Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022

“Καμπάνα” 10.000 ευρώ στον ΟΑΣΘ για δημοσιοποίηση ονομάτων ακόμη και πρώην μετόχων

Τι προβλέπει απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι δημόσιες ανακοινώσεις του Οργανισμού και οι προσφυγές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Καμπάνα” 10.000 ευρώ στον ΟΑΣΘ για δημοσιοποίηση ονομάτων ακόμη και πρώην μετόχων eurokinissi

Προσφυγή από 12 πρώην μετόχους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) δέχθηκε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία κατηγορούσαν τη Διοίκηση για δημοσιοποίηση των ονομάτων τους σχετικά με υπόθεση του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή στις προσφυγές οι 12 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ αναφέρονται κατά του Οργανισμού για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ και τη δημοσιοποίηση καταλόγου με συγκεκριμένα ονομαστικά στοιχεία για 29 πρώην μετόχων. Ο κατάλογος συμπεριλήφθηκε σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΟΑΣΘ που δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα.

Καταρχάς, η Αρχή έκρινε ότι τα σχετικά με τη λειτουργία και το μέλλον του ΟΑΣΘ ήταν θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος και στο πλαίσιο αυτό η δημοσιοποίηση των ονομάτων των πρώην μετόχων που ήγειραν διεκδικήσεις από την αξία/απόδοση της μετοχής (είχαν στείλει και σχετικό εξώδικο προς τον ΟΑΣΘ, το οποίο έτυχε δημοσιότητας) ή και βρίσκονταν σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Οργανισμό δικαιολογείτο. “Καμπάνα” 10.000 ευρώ στον ΟΑΣΘ για δημοσιοποίηση ονομάτων

Ωστόσο, αναφέρθηκαν και δύο ονόματα μετόχων που δεν δικαιολογούνταν για την ενημέρωση του κοινού, καθώς αυτοί δεν περιλαμβάνονταν σε αυτούς που ήγειραν αξιώσεις. Για τον λόγο αυτό, η Αρχή επέβαλε στον ΟΑΣΘ για τη δημοσιοποίηση των δύο αυτών ονομάτων πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Περαιτέρω, αναφορικά με τους προσφεύγοντες, οι οποίοι παραπονούνται και για μη ικανοποίηση δικαιώματος που είχαν ασκήσει προς τον ΟΑΣΘ, με βάση τον ν. 2472/1997, η Αρχή επέβαλε στον ΟΑΣΘ πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ για παραβίαση των άρθρων 12 και 13 ν. 2472/1997.

Σύμφωνα με την απόφαση: «Η Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα άρθρα 4, 5, 12 και 13 του ν. 2472/1997, επέβαλε στον ΟΑΣΘ πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ για διαπιστωθείσες παραβάσεις του ίδιου νόμου. Τέλος, απηύθυνε προειδοποίηση για τη συμμόρφωση του ΟΑΣΘ με τις διατάξεις πλέον του ΓΚΠΔ, ιδίως για την άσκηση δικαιωμάτων υποκειμένου των δεδομένων και την απάντηση αυτών κατά το νόμο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ