Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Ιωάννα Κολοβού-Ντοκουμέντο: Η στιγμή που εκτελείται η εντολή έξωσης της δημοσιογράφου – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στο σπίτι της – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Χ. Σταϊκούρα για τα funds, λίγες ώρες μετά την έξωση στην δημοσιογράφο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννα Κολοβού-Ντοκουμέντο: Η στιγμή που εκτελείται η εντολή έξωσης της δημοσιογράφου – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στο σπίτι της – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ (eurokinissi/enikos.gr)

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο πλειστηριασμός σε live μετάδοση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στα Ιλίσια, όπου η συνταξιούχος δημοσιογράφος και επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, Ιωάννα Κολοβού έχασε τη μοναδική της κατοικία όπως έγραψε το dikastiko.gr

Αστυνομικοί μαζί με δικαστικό επιμελητή πήγαν στο σπίτι της στο πλαίσιο εκτέλεσης της εντολής έξωσης της δημοσιογράφου, η οποία είχε ένα τραπεζικό χρέος ύψους 15.000 ευρώ.

Ιωάννα Κολοβού

EUROKINISSI

Ιωάννα Κολοβού: Ντοκουμέντο από τη στιγμή που εκτελείται η εντολή έξωσης της δημοσιογράφου

Στο σημείο έσπευσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Χρήστος Κατσώτης ως ένδειξη συμπαράστασης στην δημοσιογράφο και διαμαρτυρίας για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της.

Ιωάννα Κολοβού

enikos.gr

Ιωάννα Κολοβού

eurokinissi

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη κατοικία της δημοσιογράφου.

Πλειστηριασμός σε live μετάδοση

Ιωάννα Κολοβού: Αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του σπιτιού με πριόνι

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί λίγο πριν τις 8:00, έσπασαν την πόρτα και μπήκαν στο σπίτι της κα Κολοβού για να πραγματοποιηθεί η έξωση.

«Δεν είχα πάρει ποτέ δάνειο, ούτε καταναλωτικό. Η τράπεζα το πλειστηρίασε και το έδωσε σε φίλους, γιατί 20 μέτρα από εδώ ετοιμάζεται σταθμός του μετρό. Το πήρε ο κύριος» δηλώνει η ίδια, μιλώντας στο OPEN.

Μάλιστα, καταγγέλλει πως κάποιος τη χτύπησε «πολύ δυνατά στο χέρι». Σύμφωνα με την Ιωάννα Κολοβού, έσπασαν την πόρτα, «τη διαλύσανε» με ηλεκτρικό πριόνι.

«Λυπηρό γεγονός να βγάζουν στο σφυρί σπίτι οφειλετών για 15.000 ευρώ», δηλώνει από πλευράς της η δικηγόρος της κα Κολοβού.

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς τον Χ. Σταϊκούρα για τα funds

Λίγες ώρες μετά τον πλειστηριασμό της κατοικίας της Ιωάννας Κολοβού ο Χρήστος Σταϊκούρας καλείται να δώσει απαντήσεις τα funds μετά από επίκαιρη ερώτηση ΄που έχει καταθέσει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου. 

Έφη Αχτσιόγλου

eurokinissi

Τα funds, επισημαίνει η Ε. Αχτσιόγλου, “ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και η μέριμνά τους είναι το πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα μέσω της τιτλοποίησης δανείων και εκπλειστηρίασης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Η αποκάλυψη της υπόθεσης Πάτση, εξάλλου, φανερώνει ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν προσωπικό πλουτισμό εις βάρος οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας”

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Διόγκωση ιδιωτικού χρέους, ασυδοσία τραπεζών και funds, κίνδυνος εγγραφής στο δημόσιο χρέος των εγγυήσεων του “Ηρακλή”

Το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία μηνός Ιουνίου 2022 της ΤτΕ. Στους ισολογισμούς των τραπεζών εμφανίζονται μεν μειωμένα, λόγω της τιτλοποίησης και της πώλησής τους σε εταιρείες ειδικού σκοπού που εδρεύουν στην αλλοδαπή, δημιουργώντας, όμως, μια ψευδή εικόνα για την πραγματική κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να το ελέγξει, αντιθέτως με τις πολιτικές της οδήγησε σε διόγκωσή του τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί και τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Η αύξηση σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 είναι 8,2 δισ. ευρώ για την εφορία, φτάνοντας τα  112,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2022. Αντίστοιχα, κατά 10,4 δισ. ευρώ αυξήθηκαν και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022.

Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

Ταυτόχρονα, αναμένεται η δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω του σταθερά υψηλού πληθωρισμού, του κόστους δηλαδή ζωής των πολιτών (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα), αλλά και της επαναλαμβανόμενης μεγάλης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ, συνδυασμός που δημιουργεί πραγματική οικονομική αδυναμία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Οι επιλογές της κυβέρνησης, τόσο στον πτωχευτικό κώδικα όσο και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, είναι αμιγώς τραπεζοκεντρικές. Πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καμία προστασία της κύριας κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, της επαγγελματικής στέγης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγροτικής γης των αγροτών, καμία δεσμευτικότητα των πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, πλήρης ασυδοσία στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, κανένας έλεγχος στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση απαιτήσεων από τις τράπεζες στα funds.

Για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων -μεταξύ αυτών και κύριες κατοικίες- στις επίσημες ηλεκτρονικές σελίδες πλειστηριασμών (δελτίο Ταμείου Νομικών, eauction.gr). Ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, 55.000 πολίτες ζήτησαν ρύθμιση με τις τελικές ρυθμίσεις να είναι μόλις 1.498. Ούτε 3 στους 100 από όσους αιτήθηκαν δεν κατάφεραν να πάρουν μια ολοκληρωμένη ρύθμιση, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν το επιχείρησαν καν.

Η ανταπόκριση από τις τράπεζες και τα funds στα αιτήματα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι νομοθετικά προβλέφθηκε η δυνατότητα συμμετοχής κατά βούληση. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχει περιοριστεί αποκλειστικά στην επιθετική στρατηγική λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς) από τα funds κατά της περιουσίας των αδύναμων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η πρακτική των funds είναι εξοντωτική για τους πολίτες. Ζητούν υπέρογκα ποσά, ως προκαταβολές, για να συζητήσουν μόνο μια ρύθμιση, χωρίς καν να δεσμεύονται από το περιεχόμενό της. Πραγματικά παραδείγματα: Σε οφειλή 130.000 ευρώ ζήτησαν, για να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό και να σταματήσουν τη διαδικασία πλειστηριασμού, 50.000 ευρώ εφάπαξ από τον πολίτη. Σε οφειλή 35.000 ευρώ ζήτησαν εφάπαξ καταβολή 15.000 ευρώ για να μπορέσει να ρυθμίσει ο πολίτης.

Τα funds ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και η μέριμνά τους είναι το πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα μέσω της τιτλοποίησης δανείων και εκπλειστηρίασης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Η αποκάλυψη της υπόθεσης Πάτση, εξάλλου, φανερώνει ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν προσωπικό πλουτισμό εις βάρος οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας.

Προσφάτως ο Άρειος Πάγος με την υπ´ αριθ. 822/22 απόφαση του, αποφάσισε, και ορθώς, ότι οι servicers -που καταφεύγουν στον σχετικό νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές και να μην δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες- δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς. Ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε συνδέσει το πρόγραμμα “Ηρακλής” με τον συγκεκριμένο νόμο που εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των funds.

Παράλληλα, υφίσταται ο κίνδυνος η Eurostat να εγγράψει τις εγγυήσεις για το πρόγραμμα “Ηρακλής” στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το κατά 18,7 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα, εξαιτίας των χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να παρέμβει για να αντιμετωπίσει την ασυδοσία των τραπεζών και των funds; Θα δώσει πραγματική δυνατότητα ρύθμισης χρεών σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την απαγόρευση των πλειστηριασμών στο πλαίσιο της απόφασης του Αρείου Πάγου; Μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες ώστε διά ατομικών προσφυγών στα δικαστήρια να εξασφαλίσουν προστασία από τους πλειστηριασμούς;

Δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει εγγραφή του συνόλου ή μέρους των εγγυήσεων του προγράμματος “Ηρακλής” στο δημόσιο χρέος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αχτσιόγλου Ευτυχία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ