Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Κιβωτός του Κόσμου: Δίχως τέλος οι έρευνες για τα οικονομικά της Οργάνωσης και τις καταγγελίες για κακοποίηση

Η απομάκρυνση του πατέρα Αντώνιου από τις δομές. Οι Αρχές δηλώνουν πως παρέλαβε την εισαγγελική εντολή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κιβωτός του Κόσμου: Δίχως τέλος οι έρευνες για τα οικονομικά της Οργάνωσης και τις καταγγελίες για κακοποίηση eurokinissi

Σε κλοιό εισαγγελικών ερευνών βρίσκεται η Κιβωτός του Κόσμου. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα οικονομικά καθώς και οι καταγγελίες για κακοποίηση, ενώ από χθες σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ο πατέρας Αντώνιος πρέπει να απομακρυνθεί από όλες τις δομές.

Την απομάκρυνση του πατέρα Αντωνίου από την «Κιβωτό του Κόσμου» για λόγους προστασίας των ανήλικων αποφάσισαν με διάταξή τους οι εισαγγελείς ανηλίκων οι οποίες διενεργούν την ποινική προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί αυτεπαγγέλτως προχώρησαν στην κίνηση αυτή που αφορά εκτός από τον πατέρα Αντώνιο και τρία ακόμα πρόσωπα για λόγους προστασίας των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή. Με βάση αυτήν τη διάταξη απαγορεύεται στα τέσσερα πρόσωπα να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την «Κιβωτό του Κόσμου».

Η εισαγγελική διάταξη ισχύει για ενενήντα μέρες και μετά θα πρέπει να επικυρωθεί με δικαστική απόφαση. Αφορά τα τέσσερα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο κάδρο των ποινικών ερευνών. Με την κίνησή τους αυτή οι εισαγγελείς αποσκοπούν στο να παραμείνει μακριά από τα ανήλικα ο πατέρας Αντώνιος και τα άλλα τρία πρόσωπα, για να μην μπορούν να επηρεάσουν τα ανήλικα που φιλοξενούνται στη δομή.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το megatv οι νομικοί παραστάτες του ιερέα δηλώνουν ότι δεν έχουν παραλάβει το σχετικό έγγραφο, το οποίο ωστόσο έχει παραδοθεί στο σπίτι του ζεύγους στη Ραφήνα. Από την στιγμή που έχει φτάσει στο σπίτι, το έγγραφο θεωρείται ότι του έχει παραδοθεί.

Με την έρευνα εις βάρος του να αφορά τέσσερα κακουργήματα, αλλά και με κατηγορίες για κακοποίηση, ο πατέρας Αντώνιος επιμένει από την πρώτη στιγμή στην στάση του ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα του αποδίδονται.

Κιβωτός του Κόσμου

kivotostoukosmou.org

Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελική παραγγελία

Την Παρασκευή, όπως έγραψε το dikastiko.grο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σέβης έδωσε εισαγγελική παραγγελία προς την οικονομική αστυνομία για τη διερεύνηση τεσσάρων κακουργηματικών πράξεων.

Ειδικότερα, ο κ. Σέβης, που έχει χρεωθεί τη δικογραφία που σχηματίζεται για τα οικονομικά πεπραγμένα της “Κιβωτού”, στην παραγγελία του για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητά να διερευνηθεί η ενδεχόμενη διάπραξη:

– απιστίας,

– υπεξαίρεσης,

– ξεπλύματος χρήματος,

– φοροδιαφυγής

Συγκεκριμένα στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας μπαίνουν συνολικά 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και η πρεσβυτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται:

-Φορολογικός έλεγχος στα οικονομικά της δομής για την τελευταία πενταετία

-Διαχειριστικός έλεγχος και γνωστοποίηση της έκβασής του

-Έρευνα για το αν έχουν δοθεί επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους προς την Κιβωτό

-Άνοιγμα λογαριασμών για την τελευταία πενταετία σε εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού αλλά και σε λογαριασμούς έντεκα φυσικών προσώπων

Για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας, απαιτείται έγκληση από τη νέα διοίκηση της ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου, καθώς σε περίπτωση διάπραξής τους, είναι το νομικό πρόσωπο που έχει υποστεί ζημιά. Σύμφωνα ωστόσο με όλες τις εκτιμήσεις η νέα Διοίκηση θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος που διενεργείται ήδη με εντολή της, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Κιβωτός

Freepik

Τα χρήματα κάτω από έπιπλο κουζίνας και οι χρυσές λίρες

Όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, κάτω από ένα έπιπλο κουζίνας ήταν τοποθετημένα, εντός της Oργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου, τα 347.000 ευρώ που ουσιαστικά παραδόθηκαν στις αρχές απο την πρεσβυτέρα Σταματία, στο έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας και η οποία ήταν ουσιαστικά ο προάγγελος της νεότερης εισαγγελικής παραγγελίας για διερεύνηση 4 βαρύτατων αδικημάτων σε βάρος του πατρός Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και 9 ακόμα ατόμων που συμμετείχαν στο ΔΣ την τελευταία 5ετία.

Τα χρήματα αυτά, μαζί με 290 χρυσές λίρες και κοσμήματα, πιθανολογείται (καταρχήν τουλάχιστον) ότι ήταν μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου της θυρίδας σε τράπεζα της περιοχής, που άδειασε προ ημερών η πρεσβυτέρα.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζευγαριού εμφανίζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 180.000 ευρώ στον ένα και 100.000 δολάρια στον άλλο. Συνολικά στους λογαριασμούς της Κιβωτού, το ποσό των καταθέσεων ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα που διατάχθηκε έχει ως στόχο να εντοπίσει την τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως ξέπλυμα ή φοροδιαφυγή (και υπεξαίρεση ή απιστία για τα οποία απαιτείται έγκληση από τη νέα διοίκηση), αλλά η αναφορά στην παραγγελία πως θα ερευνηθούν οι εγχώριες και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, σημαίνει πως αν έχουν εισπραχθεί χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα και διαπιστωθούν παραβάσεις, τότε μπορεί να υπάρξει δίωξη και για απάτη σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.

Κιβωτός του Κόσμου

eurokinissi

Η εμφάνιση της πρεσβυτέρας

Την πρώτη εμφάνιση της πρεσβυτέρας, συζύγου του π. Αντωνίου, κατέγραψαν οι δημοσιογραφικές κάμερες νωρίτερα την Πέμπτη, έξω από τα γραφεία της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό, σύμφωνα και με όσα ανέφερε το dikastiko.gr.

Η πρεσβυτέρα αποχώρησε βιαστικά από την πίσω πόρτα της δομής, έχοντας ανά χείρας μία μεγάλη βαλίτσα. Αν και πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση της πρεσβυτέρας μετά από αρκετές ημέρες, η ίδια δε θέλησε να παραχωρήσει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους, ενώ φαίνεται μάλιστα να δυσανασχετεί από την παρουσία τους.

Στο μεταξύ στην ΕΡΤ μίλησε μία μητέρα παιδιού που φιλοξενείτο μέχρι πρόσφατα σε δομή, η οποία αποκάλυψε πως όταν είδε το παιδί της με σημάδι και το ρώτησε τι συνέβη, ο υπεύθυνος που ήταν παρών, δεν επέτρεψε σε εκείνο να απαντήσει.

«Είχε σημάδι στο κεφάλι και το ρώτησα αν έπεσε. Ο υπεύθυνος απάντησε πως είχε χτυπήσει ενώ έπαιζε. Είδα ότι το παιδί αναγκάστηκε από φόβο να συμφωνήσει. Πάντα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, ήταν κάποιος μπροστά και το κατηύθυνε σε όσα το ρωτούσα. Δεν μπορούσε μία μάνα να ενωθεί με το παιδί της».

Όπως υποστήριξε, για πολλούς μήνες, δεν γνώριζε που βρίσκεται το παιδί της. Η μητέρα του ανηλίκου πρόσθεσε: «Είχε αλλάξει πολλές δομές. Για πολλούς μήνες δεν ήξερα πού ήταν το παιδί μου. Κατάφερα να έρθω σε επικοινωνία μαζί του με τη βοήθεια ενός εργαζομένου. Έβλεπα ότι είναι φοβισμένο. Πριν από πολύ καιρό που είχα πάει να το επισκεφτώ, μου είπε ότι δε μπορούσε να μιλάει ελεύθερα λόγω τιμωριών».

Εμφάνιση πρεσβυτέρας στον Κολωνό

Alpha

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ