Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Αποκάλυψη: Οι 290 χρυσές λίρες, τα κοσμήματα και τα 347.000 ευρώ κρυμμένες κάτω από έπιπλο κουζίνας στην Κιβωτό – Γιατί ερευνούν ευρωπαϊκές χορηγήσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Η έρευνα που παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην οικονομική αστυνομία αφορά 4 βαριά κακουργήματα σε βάρος του ιερέα, της πρεσβυτέρας και 9 ακόμα ατόμων που συμμετείχαν στο ΔΣ την τελευταία 5ετία. Ευρώ και δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Γιατί μπορεί να επεκταθεί η έρευνα και σε άλλα αδικήματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Οι 290 χρυσές λίρες, τα κοσμήματα και τα 347.000 ευρώ κρυμμένες κάτω από έπιπλο κουζίνας στην Κιβωτό – Γιατί ερευνούν ευρωπαϊκές χορηγήσεις – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Κάτω από ένα έπιπλο κουζίνας ήταν τοποθετημένα, εντός της Oργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου, οι 347.000 ευρώ που ουσιαστικά παραδόθηκαν στις αρχές απο την πρεσβυτέρα Σταματία, στο έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας και η οποία ήταν ουσιαστικά ο προάγγελος της νεότερης- σημερινής- εισαγγελικής παραγγελίας για διερεύνηση 4 βαρύτατων αδικημάτων σε βάρος του πατρός Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και 9 ακόμα ατόμων που συμμετείχαν στο ΔΣ την τελευταία 5ετία.

Τα χρήματα αυτά, μαζί με 290 χρυσές λίρες και κοσμήματα, πιθανολογείται (κατ΄αρχήν τουλάχιστον) ότι ήταν μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου της θυρίδας σε τράπεζα της περιοχής , που άδειασε προ ημερών η πρεσβυτέρα.

Κιβωτός του Κόσμου

EUROKINISSI

Ευρώ και δολάρια

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζευγαριού εμφανίζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 180.000 ευρώ σε έναν και 100.000 δολάρια στον άλλο. Συνολικά στους λογαριασμούς της Κιβωτού, το ποσό των καταθέσεων ξεπερνά τα 10 εκατομμυρια ευρώ. Η έρευνα που διατάχθηκε σήμερα έχει ως στόχο να εντοπίσει την τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως ξέπλυμα ή φοροδιαφυγή (και υπεξαίρεση ή απιστία για τα οποία απαιτείται έγκληση από τη νέα διοίκηση), αλλά η αναφορά στην παραγγελία πως θα ερευνηθούν οι εγχώριες και ευρωπαικές επιχορηγήσεις , σημαίνει πως αν έχουν εισπραχθεί χρήματα από ευρωπαικά προγράμματα και διαπιστωθούν παραβάσεις, τότε μπορεί να υπάρξει δίωξη και για απάτη σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.

Γιατί τους “απομάκρυναν”

Την ίδια στιγμή είναι σαφές πως η εισαγγελική διάταξη για την 3μηνη απομάκρυνση του π. Αντωνίου και ακόμα 3 ατόμων από τις δομές της Κιβωτού, εκδόθηκε κατά των συγκεκριμένων και όχι κι άλλων προσώπων (π.χ της πρεσβυτέρας) γιατί για αυτούς έχουν υπάρξει καταγγελίες (που ερευνώνται) για “κακοποιητικές συμπεριφορές”. Συνεπώς οι εισαγγελείς θέλουν να διασφαλίσουν πως οι καταγγέλλοντες δε θα επηρεάσουν (δυνητικά) με οποιοδήποτε τρόπο την εξέλιξη της έρευνας ή τη στάση των καταγγελλόντων.

Πάτερ Αντώνιος

kivotostoukosmou.org

Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελική παραγγελία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όπως έγραψε το dikastiko.gr  στην υπόθεση της Οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου καθώς σφίγγει ο κλοιός για τον πατήρ Αντώνιο και ακόμη 10 άτομα.

Την Παρασκευή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σέβης έδωσε εισαγγελική παραγγελία προς την οικονομική αστυνομία για τη διερεύνηση τεσσάρων κακουργηματικών πράξεων.

Ο κ. Σέβης ,που έχει χρεωθεί τη δικογραφία που σχηματίζεται για τα οικονομικά πεπραγμένα της “Κιβωτού” , στην παραγγελία του για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητά να διερευνηθεί η ενδεχόμενη διάπραξη:

– απιστίας,

– υπεξαίρεσης,

 – ξεπλύματος χρήματος,

– φοροδιαφυγή

Συγκεκριμένα στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας μπαίνουν συνολικά 11 πρόσωπα. Εκτός από τον π. Αντώνιος και η πρεσβυτέρα στο κάδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται:

–Φορολογικός έλεγχος στα οικονομικά της δομής για την τελευταία πενταετία

-Διαχειριστικός έλεγχος και γνωστοποίηση της έκβασης του

-Έρευνα για το αν έχουν δοθεί επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους προς την Κιβωτό

-Άνοιγμα λογαριασμών για την τελευταία πενταετία σε εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού αλλά και σε λογαριασμούς έντεκα φυσικών προσώπων

Για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας, απαιτείται έγκληση από τη νέα διοίκηση της  ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου ,καθώς σε περίπτωση διάπραξης τους , είναι το νομικό πρόσωπο που έχει υποστεί ζημιά. Σύμφωνα ωστόσο με όλες τις εκτιμήσεις η νέα Διοίκηση θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος που διενεργείται ήδη με εντολή της, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Κιβωτός του Κόσμου

eurokinissi

Σε κάθε περίπτωση η Εισαγγελία φαίνεται να κρίνει πως σε αυτήν τη φάση δύναται να αρχίσει από τώρα την έρευνα της και για τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Ο Εισαγγελέας τονίζει πως στην άρση του τραπεζικού απορρήτου οι αρμόδιοι της Οικονομικής Αστυνομίας θα πρέπει να συμπεριλάβουν, κάρτες, μετοχές και οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό προϊόν εντοπιστεί στην κατοχή των υπό έρευνα προσώπων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ