Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Κώδικας Δικαστικών Λειτουργών: Δεν τίθεται θέμα νέας νομοπαρασκευαστικής – «Μπούσουλας» το πόρισμα της Επιτροπής επι Κοντονή

Η κυβέρνηση παρά τα αιτήματα  της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων προχωρεί στη σύνταξη νομοσχεδίου με βάση το πόρισμα  της Νομοπαρασκευαστικής που συγκροτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, επι υπουργίας Σταύρου Κοντονή και είχαν ακουστεί οι απόψεις των δικαστών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώδικας Δικαστικών Λειτουργών: Δεν τίθεται θέμα νέας νομοπαρασκευαστικής – «Μπούσουλας» το πόρισμα της Επιτροπής επι Κοντονή

Ως βάση διαμόρφωσης του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ) τίθεται το έργο της νομοπαρασκευαστικής που είχε συγκροτηθεί στις αρχές του 2017 και παρέδωσε πόρισμα το 2018 , σύμφωνα με έγκυρές πληροφορίες του dikastiko.gr.

Η συγκρότηση εκείνης της Επιτροπής έγινε τον Φεβρουάριο του 2017 , και συμμετείχαν (ΔΕΙΤΕ  ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ )  εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων  (Παν. Δανιάς της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών , Χαρ. Σεβαστίδης της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων ) καταγράφοντας τις απόψεις των δικαστών.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες,  αυτή θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το συγκεκριμένο νομοθέτημα που προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς και αφορά μεταξύ άλλων τον τρόπο διοίκησης Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, τα δικαιώματα, τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα, τις τοποθετήσεις, τις προαγωγές, την επιθεώρηση, την αξιολόγηση, τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών.

Βάση

Οι δικαστές με πρόσφατη ανακοίνωση εξέφραζαν την ανησυχία τους αναφέροντας ότι « η προώθηση νομοθετικών αλλαγών τέτοιου βαθμού χωρίς να ακουστούν οι Δικαστικοί Λειτουργοί θα συνιστούσε σοβαρό ατόπημα και έμπρακτη περιφρόνηση του θεσμικού ρόλου τους».

Αναφέρονταν μάλιστα στο «τελευταίο σχέδιο του ΚΟΔΚΔΛ (που) ολοκληρώθηκε τα τέλη του 2018 με συμμετοχή όλων των Δικαστικών Ενώσεων. Ζητήσαμε από το Υπουργείο να αποτελέσει το σχέδιο αυτό την αφετηριακή βάση για μια νέα συζήτηση».

Πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν πως αυτή θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι νέες παρατηρήσεις ενώ θα κληθούν  οι δικαστικές ενώσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους . Στη συνέχεια θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση.

Ταμείο ανάκαμψης

Η διαδικασία θα προχωρήσει με ταχύτητα, καθώς η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα που συνδέεται στενά με την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ