Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Καταγγελία-σοκ: Αστυνομική αυθαιρεσία σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Λάρισα 

Το θύμα βρέθηκε στη φυλακή, μετά τη δημοσιοποίηση της κακοποίησης από τον γαμπρό της, ο οποίος τυγχάνει αστυνομικός. Τι καταγγέλλει η δικηγόρος της

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταγγελία-σοκ: Αστυνομική αυθαιρεσία σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Λάρισα  freepik

Για επιχείρηση συγκάλυψης από τις αστυνομικές αρχές της Λάρισας υπόθεσης ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος μίας 75χρονης γυναίκας κάνει λόγο η δικηγόρος του θύματος, Παναγιώτα Πρωτονοτάριου. Μίας γυναίκας, η οποία είναι ανοσοκατεσταλμένη και καρκινοπαθής – όπως λέει η δικηγόρος – ενώ είναι, επίσης, Ιταλίδα και δεν κατέχει πλήρως την ελληνική γλώσσα.

Η ηλικιωμένη φιλοξενούσε την κόρη της και τον γαμπρό της, με τα δύο τους παιδιά που είχαν έρθει από την Αθήνα στη Λάρισα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες ο γαμπρός της επέδειξε βίαιη συμπεριφορά κατά της 75χρονης, χτυπώντας την και περιορίζοντάς την στο δωμάτιο της.

«Η εντολέας μου δέχτηκε επίθεση από το γαμπρό της χθες το βράδυ (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) μέσα στο σπίτι της. Είναι 75 ετών, Ιταλίδα, που δεν χειρίζεται καλά την ελληνική γλώσσα. Φιλοξενεί την οικογένειά της κόρης της και τον γαμπρό της για 10 ημέρες. Έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους του. Πρόκειται για εν ενεργεία αστυνομικό, ο οποίος υπηρετεί στην Αθήνα. Η μόνιμη κατοικία της εντολέως μου είναι στη Λάρισα. Είχαν έρθει για διακοπές μαζί με τη σύζυγό του και κόρη της εντολέως μου. Έμειναν στο σπίτι. Οι προπηλακισμοί και τα χτυπήματα ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα. Της απαγορευόταν να βγει από το δωμάτιό της. Υπάρχει μία αντιπαλότητα, η οποία έχει ξεκινήσει τα τελευταία πέντε χρόνια γιατί διεκδικεί ο γαμπρός το σπίτι. Θέλει το σπίτι για εκείνον» σημείωσε η δικηγόρος του θύματος στο ethnos.gr.

Η 75χρονη γυναίκα, επειδή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει η ίδια με την αστυνομία, πήρε τηλέφωνο την δεύτερη κόρη της στην Αθήνα και της ζήτησε βοήθεια. «Φώναζε “βοήθεια – βοήθεια, με χτυπάει”. Εκείνη επικοινώνησε με το Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας, τους ανέφερε την υπόθεση και εκείνοι έστειλαν περιπολικό» αναφέρει η κυρία Πρωτονοτάριου. Και από το σημείο αυτό, όπως επισημαίνει, ξεκίνησε η αστυνομική αυθαιρεσία προκειμένου να συγκαλυφθεί η υπόθεση.

Καταγγελία: Αστυνομική αυθαιρεσία σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Στο περιπολικό το θύμα, με το δικό του ΙΧ ο θύτης

«Στο σπίτι οι αστυνομικοί ήταν πάρα πολύ ήρεμοι με τον δράστη. Ο δράστης αρνήθηκε το οτιδήποτε. Η γυναίκα είναι ανοσοκατεσταλμένη, έχει κάνει μαστεκτομή και λεμφανεδεκτομή. Την χτυπούσε στο χέρι αυτό το οποίο είναι πρησμένο επειδή έχει υποστεί και χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες και αυτή τη στιγμή είναι με βαριά φαρμακευτική αγωγή. Το χέρι αυτό είναι πρησμένο. Οι αστυνομικοί αφού συζήτησαν, λοιπόν, με τον δράστη και όχι με την εντολέα μου, για την οποία δεν υπήρχε εκεί κάποιος για να την υποστηρίξει τόσο εκείνη όσο και τα δίκαιά της, την έβαλαν στο περιπολικό. Έβαλαν στο περιπολικό το θύμα και ο δράστης πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα με το αυτοκίνητό του. Αφού έφτασαν εκεί, ζήτησαν από την εντολέα μου να υποβάλει μήνυση» τονίζει η δικηγόρος του θύματος.

Και προσθέτει: «Τηλεφώνησα και εγώ στο Αστυνομικό Τμήμα και μίλησα με την αξιωματικό υπηρεσίας στην οποία ζήτησα να δοθεί εντολή για ιατροδικαστική εξέταση και μου απάντησε ότι δεν έχω λόγο να το κάνω. Έτσι μου είπε αρχικά και μετά μου απάντησε ότι θα ρωτήσει το θύμα αν θέλει. Η επικοινωνία αυτή έχει και συνέχεια. Όταν μου είπε ότι θα την ρωτήσει εκείνη την ώρα εγώ εξερράγην. Είπα ότι “πρόκειται για αυτεπάγγελτο αδίκημα, έχετε υποχρέωση να συντάξετε εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, δεν τίθεται ζήτημα τι θέλει και τι δεν θέλει το θύμα. Είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα”. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα σε τίποτα. Πήγε συνάδελφος από τη Λάρισα χθες το βράδυ στις εντεκάμισι η ώρα (σ.σ. την Πέμπτη), μίλησε με την αξιωματικό υπηρεσίας και μου είπε στο τηλέφωνο ότι καλά έκαναν και δε συνέταξαν έκθεση για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, γιατί δεν υπάρχουν εμφανείς εκχυμώσεις. Τηλεφώνησα ξανά στο Αστυνομικό Τμήμα, τους είπα ότι θα κινηθώ νομικά εφόσον δεν πράξουν τα δέοντα». Καταγγελία: Αστυνομική αυθαιρεσία σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Απόπειρα συγκάλυψης κατ’ επανάληψιν

Όταν η κυρία Πρωτονοτάριου έφτασε στη Λάρισα ζήτησε και έλαβε τη δικογραφία, όπου στην κατάθεση της εντολέως της έλεγε ότι “δεν επιθυμώ την ποινική δίωξη του δράστη και δεν επιθυμώ να εξεταστώ από ιατροδικαστή ούτε να προσέλθω στο νοσοκομείο, γιατί είμαι πάρα πολύ ταλαιπωρημένη”.

Και όπως περιγράφει η δικηγόρος απευθυνόμενη προς την αξιωματική υπηρεσίας «λέω, “τα είπε αυτά;”. Επέμεινα πάρα πολύ στην αξιωματικό υπηρεσίας και τέλος πάντων μού είπε η αξιωματικός υπηρεσίας ότι είχαν συντάξει τελικά την εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης. Κανονικότατα, της την είχαν επιδώσει χθες στις 00:30, αλλά φτάνοντας στην εισαγγελέα σήμερα με ενημέρωσε η εισαγγελέας της υπηρεσίας η οποία είναι και ποινικής δίωξης ότι χθες το βράδυ επέμεναν από το Αστυνομικό Τμήμα με το οποίο επικοινώνησε η ίδια – αφού εκείνοι ως όφειλαν την κάλεσαν πρώτοι – και από το Τμήμα επέμεναν ότι η κυρία δεν θέλει να ασκήσει ποινική δίωξη».

Όπως υποστηρίζει η δικηγόρος, οι αστυνομικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως δεν μιλάει καλά τα ελληνικά. «Σήμερα που μίλησα στο θύμα, που όπως έχω αναφέρει είναι Ιταλίδα όπως και δεν έχει πάρα πολύ καλή αντίληψη της ελληνικής γλώσσας, της λέω: “Eσείς, δεν θέλατε την ποινική δίωξη;”. Και με κοιτούσε η γυναίκα με απορία. Δεν καταλάβαινε τι σημαίνει αυτό, δεν καταλάβαινε τι σημαίνει ποινική δίωξη. Της λέω μετά: “Δεν θέλετε να του κάνετε μήνυση;”. Και μου λέει, “του έκανα”. Γνωρίζει την μήνυση ως λέξη, δεν ξέρει την έκφραση “άσκηση ποινικής δίωξης”, δεν ξέρει τι σημαίνει. Εννοείται, λοιπόν, ότι χρησιμοποιήθηκαν λέξεις οι οποίες είναι άγνωστες προς το θύμα και οι αστυνομικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν κατέχει καλά την ελληνική γλώσσα, προκειμένου να την παραπλανήσουν και να κάνει ψευδείς δηλώσεις στην κατάθεση της, τις οποίες βεβαίως θα ανακαλέσουμε. Σήμερα περνάμε αυτόφωρο και θα ανακαλέσουμε ενώπιον του δικαστηρίου. Πρόκειται για απόπειρα συγκάλυψης κατ’ επανάληψιν. Στη δεύτερη κόρη της που ενημέρωσε την Αστυνομία έφτασαν να της πουν χθες μέχρι και ότι η Λάρισα δεν έχει ιατροδικαστή και ότι ιατροδικαστής υπάρχει μόνο στην Θεσσαλονίκη και θα πρέπει η γυναίκα να πάει στην Θεσσαλονίκη για να εξεταστεί. Ειπώθηκε ακόμα κι αυτό κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια» τονίζει η κυρία Πρωτονοτάριου. Καταγγελία: Αστυνομική αυθαιρεσία σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Μήνυση και από το δράστη

«Ο δράστης, βεβαίως, και έχει συλληφθεί. Η εισαγγελέας που κατανοεί πολύ καλά την υπόθεση μας έστειλε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο προκειμένου να εκδικαστεί υπόθεση. Εγώ θα ζητήσω αναβολή, ώστε να προσκομίσουμε και την ιατροδικαστική έκθεση καθόσον ακόμα και τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί η εξέταση. Η υπόθεση φαντάζομαι θα εκδικαστεί εντός των επόμενων ημερών, μέσα στον Σεπτέμβριο» λέει η δικηγόρος.

Και καταλήγει: «Η γυναίκα, όταν την είδα σήμερα το πρωί, ήταν σε κατάσταση σοκ. Έκλαιγε, ήταν ολομόναχη, δεν είχε κάποιον να την βοηθήσει, και ζήτησα από την εισαγγελέα να φροντίσει για την απομάκρυνση ενός τόσο επικίνδυνου ανθρώπου. Έχει κάνει και ο ίδιος μήνυση, επίσης, στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας. Λέει ότι το θύμα φώναζε πάρα πολύ και χτύπαγε τις πόρτες. Και ακόμα, ότι το θύμα τον απείλησε ότι θα τον διώξει από την Αστυνομία. Αυτά βεβαίως είναι αστειότητες, γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο δράστης σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να νιώθει απειλή από μία γριούλα η οποία είναι άρρωστη και δεν έχει οποιαδήποτε δυνατότητα να του κάνει το οτιδήποτε». Καταγγελία: Αστυνομική αυθαιρεσία σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με επικοινωνία που είχε το ethnos.gr με αρμόδιες αστυνομικές αρχές και πληροφορίες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφερόταν ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις και από τις δύο πλευρές και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ αναφορικά με τον φερόμενο δράστη σημειώνουν ότι ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της Αστυνομίας, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και η ηλικία του είναι 61 ετών.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ