Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Κ. Μποτόπουλος (συνταγματολόγος): “Ο Άρειος Πάγος έχει καθήκον να αποκλείσει κόμμα όπου είναι υποψήφιος ο Ηλ. Κασιδιάρης”

Όπως εξηγεί σε περίπτωση που ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι υποψήφιος, τότε εμπίπτει στην περίπτωση του υποψήφιου βουλευτή που είναι καταδικασμένος για κάποιο αδίκημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Μποτόπουλος (συνταγματολόγος): “Ο Άρειος Πάγος έχει καθήκον να αποκλείσει κόμμα όπου είναι υποψήφιος ο Ηλ. Κασιδιάρης” eurokinissi

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος απαντά στο ερώτημα για τα περιθώρια που έχει το “Κόμμα των Ελλήνων” η αλλιώς “κόμμα Κασιδιάρη” να συμμετέχει στις εκλογές με νέο επικεφαλής έναν πρώην ανώτατο δικαστικό, τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο (πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, ενώ τονίζει ότι “είναι καθήκον του Άρειου Πάγου να το αποκλείσει”

"Kόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

“Κόμμα Κασιδιάρη”: Τι λέει ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος

Ο κ. Μποτόπουλος επικαλείται τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή: «Βάζει θα έλεγα ένα κριτήριο δημοκρατικής αξιολόγησης λέγοντας ότι σε περίπτωση που ένα πρόσωπο έχει καταδικαστεί, όχι αμετάκλητα αλλά σε οποιονδήποτε βαθμό σε τρία συγκεκριμένα εγκλήματα, την εσχάτη προδοσία, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου δύναται να θέσει το κόμμα αυτό εκτός εκλογικής διαδικασίας.

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ, ο συνταγματολόγος, σε περίπτωση που ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι υποψήφιος, τότε εμπίπτει στην περίπτωση του υποψήφιου βουλευτή που είναι καταδικασμένος για κάποιο αδίκημα.

Αυτή λοιπόν η περίπτωση αν υλοποιηθεί, μπαίνει ακριβώς στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διάταξης περί υποψήφιου βουλευτή καταδικασμένου. «Ο κ. Κασιδιάρης όπως ξέρουμε είναι καταδικασμένος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Άρα σε κάποιο από αυτά τα τρία εγκλήματα που προαναφέρθηκαν. Ο Άρειος Πάγος κατά την κρίση του έχει δικαίωμα να αποκλείσει όχι το πρόσωπο αλλά το κόμμα. Έχει καθήκον ο Άρειος Πάγος βάσει της υπάρχουσας διάταξης να αποκλείσει το συγκεκριμένο κόμμα, εφόσον είναι υποψήφιος ο κ. Κασιδιάρης.

Ο κ. Μποτόπουλος ρωτήθηκε στη συνέχεια για το ποιο πιστεύει ότι θα είναι το πιο σοβαρό επιχείρημα που μπορεί να προβάλει ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, που θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος.

"Κόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

«Αν κάποιος αναλάβει κόμμα στο οποίο υποψήφιος είναι ο κ. Κασιδιάρης δείχνει κάτι και για το πρόσωπο και για το κόμμα. Δεύτερον, το επιχείρημα που μπορεί να είναι η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, δηλαδή ότι το πολίτευμά μας επιτρέπει τα κόμματα να λαμβάνουν μέρος για να εκφράζεται ο λαός, δεν ισχύει από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί η διάταξη. Καλώς η κακώς επί της θεωρίας αρκετοί συνταγματολόγοι είχαμε ένα προβληματισμό αν μπορεί να μπει, αλλά από τη στιγμή που ψήφισε η Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη, είναι η διαδικασία πάνω στην οποία θα βασιστεί ο Άρειος Πάγος.

Η γνώμη μου είναι ότι πλέον είναι καθήκον των δικαστών του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου, εφόσον υπάρχει, συμμετοχή στους συνδυασμούς του κόμματος του συγκεκριμένου υποψηφίου (Ηλία Κασιδιάρη), έστω και αν δεν είναι πρόεδρος. Ο νόμος έχει ειδική διάταξη για υποψήφιους βουλευτές. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν πρέπει να απαγορευθεί να κατέλθει αυτός ο συνδυασμός στις εκλογές. Είναι καθήκον του Αρείου Πάγου σε αυτή την περίπτωση να αποκλειστούν οι συνδυασμοί, άρα ολόκληρο το κόμμα», ανέφερε ο Κώστας Μποτόπουλος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ