Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Κιβωτός του Κόσμου: “Καταπέλτης” η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη – Δυσμενείς συνθήκες εργασίας, ξυλοδαρμοί και απομόνωση – ΒΙΝΤΕΟ

Η έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη ξεκίνησε έπειτα από αναφορές που δέχθηκε στο διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2022 σχετικά με όσα εκτυλίσσονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κιβωτός του Κόσμου: “Καταπέλτης” η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη – Δυσμενείς συνθήκες εργασίας, ξυλοδαρμοί και απομόνωση – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Με μελανά χρώματα περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας και οι μέθοδοι «διαπαιδαγώγησης» που εφαρμόζονταν σε δομές της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που διαβιβάστηκε στην αρμόδια υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου.

Όπως μετέδωσε η «Καθημερινή», η σύνταξη της έκθεσης που αριθμεί 24 σελίδες και φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής Ανδρέα Ποττάκη και της βοηθού Συνηγόρου, Θεώνης Κουφονικολάκου, ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και σε αυτή γίνονται αναφορές για τιμωρίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διακοπή σχολικής φοίτησης, εξαναγκασμό σε πολύωρη και υπό δυσμενείς συνθήκες εργασίας, ξυλοδαρμούς και απομόνωση.

Ειδικότερα, για τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει δίωξη για ασέλγεια εις βάρος δύο ανηλίκων όπως έχει γράψει το dikastiko.gr, ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι το μοντέλο λειτουργίας της «Κιβωτού» βασιζόταν στην κρίση και τις απόψεις του για τη διαπαιδαγώγηση και μεταχείριση των παιδιών και δεν επιδεχόταν κριτική ή αμφισβήτηση.

«Το κύρος και η ευρεία κοινωνική αποδοχή που περιέβαλε τη δημόσια εικόνα του είχαν καταστήσει την “Κιβωτό του Κόσμου” ουσιαστικά υπεράνω κριτικής ή ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η έρευνα του Συνηγόρου ξεκίνησε έπειτα από αναφορές που δέχθηκε στο διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2022 σχετικά με όσα εκτυλίσσονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ελέγχθηκαν καταγγελίες για αντιπαιδαγωγικές ή και κακοποιητικές συμπεριφορές, ενώ διαβίβασε στον εισαγγελέα τις πληροφορίες για σεξουαλική κακοποίηση φιλοξενουμένων στη δομή που στη διάρκεια της έρευνας περιήλθαν εις γνώσιν του.

Αυτές οι αναφορές μάλιστα αποτέλεσαν την αφετηρία της εισαγγελικής έρευνας που είχε ως κατάληξη την άσκηση στις 7 Απριλίου ποινικών διώξεων αφενός κατά του πατρός Αντωνίου για ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων και αφετέρου εναντίον πρώην εργαζομένων στη δομή για κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος αγοριών και κοριτσιών που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό».

Κιβωτός του Κόσμου

kivotostoukosmou.org

Κιβωτός του Κόσμου: «Αξιολόγηση»

Ως προς τη μεταχείριση των ανηλίκων από τους υπευθύνους της δομής, ο Συνήγορος του Πολίτη συγκέντρωσε μαρτυρίες από πρώην φιλοξενουμένους και εργαζομένους, οι οποίοι περιέγραψαν ότι τα φιλοξενούμενα παιδιά υποβάλλονταν σε ένα σύστημα αξιολόγησης. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης κέρδιζαν προνόμια, όπως για παράδειγμα δικαίωμα εξόδου με φίλους. Σε διαφορετική περίπτωση υφίσταντο συνέπειες που περιελάμβαναν «συναισθηματικά επώδυνες τιμωρίες», όπως ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης με την οικογένεια ή ακόμη και περιορισμό σε απομόνωση, που μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και αρκετές εβδομάδες. Ως μέτρο σωφρονισμού εφαρμοζόταν και η διακοπή της σχολικής φοίτησης και μάλιστα σε μια περίπτωση διεκόπη οριστικά η υποχρεωτική φοίτηση στο γυμνάσιο ενός αγοριού, το οποίο υποχρεώθηκε να δουλεύει σε αποθήκη στο υπόγειο του παραρτήματος της «Κιβωτού» στον Κολωνό.

Ως πρωταγωνιστές περιστατικών σωματικής βίας εντός της δομής που φέρονται να έχουν διαδραματιστεί στο διάστημα από το 2014 έως το 2022 και καταγράφηκαν από τον Συνήγορο, περιγράφονται τρεις εργαζόμενοι της «Κιβωτού» – στενοί συνεργάτες του πατρός Αντωνίου. Οι καταγγέλλοντες «εξέφρασαν ομόφωνα την πεποίθηση ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε πλήρη γνώση των πρακτικών αυτών, δεδομένου ότι οι εν λόγω συνεργάτες του ήταν πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης του, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να θέσουν υπόψη του περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους μιλήσει».

Κιβωτός του Κόσμου: Παρακολουθήσεις

Στις σελίδες του πορίσματος αναφέρεται ακόμη ότι οι υπεύθυνοι της δομής και συγκεκριμένα η πρεσβυτέρα διατηρούσε τους κωδικούς πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασκούσε έλεγχο στις επαφές και επικοινωνίες τους, ενώ πάγια τακτική της δομής ήταν οι συναντήσεις των παιδιών με συγγενικά τους πρόσωπα να επιτηρούνται και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τους να γίνονται μέσω ανοικτής ακρόασης για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τα στελέχη της ανεξάρτητης αρχής συγκέντρωσαν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες με ευθύνη και πρωτοβουλία των υπευθύνων της δομής η φοίτηση στο λύκειο αρκετών παιδιών, ιδίως αγοριών, παρεμποδιζόταν ή ακόμα και διακοπτόταν και στις περιπτώσεις που τα ίδια τα παιδιά είχαν εκφράσει κατηγορηματικά την επιθυμία τους να συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο. Αντ’ αυτού τα παιδιά υποχρεώνονταν να απασχολούνται σε βαριές αγροτικές και άλλες εργασίες στο εσωτερικό της δομής, με το πρόσχημα της δήθεν συμμετοχής τους σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία όμως δεν είχαν κανενός είδους πιστοποίηση.

Περιορισμοί

Στο ίδιο πνεύμα ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού» δεν ενίσχυαν ή ακόμα και παρεμπόδιζαν την επαφή των παιδιών με τους γονείς τους ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, ακόμη και με τα αδέλφια τους, ενώ τα ανήλικα αγόρια και κορίτσια δεν προετοιμάζονταν με κάποιον τρόπο για το ενδεχόμενο αναδοχής – υιοθεσίας.

Στις σελίδες του πορίσματος, τέλος, περιγράφονται αυστηροί περιορισμοί στην κοινωνική ζωή των παιδιών και τη συμμετοχή –ιδίως των κοριτσιών– σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες εκτός της δομής. Κορίτσι που φιλοξενείτο σε δομή του Πειραιά περιέγραψε ότι της επιτρεπόταν να βγαίνει από τη δομή μόνο δύο φορές τον μήνα και μόνο εφόσον η απόδοσή της στις δουλειές του σπιτιού κρινόταν ικανοποιητική, ενώ πρώην φιλοξενούμενη στη δομή της «Κιβωτού» στην Κόνιτσα είπε ότι απαγορευόταν κάθε μετακίνηση κοριτσιών εφηβικής ηλικίας χωρίς συνοδεία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ