Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023

Ιδού το e-πινάκιο: Παρουσιάζεται στα δικαστήρια το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης δικών

Πιλοτική εφαρμογή από το Πρωτοδικείο Αθηνών, σε ειδική παρουσίαση από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιδού το e-πινάκιο: Παρουσιάζεται στα δικαστήρια το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης δικών freepik

Σε «πραγματικό χρόνο» θα έχουν πλέον τη δυνατότητα όλοι οι ενδιαφερόμενοι μίας δικαστικής υπόθεσης να ενημερώνονται για την εξέλιξη της. Τη δυνατότητα αυτή δίνουν τα e-πινάκια.

Πρόκειται για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ενημέρωσης για τα πινάκια των Δικαστηρίων, που αποτελεί πλέον πραγματικότητα και ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το σύστημα θα παρουσιαστεί την Τετάρτη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας dikes.gov.gr θα είναι δυνατή η ενημέρωση των ενδιαφερομένων (διαδίκων, δικηγόρων, μαρτύρων, πολιτών κ.ά.) μέσω Διαδικτύου, σε πραγματικό χρόνο, των εκθεμάτων (πινακίων) των δικαστικών υποθέσεων και της πορείας διεξαγωγής των δικών του Πρωτοδικείου Αθηνών. Κώστας Τσιάρας

Όπως αναφερόταν και στην προκήρυξη του συγκεκριμένου έργου, θα παρέχεται η δυνατότητα άμεσης και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωσης της πορείας των πινακίων μέσω ειδικών εφαρμογών για κινητά και tablets, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

Αυτές οι εφαρμογές θα υποστηρίζουν πολυκαναλική πρόσβαση στις προσωπικές συσκευές των ενδιαφερομένων, είτε μέσω κινητής τηλεφωνίας, είτε μέσω ασυρμάτου δικτύου σε συγκεκριμένους χώρους των δικαστηρίων. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, προβλέπεται και η λειτουργία ασυρμάτου δικτύου πρόσβασης για το κοινό και τους δικηγόρους.

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου περιλαμβανόταν και η δυνατότητα διενέργειας δικών μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα λαμβάνει χώρα σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα. e-πινάκια

Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων μαρτύρων και κατηγορουμένων, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες) είτε το κράτος (ποινικές δίκες).

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα αναβαθμιστεί ποιοτικά το έργο της Δικαιοσύνης, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση μαρτύρων που είναι ευάλωτοι ή έχουν υποστεί εκφοβισμό και η διά ζώσης παρουσία τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία και να επηρεάσει τη διαδικασία διεξαγωγής της δίκης.

Εκτιμάται ακόμη ότι η χρήση της τηλεδιάσκεψης θα επιταχύνει το ανακριτικό έργο, καθώς και την εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ