Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Κ. Μητσοτάκης: Διορθώνουμε λάθη του παρελθόντος, καθιερώνουμε αυστηρότερες ποινές για αδικήματα του παρόντος

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για τον νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Μητσοτάκης: Διορθώνουμε λάθη του παρελθόντος, καθιερώνουμε αυστηρότερες ποινές για αδικήματα του παρόντος

Στην ουσιαστική αντιμετώπιση απειλών εναντίον της ζωής και των ελευθεριών, αλλά και σε βάρος του περιβάλλοντος αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον προωθούμενο νέο Ποινικό Κώδικα, που παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Το νομικό μας οπλοστάσιο ανανεώνεται και το δικαιϊκό μας σύστημα αναμορφώνεται. Το Κράτος Δικαίου συντονίζει τα βήματά του με την κοινωνία και με την εποχή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας στις περισσότερες από 150 αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και μιλώντας για τολμηρές τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Η Ελλάδα αποκτά σύγχρονους και αποτελεσματικούς ποινικούς κώδικες. Η Πολιτεία διορθώνει λάθη του παρελθόντος, καθιερώνοντας αυστηρότερες τιμωρίες για αδικήματα του παρόντος. Και, με περισσότερες από 150 αλλαγές, αντιμετωπίζει απειλές εναντίον της ζωής και των ελευθεριών αλλά και σε βάρος του Περιβάλλοντος.

Στο εξής, καθιερώνονται μεγαλύτερες ποινές για βιασμούς, εμπρησμούς ή εγκλήματα που αφορούν ανηλίκους. Το ίδιο ισχύει και για την πρόκληση αναπηρίας ή μόνιμης παραμόρφωσης. Η εκδίκαση αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας αποκτά, τώρα, προτεραιότητα. Τα ισόβια γίνονται η μοναδική τιμωρία για ανθρωποκτονίες, βιασμούς ανηλίκων και θανατηφόρες ληστείες. Οι κατάδικοι για σοβαρά εγκλήματα θα μένουν, πλέον, περισσότερο χρόνο στη φυλακή. Ενώ επανέρχεται ως αδίκημα η παράνομη αλιεία στα χωρικά μας ύδατα.

Χαιρετίζω τις τολμηρές τροποποιήσεις στους Ποινικούς μας Κώδικες, που τίθενται σε διαβούλευση. Το νομικό μας οπλοστάσιο ανανεώνεται και το δικαιϊκό μας σύστημα αναμορφώνεται. Το Κράτος Δικαίου συντονίζει τα βήματά του με την κοινωνία και με την εποχή. Παρακολουθώντας τη δεύτερη και προστατεύοντας πάντα την πρώτη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ