Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Καταπέλτης οι δικηγόροι για την ενδοοικογενειακή βία: “Ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων”

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ με αφορμή το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων και τη δολοφονία της Κυριακής. “Η αυστηροποίηση του ποινών δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταπέλτης οι δικηγόροι για την ενδοοικογενειακή βία: “Ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων” EUROKINISSI

Σφοδρές καταγγελίες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με αφορμή το περιστατικό της δολοφονίας της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους, με τους δικηγόρους να επιρρίπτουν ευθύνες για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών χρειάζεται το ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης και μέσων, όσο και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Η βία κατά των γυναικών εκτιμάται, με τις διαστάσεις που έχει πάρει στο σύγχρονο κόσμο, ότι αποτελεί πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Για το λόγο αυτό ο ΔΣΑ σημειώνει πως «καλούμε την ελληνική πολιτεία να εγγυηθεί την ζωή, την υγεία και την ασφάλεια όλων των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και να σταθεί επιτέλους κατ’ ουσίαν αρωγός, πέραν και πάνω από τις ανεπαρκείς και προς λαϊκή και μόνο κατανάλωση πρωτοβουλίες της ως προς την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου και προς αντιμετώπιση κατ’ ουσίαν του εγκληματικού αυτού φαινομένου».

ΔΣΑ για Αγίους Ανάργυρους: «Δεν αρκεί η αυστηροποίηση των ποινών»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣΑ «κατέστη παραπάνω από προφανές ότι από μόνη της η αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, ουδεμία απολύτως επίπτωση έχει ή δύναται να έχει, στην αντιμετώπιση του ως άνω εγκληματικού φαινομένου, ελλείψει εκπαίδευσης των Αστυνομικών και πλήρους ανεπάρκειας των σχετικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών και Θεσμικών Υποδομών».

Και αναφέρεται στην «πλήρη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Εν προκειμένω, κατέστη παραπάνω από προφανές ότι από μόνη της η αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, ουδεμία απολύτως επίπτωση έχει ή δύναται να έχει, στην αντιμετώπιση του ως άνω εγκληματικού φαινομένου, ελλείψει εκπαίδευσης των Αστυνομικών και πλήρους ανεπάρκειας των σχετικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών και Θεσμικών Υποδομών».

Το ψήφισμα του ΔΣΑ: «Η ελληνική πολιτεία να εγγυηθεί για τα θύματα»

Στο πλαίσιο του ψηφίσματος ο ΔΣΑ καλεί «την ελληνική πολιτεία να εγγυηθεί την ζωή, την υγεία και την ασφάλεια όλων των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και να σταθεί επιτέλους κατ’ ουσίαν αρωγός, πέραν και πάνω από τις ανεπαρκείς και προς λαϊκή και μόνο κατανάλωση πρωτοβουλίες της ως προς την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου και προς αντιμετώπιση κατ’ ουσίαν του εγκληματικού αυτού φαινομένου».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ