Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Κωδικός «PANDORA V»: Η ΕΛΑΣ στη μάχη της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών

Σε κοινή ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν οι ελληνικές αρχές. Σχηματίσθηκαν 26 δικογραφίες, πραγματοποιήθηκαν 34 συλλήψεις και κατασχέθηκαν 6.757 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωδικός «PANDORA V»: Η ΕΛΑΣ στη μάχη της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών

Ευρωπαϊκό «δίχτυ» για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών στήθηκε από τη Europol, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων WCO (World Customs Organization) και την Interpol, με τη συμμετοχή 31 χωρών. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συμμετείχε και η ΕΛΑΣ.

Οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 1 Ιουνίου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν 67 άτομα και κατασχεθήκαν πάνω από 56.400 αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αρχαιολογικά αντικείμενα, έπιπλα, νομίσματα, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα και αγάλματα.

Οι δράσεις της ΕΛΑΣ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ συμμετείχε ενεργά στην κοινή αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές της χώρας μας, με εθνικό σημείο επαφής το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας:

  •  διενεργήθηκαν πολυάριθμοι έλεγχοι σε καταστήματα, πλανόδιους πωλητές, συνοριακά σημεία εισόδου/εξόδου (αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, χώρους πέριξ των λιμένων κλπ), καθώς και σε αρχαιολογικούς και ιστορικού ενδιαφέροντος χώρους και
  •  πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε ύποπτες αγγελίες πώλησης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας, καθώς και σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στο πλαίσιο αυτό, σχηματίσθηκαν 26 δικογραφίες για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και συνελήφθησαν 34 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 6.757 αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και 11 ανιχνευτές μετάλλων.

Οι υποθέσεις

Ενδεικτικά στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρεται:

Τον Ιούλιο του 2020 από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατασχέθηκαν 5.553 νομίσματα και συνελήφθη 64χρονος ημεδαπός στη Δράμα (Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου)

Τον Ιούλιο του 2020 από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνελήφθη ημεδαπός, ο οποίος μαζί με συνεργό του αποπειράθηκαν να πουλήσουν 6 μαρμάρινες και πήλινες αρχαιότητες έναντι του ποσού των 150.000 ευρώ (Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου)

Τον Οκτώβριο του 2020 από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη ημεδαπός, ο οποίος αποπειράθηκε να πωλήσει 8 μαρμάρινες και πήλινες αρχαιότητες, έναντι του ποσού των 100.000 ευρώ (Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου)

Πέραν των ειδικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, σημαντική ήταν και η προσφορά των περιφερειακών Υπηρεσιών της επικράτειας στις δράσεις της επιχείρησης, οι οποίες επιλήφθηκαν συνολικά σε 19 σχετικές υποθέσεις (Δείτε εδώ σχετικό παράρτημα με ενδεικτικές υποθέσεις).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ