Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΣτΕ για τις «αναβολές –μαμούθ»: «Παρακολουθούμε τις όποιες στρεβλώσεις και αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην ατομική απόδοση δικαστών»

Παρακολουθούμε «προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και, ειδικά, των καθυστερήσεων», αναφέρει το δικαστήριο για τα ακραία φαινόμενα αναβολών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ για τις «αναβολές –μαμούθ»: «Παρακολουθούμε τις όποιες στρεβλώσεις και αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην ατομική απόδοση δικαστών» freepik

Απάντηση στα εξαιρετικά αποκαλυπτικά και κυρίως απογοητευτικά νούμερα που ήρθαν στο φώς σχετικά με αναβολές- μαμούθ από μεμονωμένους δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας, δίνει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Διοίκηση του Δικαστηρίου αντλεί συνεχώς στοιχεία από το πληροφοριακό του σύστημα και, σε συνάρτηση με τους σχετικούς αξιολογικούς δείκτες, παρακολουθεί τις όποιες στρεβλώσεις παρουσιάζονται σε οργανωτικό επίπεδο και εντοπίζει αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην ατομική απόδοση δικαστών, προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και, ειδικά, των καθυστερήσεων».

Οι καθυστερήσεις

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που δημοσιεύθηκαν (Παν. Τσιμπούκης,  « Πρώτο Θέμα»   –  dikastiko.gr ) όπως π.χ ότι ένας δικαστής σε μια μόνο υπόθεση έχει δώσει 48 αναβολές! Η συγκεκριμένη υπόθεση, μόνο στο ΣτΕ, εκκρεμεί 12 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει φτάσει για συζήτηση στο ακροατήριο, ενώ εισήχθη μετά από αναίρεση εφετειακής απόφασης.

Είκοσι περίπου δικαστές του Δικαστηρίου από τους συνολικά 51συμβούλους (εκτός της προέδρου, των 10 αντιπρόεδρων και των 58 παρέδρων), έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις που κρατούν στο « συρτάρι» τους από 5 έως 14 χρόνια. Οι οποίες μάλιστα δεν είναι πρωτοείσακτες στο ΣτΕ, αλλά έχουν παραπεμφθεί εκεί μετά από αναιρέσεις που έχουν ασκηθεί επί αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων. Κάτι που σημαίνει ότι έχουν « διανύσει» ήδη μία διαδρομή, στην καλλίτερη περίπτωση, των 6 ετών (χρόνος εκδίκασης σε Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο, πιθανές αναβολές, δημοσίευση και θεώρηση αποφάσεων, κ.λπ.). Όπως υπολογίζεται ο αριθμός των αναβολών -ανά υπόθεση- από 1 έως 24 φορές, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 5.00 στο σύνολο των δικαστών του ΣτΕ.

Η απάντηση συνολικά

Το Δικαστήριο με επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με τις αναβολές υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα σχετικά με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα αυτό, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής για παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων που άγονται ενώπιόν του, με την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων (π.χ. ν. 3900/2010, ν. 4055/2012, ν. 4724/2014, ν. 4635/2019), αλλά και την λήψη μέτρων (π.χ. σχεδιασμός και υλοποίηση του ΟΣΔΔΥ ΔΔ) προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η εκκρεμότητα του Δικαστηρίου να μειωθεί από τις 36.000 υποθέσεις το 2010 στις 12.000 περίπου το 2020 και ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης να μειωθεί σημαντικά.

Ταυτόχρονα, η Διοίκηση του Δικαστηρίου αντλεί συνεχώς στοιχεία από το πληροφοριακό του σύστημα και, σε συνάρτηση με τους σχετικούς αξιολογικούς δείκτες, παρακολουθεί τις όποιες στρεβλώσεις παρουσιάζονται σε οργανωτικό επίπεδο και εντοπίζει αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην ατομική απόδοση δικαστών, προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και, ειδικά, των καθυστερήσεων.»-

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ