Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα κέντρα κράτησης και τον σωφρονιστικό κώδικα – Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Τι είπε στην επιτροπή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα κέντρα κράτησης και τον σωφρονιστικό κώδικα – Στη Βουλή το νομοσχέδιο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την «ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων», για διάταξη που ορίζει ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για λόγους που ανάγονται στην εύρυθμη λειτουργία, στη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας των κρατούμενων και του προσωπικού αυτών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δύναται να τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης, υπαλλήλους τους, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια».

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, αντικατέστησε με πολιτική απόφαση τους προϊσταμένους. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Εμείς προετοιμάζουμε τους Οργανισμούς των κέντρων κράτησης, ώστε καθώς θα ολοκληρωθούν οι Οργανισμοί οι οποίοι θα προβλέπουν και τα αντίστοιχα Υπηρεσιακά Συμβούλια για να κάνουν τις διαδικασίες αξιολόγησης, θα έρθουμε τότε με τον Οργανισμό και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να αποφασίσουν για τις διευθυντικές θέσεις των κέντρων κράτησης και τους διευθυντές και για τους αρχιφύλακες. Γιατί η δική μας αντίληψη είναι η αυτόνομη λειτουργία στο δημόσιο και η αξιοκρατική αντιμετώπιση των στελεχών του. Περιέγραψα πολύ αναλυτικά το τι συνέβη, και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σαφές, για να είμαστε όλοι καθαροί και σαφείς και για τον τρόπο που σκεφτόμαστε και για τον τρόπο που ενεργούμε».

Ηλεκτρονικά δικόγραφα

eurokinissi

Σωφρονιστικός κώδικας

Όπως εξάλλου ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εντός του Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο η μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού κώδικα, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξουν πρόνοιες για την θεσμοθέτηση των ένδικων μέσων για τους κρατούμενους.

«Είναι βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση των ένδικων μέσων για τους κρατούμενους, θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε με τον νέο σωφρονιστικό κώδικα, με τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού κώδικα, την οποία έχουμε προετοιμάσει και την οποία, σε συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού, αναμένεται να συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο, εντός του Ιουνίου», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, αναφερόμενος στις ηλεκτρονικά δικόγραφα, ζήτησε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στέρεες βάσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, είπε ο κ. Καλαματιανός, που επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να προμηθευτούν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, υπολογιστές, προγράμματα, γρήγορο ίντερνετ. Πρέπει να επαληθευθεί η ορθή λειτουργία της πλατφόρμας και πρέπει βεβαίως, να εκπαιδευτούν και αρμόδιοι υπάλληλοι. «Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών πρέπει να ενισχύει την ασφάλεια του δικαίου. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα ταυτοποίησης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης με το πρόσωπο προς το οποίο απευθύνεται», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Διονύσης Καλαματιανός είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο ουσιαστικά διευρύνεται ο κακουργηματικός χαρακτήρα στις περιπτώσεις εκείνες, που δράστης φέρει επικίνδυνες εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες. «Αφού, με προηγούμενο νόμο, εξισώσατε ουσιαστικά την κατοχή με την ανθρωποκτονία ή την απόπειρα ανθρωποκτονίας και για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προβλέψατε ότι είναι κακούργημα και η κατοχή ανεξαρτήτως χρήσης ή αποτελέσματος, τώρα το πάτε ακόμα πιο πέρα: Διευρύνετε το τι είναι εμπρηστικός μηχανισμός. Συνεχίζετε, λοιπόν, την ολισθηρή πορεία της εξίσωσης των ποινών διαφορετικών αδικημάτων, το κάνετε αυτό ως μέτρο καταστολής, επαναφέρετε παρωχημένες προσεγγίσεις», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο άρθρο για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο κ. Καλαματιανός είπε ότι η κυβέρνηση, «δεν έχει εξηγήσει μέχρι σήμερα πειστικά και λογικά και με νομικά επιχειρήματα, γιατί ιδρύεται ειδική υπηρεσία της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο, αφού η αστυνομία μπορούσε και μπορεί να επεμβαίνει άμεσα, όταν τελούνται αδικήματα μέσα στα πανεπιστήμια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ