Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Κόντρα με άρωμα… εκλογών στη Βουλή: Μητσοτάκης και Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για ακρίβεια, ΔΕΗ και μισθούς – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό ο οποίος απάντησε εξαπολύοντας πυρά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κόντρα με άρωμα… εκλογών στη Βουλή: Μητσοτάκης και Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για ακρίβεια, ΔΕΗ και μισθούς – ΒΙΝΤΕΟ (EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή στις ομιλίες τους επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας». Είπε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν πια να κρυφτούν με την «προπαγάνδα» της, ότι πολύ μεγάλο μέρος της ακρίβειας δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία, αλλά στις δικές της επιλογές. Μίλησε για «ακρίβεια Μητσοτάκη», όχι μόνο διότι, όπως είπε, «όλοι οι πληθωριστικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι ή από τους χειρότερους στην Ευρώπη». Αλλά και γιατί «είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαπράττει διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει «μια ειδυλλιακή κατάσταση δήθεν επιτυχίας στη διαχείριση της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης» και πως το ίδιο έκανε και στη διαχείριση της πανδημίας αλλά «διαψεύστηκαν από τους επιστήμονες». «Καμαρώνατε επί μήνες ότι τα πάμε περίφημα και από αυτό το βήμα μας λέγατε ότι δεν έχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από όσους εντός ΜΕΘ».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα που «αφήνει πίσω του» ο πρωθυπουργός «δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που προπαγανδίζετε κι εσείς καμία σχέση με αυτό που καμώνεστε ότι είστε, δηλαδή ο εγγυητής της σταθερότητας». Σχολίασε ότι το μόνο που συμβαίνει σταθερά κατά τη διακυβέρνησή του είναι: επιδείνωση της ζωής των πολιτών, αύξηση του κόστους διαβίωσης, εκτόξευση των κερδών μιας κρατικοδίαιτης ελίτ, αποψίλωση του κράτους από την υποχρέωση να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον.

Ανέφερε ειδικότερα ότι «οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται ραγδαία», επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά τα οποία 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας, σχεδόν το 30%, ζουν στο φάσμα της φτώχειας. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη Eurostat, «η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ, όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021, ενώ μειώθηκε σημαντικά από το ‘16 έως το ‘19». «Αλλά ξέρω, θα πείτε πάλι ‘δε φταίω εγώ, φταίει ο πόλεμος’. Παλιότερα για τους θανάτους για την πανδημία έφταιγαν αυτοί που διασπείρουν τον ιό. Για τις υποκλοπές ο ανιψιός σας. Πάντα κάποιος άλλος θα φταίει, ποτέ ο ίδιος», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών έδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά για να περιορίσει τις συνέπειες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης «δεν φυγομάχησε απλά, αλλά βρήκε ευκαιρία για να βαθύνει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική επιλογή του να εφαρμόσει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κρατικοποιούν ενεργειακές υποδομές, και να αφήσει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη για να μη στεναχωρήσει τους χορηγούς του». Μίλησε για «πρωθυπουργό 2 σε 1: Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ», κάνοντας λόγο για «μοναδικό συνδυασμό αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού». Τόνισε ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός, από Μάιο ‘21 έως Μάιο ‘22, στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 62%, δηλαδή 23 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το 1ο εξάμηνο του ’22, τόσο για οικιακούς όσο και για εμπορικούς καταναλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Προσέθεσε ότι βάσει μελέτης της συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), οι Έλληνες χρειάζονται πια δύο κατώτατους μισθούς για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κατά μέσο όρο κάτω από έναν.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έγνοια του «δεν είναι η σταθερότητα η κοινωνική και η οικονομική αλλά η σταθερότητα της υψηλής κερδοφορίας των funds και των καρτέλ στην ενέργεια», προσθέτοντας ότι «έχρισε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια». Σχολίασε πως όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες διεκδίκησαν και πέτυχαν να αποσυνδεθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος από κόστος φυσικού αέριου και προχώρησε σε κρατικοποιήσεις, εκείνος δεν το έκανε, προσθέτοντας: «Αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στη Ευρώπη, εσείς θέλατε μόνο να παρακολουθείτε τι λένε στο τηλέφωνο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Νομίζατε ότι τα κουκουλώσατε όλα, δεν είναι η χώρα της ομερτά η Ελλάδα, έχουμε δημοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ακόμη και όταν «αναγκάστηκε να καταργήσει την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το έκανε προσχηματικά, αφού εν τέλει πολλαπλασίασατε -αντί να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος- έως και 57% το μήνα Σεπτέμβριο». Σημείωσε ότι «τα λέει όλα η επιστολή του προέδρου της ΡΑΕ στον κ. Σκρέκα, που αποδεικνύει ότι η γενναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών από τα λεφτά των φορολογουμένων, εν τέλει ευνοεί την ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία παραγωγών και προμηθευτών». Είπε ειδικότερα ότι τον Σεπτέμβριο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική διαμορφώθηκε στα 416,87 ευρώ τη μεγαβατώρα, με 20 ευρώ κόστος εξισορρόπησης, η τελική τιμή ανήλθε στα 437 ευρώ, με λειτουργικά κόστη εμπορίας κατά μέγιστο 25 ευρώ και κέρδος 5%, μια τιμή με εύλογο κέρδος φτάνει στα 482 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σημείωσε ότι οι προμηθευτές τιμολόγησαν 767 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή υπερκέρδος 285 ευρώ και με την κατανάλωση οικιακών και εμπορικών καταναλωτών να εκτιμάται στα 1,7 εκατ. μεγαβατώρες, τα υπερκέρδη ανήλθαν στα 485 εκατ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβρη. «Τι καπέλο είναι αυτό κ. Μητσοτάκη; Τίνος είναι αυτά τα χρήματα και πού πάνε;», ρώτησε. Επιπλέον ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει φορολογηθεί έστω ένα ευρώ από το 90% που είχε πει ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισε το συνολικό μέγεθος των υπερκερδών για τη περίοδο Ιούλιο ’21-Ιούνιο ’22, στα 2,2 δισ ευρώ και πως η ΡΑΕ έβγαλε μια εκτίμηση για έξι μήνες -Οκτώβριο ‘21-Μάρτιο ‘22- στα 927 εκατ. ευρώ. «Τι φορολογήσατε από αυτά;», ρώτησε, τονίζοντας ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση ήδη να έχει εισπράξει για έναν χρόνο 2 δισ. ή με βάση την εκτίμηση της ΡΑΕ 834 εκατ. για έξι μήνες. «Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει, οκτώ μήνες τώρα και ούτε θα πάρετε. Γιατί το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλούς που έχετε λεηλατήσει. Όχι από τους λίγους που με τις πλάτες σας έχουν θησαυρίσει», υποστήριξε.

Ως προς αυτό κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «επιδοτεί την αισχροκέρδεια» με τον εξής τρόπο: Βάζετε «το χέρι στην τσέπη κάθε φορολογούμενου, διατηρώντας υψηλούς τους φόρους σε καύσιμα και ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και μετά τους δίνετε μια επιδότηση πολύ μικρότερη από όσο έχετε πάρει, για να πληρώνουν τους λογαριασμούς ώστε να μη χάσουν ούτε ευρώ τα καρτέλ της ενέργειας». Χαρακτήρισε «τρανή απόδειξη» αυτής της θέση «τα φορολογικά έσοδα που έχουν αυξηθεί 7 δισ. στο 8μηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα από ΦΠΑ είναι 23% πάνω». Πρόσθεσε ότι με εκτίμηση για ανάπτυξη 5,3% και εκτίμηση για κατανάλωση 7,2% «είναι προφανές ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ δεν προέρχεται από την ανάπτυξη ούτε από την αύξηση της κατανάλωσης, αλλά από την ακρίβεια, εξαιτίας της επιλογής σας να μη μειώσετε ούτε μισό τις εκατό τους έμμεσους φόρους». Είπε ότι έτσι βγαίνουν οι επιδοτήσεις, κάνοντας λόγο για «μηχανισμό πρωτοφανούς κυνισμού και εξαπάτησης που γονατίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι».

Σχολίασε ότι έτσι εξηγούνται και τα στοιχεία της Eurostat, «αύξηση στο Οικιακό 0,31 Euro/KWh, αύξηση 139% και στο μη οικιακό 0,37 Euro/KWh, αύξηση 315%», τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «τα καρτέλ της ενέργειας εισπράττουν την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, μέσω λογαριασμών και επιδοτήσεων με τις δικές σας ευλογίες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι και μετά τις επιδοτήσεις, «τα πράγματα για τα νοικοκυριά δεν είναι καθόλου ευχάριστα», επικαλούμενος έκθεση για το 2022 των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) «ότι η Ελλάδα είναι στην 3η πιο ακριβή χώρα για τον οικιακό καταναλωτή παρά τις επιδοτήσεις, σε ρεύμα και φυσικό αέριο». Επισήμανε ότι αυτή η εικόνα αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ «το ίδιο γίνεται και στα είδη βασικής κατανάλωσης, το ίδιο και στα καύσιμα», καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%. Είπε ότι βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%.

Χαρακτήρισε το «καλάθι του νοικοκυριού» ως «καλάθι του εμπαιγμού», αναφέροντας ότι «δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα “παγώσουν” οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία “οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές”». «Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι ανεκτές;», ρώτησε, προσθέτοντας ότι «στα χιλιάδες άλλα προϊόντα η αύξηση δεν θα αντέχεται, με κυβερνητική βούλα». Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα που μας βασανίζουν και εντοπίζει την ακρίβεια στα μακαρόνια νούμερο 6». «Έχετε ξεχάσει το νούμερο της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου, της τιμής του ρεύματος, του πληθωρισμού, της αμοιβής του κ. Στάσση και των golden boys σας στις ΔΕΚΟ, των απευθείας αναθέσεων, της αισχροκέρδειας στα καύσιμα», είπε.

Ακόμη ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη πανευρωπαϊκά και στο ποσό που δαπανούν οι πολίτες για καύσιμα, σε σχέση με το εισόδημάα τους. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την επιδότηση στο diesel για να επιδοτήσει το πετρέλαιο θέρμανσης «και πλέον, το diesel κίνησης είναι πιο ακριβό από την αμόλυβδη». Είπε επίσης ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει την επιβολή έκτακτου φόρου της τάξεως του 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ «γιατί θέλετε να είστε εγγυητής της σταθερότητας των υπερκερδών».

Μιλώντας για τους οικονομικούς δείκτες ο κ. Τσίπρας ρώτησε «πού πήγε εκείνο το περίφημο Mitsotakis Effect». «Η προπαγάνδα», είπε, «ότι η Ελλάδα έγινε απ’ τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς εξαιτίας της παρουσίας σας και όχι επειδή εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, αφήσαμε κοντά 40 δισ. στα δημόσια ταμεία, επανήλθαμε μετά από πολλά χρόνια με αξιοπιστία στις αγορές». «Το μόνο Μητσοτάκης effect που φαίνεται, είναι αυτό που αισθάνεται ο κάθε πολίτης στις τσέπες του. Αυτή είναι η επίδρασή σας. Η ακρίβεια και η φτώχεια», σχολίασε. Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, «που ήταν η σημαία της οικονομικής σας πολιτικής, έχει γίνει σαν τον ορίζοντα που όσο προχωράμε τόσο απομακρύνεται», είπε, σχολιάζοντας ότι προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα την έχουμε σε 18 μήνες και ότι τώρα λέει ότι θα γίνει μέσα στο ‘23. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε επενδυτική βαθμίδα έως τις εκλογές, «διαβάστε τις αγαπημένες σας εκθέσεις των διεθνών οίκων, εκεί όπου εξηγούν τους λόγους που δεν έγιναν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, και θα καταλάβετε το γιατί».

Κατόπιν των παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι Κυριάκος Μητσοτάκης «όχι μόνο δεν είναι εγγυητής της σταθερότητας αλλά πλέον είναι ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάκαμψη». «Η χώρα και η κοινωνία δεν μπορεί για πολύ ακόμη να βυθίζεται. Πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατό. Γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει. Γιατί η ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή της χώρας πρέπει επιτέλους να σταματήσει», τόνισε. Προκάλεσε τον πρωθυπουργό «αφού τόσο πολύ προσπαθείτε να μας πείσετε ότι προηγείστε στις δημοσκοπήσεις και ότι έχετε σίγουρη την επανεκλογή σας», να προκηρύξει εκλογές, «να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για τη κοινωνική πλειοψηφία». Μίλησε για μια κυβέρνηση με έγνοια την κοινωνία «για να σταματήσει η αισχροκέρδεια, να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, να επανέλθει η ΔΕΗ στον ιδρυτικό της σκοπό τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, να ξηλωθούν τα καρτέλ και να τιμωρηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές, να πάψουν τα golden boys να παρασιτούν και να ζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού».

«Προκηρύξετε εκλογές και μη σας νοιάζει. Η δημοκρατία θα νικήσει την αλαζονεία. Η δικαιοσύνη θα νικήσει την ασυδοσία. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά», τόνισε καταληκτικά.

Βουλή – Μητσοτάκης: Η απάντηση στα πυρά που εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας

«Δέχθηκα πρόθυμα σήμερα να απαντήσω στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί το θέμα της είναι η ακρίβεια. Είναι μία απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες και ασφαλώς και τον τόπο μας. Έχετε δίκιο να λέτε, ότι είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα όλους τους Έλληνες πολίτες. Και δεύτερον, ήθελα να έρθω σήμερα στη βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία, όχι τόσο ενώπιον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω, αλήθειες και ψέματα, γύρω από τα μέτρα τα οποία προωθεί η πολιτεία για να χτίσουμε ένα κοινωνικό ανάχωμα, απέναντι στις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς διπλής κρίσης: στην ενέργεια και στις τιμές» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της απάντησής του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ενώ δεν υπάρχει διαφωνία ουσιαστικά στις διαπιστώσεις με την αντιπολίτευση, αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά τόσο τις αιτίες όσο και τις απαντήσεις στο πρόβλημα. «Και λυπάμαι πραγματικά γιατί σε ένα κείμενο μιας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση που μου κατέθεσε ο κ. Τσίπρας και την οποία απαντώ σήμερα στη βουλή των Ελλήνων, γιατί σε αυτό το κείμενο της μιας σελίδας μπορέσατε, κ. Τσίπρα, να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δυο αμήχανα ερωτήματα, με επιχειρήματα μάλιστα -τα επαναλάβατε και σήμερα- τα οποία δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια είτε επικίνδυνες προθέσεις, με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Παρούσα την καταστροφολογία αλλά με έναν απόντα. Γιατί, στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκατε ούτε μία για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού: τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» ανέφερε.

«Η ακρίβεια συνεπώς, η παγκόσμια ακρίβεια και η ελληνική ακρίβεια, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων, πρωτίστως του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης. Γιατί όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα και την ασφάλεια της ηπείρου, έτσι και με το φυσικό αέριο πιέζει για να υπονομεύσει την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας δεν είναι, όπως ισχυρίζονται συχνά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε προφανώς πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια. «Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι λίγο πάνω από το 10%. Εμείς είμαστε στο 12%, υπάρχουν όμως ουκ ολίγες χώρες οι οποίες έχουν πληθωρισμό άνω του 15%. 17% η Ολλανδία, 18,6% η Ουγγαρία, 17,1% η Τσεχία, 22% η Εσθονία, 21% η Λιθουανία. Για να αποκαταστήσουμε λοιπόν την τάξη και τα πραγματικά στοιχεία. Σε μία γενική καταιγίδα, η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα για την ακριβή ενέργεια η οποία τροφοδοτεί την ακρίβεια, αλλά και με στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις» είπε υπογραμμίζοντας ότι μόνο για το 2022, η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μιλήσατε για την ενέργεια. Μας παρουσιάσατε πάλι ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη, ότι εδώ ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει ξεφύγει. Αναφερθήκατε σε κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν κόστος ενέργειας σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα. Πράγματι, στα στοιχεία αυτά πάντα η Ελλάδα υπολειπόταν. Για πάμε να δούμε όμως τα απόλυτα στοιχεία της ενέργειας, κύριε Τσίπρα. Λοιπόν, «all-in electricity and user price» μαζί με ΦΠΑ, άρα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με το ΦΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022. Πόλεις: Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη; Κύριε Τσίπρα, κοιτάξτε λίγο εδώ, αυτά πληρώνουν τα νοικοκυριά. Αυτές είναι οι τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Πόσο η Μαδρίτη; 42 η Μαδρίτη και το περιβόητο Ιβηρικό μοντέλο το οποίο συνέχεια διαφημίζετε. Βρυξέλλες 53, Ρώμη 40, Κοπεγχάγη 77, ‘Αμστερνταμ 67. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές, τις οποίες πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με αυτά τα οποία πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις λοιπόν που δίνουμε, το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και επιμένετε κύριε Τσίπρα, στο Ιβηρικό μοντέλο. Ρωτήστε. Ίσως θέλετε να επικοινωνήσετε και τώρα με τους συνεργάτες σας, να σας εξηγήσουν πραγματικά πως δουλεύει το Ιβηρικό μοντέλο. Και αν σήμερα εφαρμόζαμε το Ιβηρικό μοντέλο, αν οι τιμές για τους τελικούς καταναλωτές, αλλά και η επιβάρυνση για τον εθνικό προϋπολογισμό, θα ήταν χαμηλότερη. Σας λέω λοιπόν ότι θα ήταν και υψηλότερες οι τιμές όπως είναι και υψηλότερη η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Διότι κάποιος πρέπει να καλύψει αυτή τη διαφορά μεταξύ των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών που αγοράζουν το φυσικό αέριο οι ηλεκτροπαραγωγοί. Και κατά κανόνα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα υπερέσοδα των εταιρειών είπε «Πόσα έχουμε εισπράξει, κύριε Τσίπρα, από αυτόν τον μηχανισμό; 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε εισπράξει. Και έρχεστε και λέτε ότι δεν έχουμε πάρει τίποτα. 2,7 δισεκατομμύρια σε τρεις μήνες. Και αυτός ο μηχανισμός είναι μια εθνική επιτυχία, όχι μόνο γιατί αποδίδει. Διότι αυτό το μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων, κύριε Τσίπρα, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται πια υποχρεωτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. ‘Αρα κάτι καλό κάναμε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη της κοινωνίας λέγοντας «και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια και βέβαια ούτε εκείνα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί να μην παραμελήσουμε ποτέ. Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα».

«Θέλω απλά να θυμίσω στους συναδέλφους και στις συναδέλφισσες, ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές, καλύπτοντας πράγματι τις μεγάλες αυξήσεις οι οποίες σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Υλοποιήσαμε το «Fuel Pass» για ένα εξάμηνο. Με παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο έχουν ήδη ενισχυθεί αγρότες, ευάλωτοι πολίτες. Ενώ για το 2023 -θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε πιο αναλυτικά στον προϋπολογισμό- προβλέπεται αποθεματικό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ακόμα για τον ίδιο σκοπό» είπε.

«Επειδή μας είπατε τι κάνετε εσείς, δεν κάνετε τίποτα, νοιάζεστε μόνο για τα συμφέροντα, λες και θα ήταν αυτό έξυπνη στρατηγική για ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία. Θα σας το λέμε συνέχεια: Είμαστε ένα κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. ‘Αρα τι κάναμε λοιπόν εμείς σε σχέση με την Ευρώπη. Ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel. Δείτε τα, κ. Τσίπρα, αυτούς τους πίνακες. Έχουν νομίζω το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Και όπως είπα, τα 2/3 των ενισχύσεων που δίνουμε ειδικά στον τομέα της ενέργειας προέρχονται από τις κρατικές εταιρείες, από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αν υπάρχουν και στρεβλώσεις στον τρόπο με τον οποίο εταιρείες ενέργειας τιμολογούν την ηλεκτρική ενέργεια μέσω του μηχανισμού ανάκτησης υπερέσοδων, έχουμε τη δυνατότητα και αυτές να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε ακόμα πρόσθετα έσοδα όταν κάνουμε την τελική εκκαθάριση στο τέλος της χρονιάς.Και βέβαια είναι, κ. Τσίπρα, η δυναμική ανάπτυξη η οποία μας δίνει τα πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά χωρίς να αυξήσουμε τα ελλείμματά μας» πρόσθεσε.

Επιπλέον σημείωσε ότι καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. «Και σε καμία περίπτωση, εγώ προσωπικά και η κυβέρνησή μας, δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, έναν εκτροχιασμό που μας οδήγησε σε τρία μνημόνια και σε διεθνή επιτήρηση για 12 χρόνια. Το κεφάλαιο αυτό για τη χώρα έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που προτείνετε εσείς, κ. Τσίπρα, μας οδηγούν εκεί. Τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου της Θεσσαλονίκης, μας οδηγούν εκεί» είπε.

Επίσης ανέφερε ότι απασχολεί την κυβέρνηση το ζήτημα του diesel. «Είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε, διότι σε αυτό έχετε δίκιο, πράγματι, οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των προϊόντων. ‘Αρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εξετάσουμε. Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δύο μήνες ότι θα συνέβαινε αυτή η απότομη αύξηση του diesel. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» είπε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε ότι η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, ανακουφίζοντας ενδεχομένως τα αυτιά αλλά αποκοιμίζοντας τα μυαλά είπε «για αυτό και δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα, προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις έμμεσων φόρων, φόρων κατανάλωσης ή του φόρου προστιθέμενης αξίας. Διότι τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά. Ξέρουμε ότι πολύ συχνά αυτές οι μειώσεις χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, η τιμή τελικά στον καταναλωτή καταλήγει να είναι η ίδια και το όφελος το εισπράττει ο παραγωγός ή ο μεσάζων. Είναι μέτρα τα οποία είναι άδικα, διότι ουσιαστικά επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και είναι και μέτρα τα οποία είναι ακριβά, εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός. Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν και παραμένει μία πολιτική στοχευμένων μέτρων εντός του πλαισίου αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού».

«Η Ελλάδα προχωράει δίχως να κοιτά πίσω. Συνεχίζει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας, αντιστέκεται στην ακρίβεια, αναγνωρίζει με ειλικρίνεια τις μεγάλες δυσκολίες που αυτή η διεθνής κρίση έχει επιφέρει στην ελληνική κοινωνία, δρομολογεί μια σειρά από Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προσθέσουμε πολεμοφόδια οικονομικά στα προγράμματα στήριξης. Ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει τις εθνικές θέσεις μας, υποδέχεται επενδύσεις, δουλειές και μεγάλα έργα. Εσείς μας είπατε ότι όλα αυτά είναι περίπου ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, γι΄ αυτό και νομίζω ότι η σημερινή συνεδρίασή μας τελικά δεν είχε καμία ερώτηση. Είχε μόνο την απάντηση, την οποία δε δίνουμε εμείς, αλλά δίνουν οι Έλληνες πολίτες, αυτοί οι οποίοι αν και δοκιμάζονται νιώθουν τουλάχιστον την πολιτεία να προσπαθεί να στέκεται δίπλα τους σε μια παγκόσμια περιπέτεια. Και πιστεύουν, ναι πιστεύουν στην επόμενη μέρα, γιατί ακριβώς ξέρουν πλέον ποιοι μπορούν να χτίζουν τις επόμενες μέρες μετά τις καταιγίδες με σταθερότητα, με συνέπεια και με συνέχεια» πρόσθεσε.

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: Όλη η ομιλία Μητσοτάκη ήταν «δεν φταίω εγώ»

«Άκουσα επί 45 λεπτά τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει σχεδόν τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα στην πρωτολογία μου, δηλαδή ότι διαπράττει το διπλό σφάλμα όχι μόνο να αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια, στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά να προσπαθεί να παρουσιάσεις μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ‘δεν φταίω εγώ’ και ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο Πούτιν». «Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία απάντησε στο «επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια στην Ελλάδα». «Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χρονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;», είπε. Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν υπήρχε ο Πούτιν όταν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση υπήρχε ο Πούτιν; Όταν στις 5 Αυγούστου ‘21 θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίοντας όλο το κόστους καταναλωτές, ήταν ο Πούτιν τότε; Τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου το ‘21 δεκαπλάσια απ’ ό,τι το ‘20. Ο Πούτιν τότε;». «Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Διπλό σφάλμα» χρέωσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, κατηγορώντας τον και πάλι ότι «όχι μόνο αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια και στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα» αλλά ταυτόχρονα «προσπαθεί να παρουσιάσει μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης». «Για άλλη μια φορά όλη η ομιλία του ήταν «δε φταίω εγώ»», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ σχολίασε και την αναφορά του πρωθυπουργού στον κ. Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είχε ακριβή ενέργεια πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και κάνοντας αναφορά σε «επιλογές» της κυβέρνησης, όπως η «εν κρυπτώ» ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η «βίαιη απολιγνητοποίηση», η θεσμοθέτηση της «παράνομης και παράλογης ρήτρας αναπροσαρμογής».

«Υπήρχε τότε ο Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ποσά ψέματα θα πείτε για να δικαιολογήσετε τις δικές σας ευθύνες και επιλογές;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «φθηνή δικαιολογία». Απαντώντας, δε, στα στοιχεία του πρωθυπουργού ότι στη Μαδρίτη είναι πιο ακριβή η ενέργεια, σχολίασε πως πρόκειται για ένα «φθηνό τρόπο» να «μας δείξει ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν ισχύουν, γιατί υπάρχουν κάποιοι πίνακες που λένε ότι πάμε καλά». Όπως εξήγησε, πάνω σε αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική σύγκριση γιατί δεν περιλαμβάνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών, σε αντίθεση με τα στοιχεία για τις ανισότητες, που δείχνουν πως η Αθήνα είναι πολύ ακριβότερη από 21 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι «ασύγκριτοι»` με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία και είναι αδύνατο να βγαίνουν συμπεράσματα με απόλυτα νούμερα. Όσον αφορά στις επιδοτήσεις, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ότι τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν στον καταναλωτή, αλλά στα «καρτέλ».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την «χρεωκοπημένη ΔΕΗ» που παρέλαβε η κυβέρνησή του, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και επανέλαβε πως πρόκειται για συνηθισμένη τακτική «σπίλωσης και συκοφάντησης» δημόσιας επιχείρησης προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί. «Πως μπορεί μια εταιρία που σε δύσκολες συνθήκες τότε, μείωσε τα χρέος της κατά ένα δισ., αύξησε τις επενδύσεις, κράτησε σταθερές τιμές στα τιμολόγια με σημαντικές εκπτώσεις, συμβάλλοντας στην υποχώρηση της ενεργειακής φτώχειας και επένδυσε σε ανανεώσιμες πηγές, να θεωρείται χρεωκοπημένη;», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρέθεσε άλλα στοιχεία που αφορούν στη χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών επί ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα περί «κατάρρευσής» της.

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι παρ’ όλο που η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ πάει «άσχημα», οι «επενδυτές ενισχύουν τη μετοχική τους θέση» και διενεργούνται διαρκή προγράμματα επαναγοράς ίδιων μετόχων, κρατώντας με «τεχνητούς τρόπους ψηλά την τιμή», κάτι που, όπως είπε, συνιστά «χειραγώγηση του χρηματιστηρίου» και έχει «ποινικές ευθύνες». Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα «παχυλά μπόνους» των «γαλάζιων Γκόλντεν Μπόις» στη ΔΕΗ, σχολιάζοντας ότι οι «φορολογούμενοι», «ένας ολόκληρος λαός» χρηματοδοτούν το «φαραωνικό παλάτι» του κ. Στάση στην Τζια, με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να τον κατηγορούν για «λαϊκισμό»

Απαντώντας έντονα στις εν λόγω κατηγορίες, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «ναι, είμαστε λαϊκιστές, όταν βλέπουμε την κλεψιά, όταν βλέπουμε την αδικία, την απάτη, όταν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορεί να βγάλει την επόμενη μέρα».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας απέρριψε και το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι τα κεφάλαια για τις επιδοτήσεις προέρχονται από φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων, υποστηρίζοντας πως «δεν έχουν πάρει ένα σεντ». Όσον αφορά, δε, τα «πλαφόν», σημείωσε πως έχουν σκόπιμα αφήσει «υψηλά περιθώρια κέρδους» με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αισχροκέρδεια, γιατί δεν έχει μπει ένα σταθερό ποσοστό «εύλογου κέρδους».

Αναφέρθηκε και πάλι στο «κύμα» επανακρατικοποιήσεων που υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά και στην άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει ΦΠΑ και ΕΦΚ, παρ’ όλο που είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες.

Απαντώντας και στην ερώτηση του πρωθυπουργού «ποιον θα φορολογούσε» ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, είπε: «Αυτούς που έχουν αστρονομικά κέρδη», ενώ τόνισε την «διαφορετική αντίληψη» που έχει το κόμμα του για την οικονομία, η οποία βασίζεται στη “στήριξη των δυνάμεων εργασίας και σε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το πρωθυπουργό για «αναξιοπιστία», σχολιάζοντας πως «δεν αναγνωρίζει πόσο κακό έχει κάνει η διακυβέρνησή του στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνική συνοχή αλλά και στη δημοκρατία» και τονίζοντας πως «η χώρα αξίζει καλύτερα» με μια «προοδευτική κυβέρνηση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ