Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

“Κληρώνει” για τους δικαστικούς αντιπροσώπους των ευρωεκλογών: Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για τους δικηγόρους

Οι προθεσμίες που προβλέπει ο Άρειος Πάγος για δικαστικούς- εισαγγελικούς λειτουργούς, συμβολαιογράφους και για το διορισμό εφόρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κληρώνει” για τους δικαστικούς αντιπροσώπους των ευρωεκλογών: Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για τους δικηγόρους eurokinissi

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από δικηγόρους για το διορισμό τους ως δικαστικών αντιπροσώπων στις επερχόμενες ευρωεκλογές με τις αιτήσεις για όλες τις κατηγορίες να εκκινούν από τις 28 Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου Α1’ Τμήματος του Αρείου οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων είναι:

* Για τους δικαστικούς- εισαγγελικούς λειτουργούς αντιπροσώπους έως 28/4/2024, 22:00

* Για τους συμβολαιογράφους εκτός ΣΣΕΑΠΑΔ έως 25/5/2024, 12:00

* Για τους Εφόρους έως 21/05/2024, 10:00

Σε ό,τι αφορά τους καταλόγους Δικηγόρων – Ασκούμενων Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων ΣΣΕΑΠΑΔ που έχουν μηχανογραφικό σύστημα αιτήσεων, θα αποσταλούν στον Άρειο Πάγο μαζί με τις αιτήσεις έως το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00.

Οι ειδικές ρυθμίσεις για την επιστολική ψήφο: Στις αρχές Μαΐου η κλήρωση

Νέα δεδομένα φέρνει η επιστολική ψήφος κι έτσι ορίζεται πως «λόγω της έναρξης των εργασιών των επιτροπών Συλλογής, η κλήρωση μεταξύ όλων των υποψηφίων θα γίνει νωρίτερα από την κλήρωση των δικαστικών αντιπροσώπων και υπολογίζεται στις αρχές Μαΐου». 

Δικαστικοί αντιπρόσωποι για ευρωεκλογές

Eurokinissi

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, είναι αρμόδιο για το διορισμό των μελών των Επιτροπών Συλλογής και Διαλογής επιστολικής ψήφου, των Εφόρων και των Αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής.

Για το λόγο αυτό αναφέρεται πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι ψηφοφόροι του εξωτερικού θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και δεν θα υπάρξουν διορισμοί δικαστικών αντιπροσώπων, γραμματέων και εποπτών στο εξωτερικό».

Στο πλαίσιο αυτό, οι «επιτροπές Συλλογής επιστολικής ψήφου συστήνονται κατ’ ελάχιστο για 10 τμήματα διαλογής. Αποτελούνται από ένα δικαστικό λειτουργό και δυο δικαστικούς υπαλλήλους από τους υποψήφιους δικαστικούς αντιπροσώπους της περιφέρειας που έχουν συσταθεί τα εκλογικά τμήματα διαλογής (σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, της περιφέρειας Αττικής). Τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογικό τμήμα».

Όπως αναφέρεται «η θητεία των Επιτροπών αρχίζει την επόμενη της έναρξης αποστολής των εκλογικών φακέλων στους εκλογείς και λήγει μετά το πέρας της επομένης της διενέργειας των εκλογών. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία η έναρξη λειτουργίας τους υπολογίζεται από 9 έως 17 Μαΐου και η λήξη την επομένη των εκλογών. Το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά 9:00 με 18:00. Οι φάκελοι παραλαμβάνονται μέχρι το Σάββατο 8/6/2024 στις 17:00».

Οι επιτροπές Διαλογής επιστολικής ψήφου

Αντιστοίχως, η ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει ότι «οι επιτροπές Διαλογής επιστολικής αποτελούνται από ένα δικαστικό λειτουργό και δυο μέλη από όλους τους υποψηφίους δικαστικούς αντιπροσώπους. Τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογικό τμήμα. Η κλήρωση των επιτροπών Διαλογής θα γίνει μαζί με την κλήρωση όλων των δικαστικών αντιπροσώπων, περίπου 12 μέρες πριν τις εκλογές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ