Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Θεοδωρικάκος για ηλεκτρονικά δικόγραφα: Παύουν οι αστυνομικοί να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων

Ασφαλιστικές δικλείδες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεοδωρικάκος για ηλεκτρονικά δικόγραφα: Παύουν οι αστυνομικοί να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων eurokinissi

Τα ηλεκτρονικά δικόγραφα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό συζήτηση θα απαλλάξουν περίπου 1.500 αστυνομικούς που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να διακινούν 1,2 εκατομμύρια δικογράφων, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Σήμερα κάνουμε πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

«Οδηγός όλων των πράξεών μας, είναι ο στόχος της ασφάλειας των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, η καλύτερη ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και παρά τις ιδεολογικές διαφορές, θέλω να πιστεύω ότι μοιραζόμαστε όλοι την αυτονόητη τοποθέτηση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ευημερία χωρίς ασφάλεια», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος. Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει οι αστυνομικοί να έχουν τα μέσα για να επιτελούν το καθήκον τους, και «το μείζον είναι οι αστυνομικοί να είναι συγκεντρωμένοι στα αστυνομικά τους καθήκοντα, προκειμένου να «έχουμε μια αστυνομία εκπαιδευμένη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλική απέναντι στους πολίτες, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα».

eurokinissi

«Με τα ηλεκτρονικά δικόγραφα διασφαλίζονται τα δικαιώματα των διαδίκων και των μαρτύρων»

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως τόνισε, σήμερα έρχεται η ώρα να γίνει πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και «παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων». Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, σήμερα υπολογίζεται ότι 1500 αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για να διακινούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια δικαστικά έγγραφα στους πολίτες. Με το νομοσχέδιο, θα υπάρξει εξάλλου μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής της δικαιοσύνης, θα υπάρξει αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα στις διαδικασίες και πάνω από όλα θα υπάρξει, «η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Εγκαταλείπεται μία παρωχημένη λογική που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια με τον τρόπο επίδοσης των εγγράφων με τη φυσική παρουσία αστυνομικών», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση των επιδόσεων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και εξήγησε ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των διαδίκων και των μαρτύρων: «Καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως ένας κύριος τρόπος επίδοσης. Προβλέπονται οι ασφαλιστικές δικλείδες και οι εξαιρέσεις, και για λόγους ηλικίας και για λόγους τοποθεσίας, που μπορεί να γίνει επίδοση κατόπιν αξιολόγησης του εισαγγελέα με ποιον τρόπο αυτή θα γίνει. Δίνονται τρεις εναλλακτικοί τρόποι, συμπληρωματικά με την αποστολή μηνύματος, ώστε να μπορεί να διασφαλίζεται και η αποστολή αλλά και η παραλαβή».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, αναφερόμενος στις ηλεκτρονικά δικόγραφα, ζήτησε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στέρεες βάσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, είπε ο κ. Καλαματιανός, που επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να προμηθευτούν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, υπολογιστές, προγράμματα, γρήγορο ίντερνετ. Πρέπει να επαληθευθεί η ορθή λειτουργία της πλατφόρμας και πρέπει βεβαίως, να εκπαιδευτούν και αρμόδιοι υπάλληλοι. «Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών πρέπει να ενισχύει την ασφάλεια του δικαίου. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα ταυτοποίησης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης με το πρόσωπο προς το οποίο απευθύνεται», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Διονύσης Καλαματιανός είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο ουσιαστικά διευρύνεται ο κακουργηματικός χαρακτήρα στις περιπτώσεις εκείνες, που δράστης φέρει επικίνδυνες εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες. «Αφού, με προηγούμενο νόμο, εξισώσατε ουσιαστικά την κατοχή με την ανθρωποκτονία ή την απόπειρα ανθρωποκτονίας και για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προβλέψατε ότι είναι κακούργημα και η κατοχή ανεξαρτήτως χρήσης ή αποτελέσματος, τώρα το πάτε ακόμα πιο πέρα: Διευρύνετε το τι είναι εμπρηστικός μηχανισμός. Συνεχίζετε, λοιπόν, την ολισθηρή πορεία της εξίσωσης των ποινών διαφορετικών αδικημάτων, το κάνετε αυτό ως μέτρο καταστολής, επαναφέρετε παρωχημένες προσεγγίσεις», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο άρθρο για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο κ. Καλαματιανός είπε ότι η κυβέρνηση, «δεν έχει εξηγήσει μέχρι σήμερα πειστικά και λογικά και με νομικά επιχειρήματα, γιατί ιδρύεται ειδική υπηρεσία της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο, αφού η αστυνομία μπορούσε και μπορεί να επεμβαίνει άμεσα, όταν τελούνται αδικήματα μέσα στα πανεπιστήμια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ