Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Κατεβάζουν… μολύβια οι συμβολαιογράφοι: Νέα απόφαση αποχής μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου για το “ψηφιακό συμβόλαιο”

Τι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. Θα επανεξετάσουν τη στάση τους σε επόμενη συνεδρίαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατεβάζουν… μολύβια οι συμβολαιογράφοι: Νέα απόφαση αποχής μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου για το “ψηφιακό συμβόλαιο” Freepik

Παράταση αποχής από συμβολαιογράφους, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ). Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου από τα καθήκοντά τους, διαμαρτυρόμενοι για αθέτηση των δεσμεύσεων μετά τις συναντήσεις που είχαν με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Οι συμβολαιογράφοι όπως είχε γράψει το dikastiko.grμετά τις συναντήσεις είχαν ανακοινώσει πως παραμένει σε ισχύ η αποχή, αποφασίζοντας «ομόφωνα τη σύγκληση νέας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, η οποία θα εκτιμήσει τις εξελίξεις σχετικά με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων και θα λάβει νεότερες αποφάσεις».

Και υπενθύμιζαν ότι «η αναγγελθείσα για τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 αποχή από τα καθήκοντά μας ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ, σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά την πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σώματος της 13ης Νοεμβρίου 2023».

Παράταση αποχής από συμβολαιογράφους: «Υπήρξε ανατροπή των συμφωνιών»

Όπως αναφέρει η ΣΕΣΣΕ «αποφασίσαμε να απέχουμε γιατί, ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει, πριν τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει».

Σημειώνεται ότι όπως είχε αναφερθεί προ εβδομάδων σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, αποφασίστηκε πως:

Παράταση αποχής από συμβολαιογράφους

Freepik

«Θεωρεί ικανοποιητικές τις εξελίξεις μετά τις γενόμενες συναντήσεις στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα παρακολουθήσει στενά την τήρηση των συμφωνηθέντων, όπως αυτά αναγράφονται στο από 17/11/2023 κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

Μετά την αποτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί προς τα μέλη των Δ.Σ. και τις Γ.Σ. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων την άρση και μη πραγματοποίηση της αποχής».

Ωστόσο, τώρα κρίθηκε πως με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης έναντι της οποίας είχαν υποβάλλει τις ενστάσεις τους, δεν τηρήθηκαν οι σχετικές δεσμεύσεις και για το λόγο αυτό προχωρούν σε παράταση της αποχής.

Η κατηγορηματική επιβεβαίωση από τα συναρμόδια υπουργεία

Σε κατηγορηματική επιβεβαίωση της συμφωνίας με τους συμβολαιογράφους είχαν προχωρήσει τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διαψεύδοντας πληροφορίες για αμφισβήτηση για τα όσα συναίνεσαν κατά τις συναντήσεις τους.

«Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αφορμή κάποιες, χωρίς κανένα πραγματικό λόγο, αμφισβητήσεις της συμφωνίας που επήλθε με την Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, την περασμένη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο και σε όλα τα σημεία τη συμφωνία αυτή» τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση.

Και προστίθεται πως «προφανώς, επιβεβαιώνουν αυτά που αφορούν τον τρόπο της εκκίνησης της συναλλαγής, της κατάρτισης, της υπογραφής και της υποβολής των συμβολαιογραφικών εγγράφων και της τήρησης και της χρήσης των αρχείων, των εγγράφων αυτών, καθώς και όσα ρητά αναφέρονται στο σημείο με τον τίτλο «Μελλοντικά ψηφιακά εργαλεία ή εφαρμογές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ