Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Ευρωπαία Εισαγγελέας: Τί απαντά με επιστολή της για το «μπλόκο» στο διορισμό δύο Ελλήνων Εισαγγελέων

«Με πλήρη σεβασμό των εσωτερικών διαδικασιών που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές σε αυτήν τη διαδικασία επιλογής, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να καθορίσει εάν οι υποψήφιοι υποψήφιοι πληρούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα επαγγελματικά προσόντα», αναφέρει η επιστολή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαία Εισαγγελέας: Τί απαντά με επιστολή της για το «μπλόκο» στο διορισμό δύο Ελλήνων Εισαγγελέων

Απάντηση στην πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννα Ζαίρη σχετικά με την «εμπλοκή» στο διορισμό των δύο από τους επτά υποψήφιους που επιλέχτηκαν από την Ελλάδα προς επικούρηση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα της χώρας Δημήτρη Ζημιανίτη, δίνει η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεσι.

Η κ. Κοντρούτσα Κέβεσι επιβεβαιώνοντας ότι όντως ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες για τους εν λόγω υποψήφιους σημειώνει πως «με πλήρη σεβασμό των εσωτερικών διαδικασιών που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές σε αυτήν τη διαδικασία επιλογής, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να καθορίσει εάν οι υποψήφιοι υποψήφιοι πληρούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται από το άρθρο 17 (2) του κανονισμού EPPO». Ζαΐρη για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Είχε προηγηθεί επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που ζητούσε να γίνει σεβαστή η κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ελλάδος που τους επέλεξε προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι τίθεται εν αμφιβόλω η κρίση του Ελληνικού Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου όσο και να εγκαθιδρυθεί η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ολόκληρη η επιστολή της προς την κ. Ζαίρη:

«Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας με ημερομηνία 25 Μαΐου 2021 σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαδικασία διορισμού των Ευρωπαίων Εκπροσώπων Εισαγγελέων για την Ελληνική Δημοκρατία. Πράγματι, η διαδικασία λήψης αποφάσεων του Σώματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) σχετικά με τον διορισμό δύο από τους επτά υποψηφίους που ορίστηκαν από την Ελλάδα για τη θέση του Ευρωπαίου Εκπροσώπου Εισαγγελέα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης 013/2020 του Σώματος του EPPO της 16ης Νοεμβρίου 2020, ζήτησα από μια καθορισμένη ομάδα Ευρωπαίων Εισαγγελέων να συγκεντρώσει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους υποψηφίους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνω όλες τις διευκρινίσεις που παρείχατε σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σύμφωνα με το ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο, προκειμένου να επιλέξετε υποψηφίους που θεωρούνται κατάλληλοι λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του εθνικού δικαίου.

Ωστόσο, με πλήρη σεβασμό των εσωτερικών διαδικασιών που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές σε αυτήν τη διαδικασία επιλογής, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να καθορίσει εάν οι υποψήφιοι πληρούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται από το άρθρο 17 (2) του κανονισμού EPPO. Αυτό το προνόμιο ορίζεται στο άρθρο 17 παράγραφος 1 του ίδιου κανονισμού, το οποίο εφαρμόζεται με υπεροχή έναντι οποιουδήποτε εθνικού κανόνα.

Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ του EPPO και των ελληνικών αρχών θα συνεχιστεί τόσο καρποφόρα όσο συνέβη μέχρι τώρα, με σκοπό να εξασφαλιστεί η αύξηση του επιπέδου προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Laura Kövesi

Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας»

Διαβάστε εδώ την επιστολή:

Letter to the attention of Ms Anna Zairi, President of the Hellenic Association of Prosecutors

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ