Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Η νέα KYA: Χωρίς αλλαγές με ποινικές δίκες που παραγράφονται το  2024 έως τις 7 Ιουνίου

 Η κοινή υπουργική απόφαση που θα ισχύσει έως τις 7 Ιουνίου , σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τίποτα σε σχέση με την προηγούμενη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η νέα KYA: Χωρίς αλλαγές με ποινικές δίκες που παραγράφονται το  2024 έως τις 7 Ιουνίου Freepik

Νέα ΚΥΑ μεν αλλά με τα ίδια δεδομένα για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 31 Μαίου  έως 5 Ιουνίου 2021 , θα είναι αυτή που θα εκδοθεί τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα υπουργική απόφαση δεν διευρύνει τον κύκλο εκδίκασης υποθέσεων που ισχύει έως σήμερα για τα δικαστήρια της χώρας, διατηρώντας το ίδιο στάτους.

Ηδη με την προηγούμενη ΚΥΑ από τις  24 Μαΐου 2021, στις υποθέσεις που ήδη εκδικάζονταν προστέθηκε η εκδίκαση ποινικών δικών, που παραγράφονται είτε πρόκειται για πλημμέλημα είτε για κακούργημα στις 31/12/2024.

Δηλαδή προσέθεσε:

1) Την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων νομής, με εξέταση μαρτύρων και

2) την διεύρυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων και συγκεκριμένα θα εκδικάζονται πλημμελήματα και κακουργήματα με χρόνο παραγραφής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Επιπλέον, ήρθη η αναστολή προθεσμιών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας. Δικαιοσυνη και χερι που γραφει σε υπολογιστή

Συγκεκριμένα με την προηγούμενη ΚΥΑ άλλαξαν:

Ι. Για τις διοικητικές υποθέσεις

  1. Προθεσμίες: Επαυσε  από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 η αναστολή των νόμιμων και δικαστικών προθεσμιών που ίσχυε για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και η αναστολή της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
  2. Εκδικάζονται κανονικάόλες οι υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια (ήτοι, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη).

ΙΙ. Για τις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις

Επαναλαμβάνεται το διευρυμένο πλαίσιο λειτουργίας, ως ίσχυε δυνάμει της ισχύουσας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 (ΦΕΚ τ. Β’ 1944/13.5.2021), με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:

  1. Για τις ποινικές υποθέσεις: Διευρύνονται οι προς εκδίκαση υποθέσεις ως εξής: Εξαιρούνται της αναστολής και διεξάγεται κανονικά οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2024, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2024.
  2. Για τις πολιτικές υποθέσεις:Στις δίκες ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο προστίθενται, πέραν όσων ήδη προβλέπονταν, οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων νομής. Κατά τα λοιπά επαναλαμβάνονται για τις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις οι προβλέψεις της ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 (ΦΕΚ τ. Β’ 1944/13.5.2021)
αιθουσα δικαστηρίου

Οι δικηγόροι

Σε κάθε περίπτωση οι δικηγόροι συνεχίζουν να ζητούν το άνοιγμα όλων των ποινικών δικαστηρίων : «Όλες οι ποινικές υποθέσεις πρέπει, συνεπώς, να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων, με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων και τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας εντός των δικαστικών αιθουσών» τόνιζαν οι δικηγόροι σε προηγούμενη ανακοινωσή τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ