Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Κρίσιμη απόφαση για την κλιματική αλλαγή: Το ΕΔΔΑ αποφασίζει για την προσφυγή κατά 32 κυβερνήσεων – Τι είχε δηλώσει ο Β. Χειρδάρης

Συζητείται η προσφυγή που ήρθε από παιδιά ηλικίας 10 έως 23 ετών από την οικογένεια Agostino από την Πορτογαλία και στα καταγγελλόμενα κράτη συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κρίσιμη απόφαση για την κλιματική αλλαγή: Το ΕΔΔΑ αποφασίζει για την προσφυγή κατά 32 κυβερνήσεων – Τι είχε δηλώσει ο Β. Χειρδάρης freepik

Την πόρτα του ΕΔΔΑ “χτύπησε” η κλιματική αλλαγή, καθώς όπως έγραψε το dikastiko.gr υπήρξε τσουνάμι προσφυγών κατά κρατών για έλλειψη λήψης μέτρων και μάλιστα οι 4 εξ αυτών αφορούν και την Ελλάδα.

Η υπόθεση της πορτογαλέζικης οικογένειας βρίσκεται υπό συζήτηση σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και όπως είχε υποστηρίξει ο Βασίλης Χειρδάρης, ποινικολόγος – ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ευκαιρία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου. «Το μόνο επίσημο όργανο που διαθέτει το κύρος να υποχρεώσει σε ενέργειες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» είχε δηλώσει στο dikastiko.gr.

Ειδικότερα, όπως είχε επισημανθεί, στα “χέρια” της Δικαιοσύνης η κλιματική αλλαγή και δη της ευρωπαϊκής με την πρώτη ευρωπαϊκή προσφυγή που συζητείται να έρχεται από παιδιά ηλικίας 10 έως 23 ετών από την οικογένεια Agostino από την Πορτογαλία (Duarte Agostinho κ.α. κατά Πορτογαλίας και 32 άλλων Κρατών, που συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα).

Μετά από αυτήν κατατέθηκαν άλλες 15 προσφυγές (μία το 2020, έξι το 2021 και οκτώ το 2022). Εξ αυτών τρεις στρέφονται και κατά της Ελλάδας, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφυγών κατά της χώρας σε τέσσερις συνολικά. «Η τάση είναι πληθωριστική και εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, προβλέπεται ότι θα κατακλυστεί το Στρασβούργο από προσφυγές που θα αφορούν την κλιματική αλλαγή» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Χειρδάρης

«Εκτός από τις παραδοσιακές από χρόνια ακτιβιστικές δράσεις, πολίτες, ομάδες πολιτών, οικογένειες και ΜΚΟ προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) με προσφυγές για να μπορέσουν να έχουν δικαστική προστασία και να αναγκαστούν τα κράτη να προβούν σε θετικές ενέργειες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος που έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα με την κλιματική αλλαγή» σημειώνει ο κ. Χειρδάρης.

Χειρδάρης

eurokinissi

Κλιματική αλλαγή: Οι προσφυγές από πολίτες

Αυτή τη στιγμή, εκκρεμούν για το ίδιο θέμα τρεις προσφυγές ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης (Ολομελείας). Δύο ήδη δικάστηκαν στις 29 Μαρτίου 2023 και αναμένονται αποφάσεις.

Μία από τις προσφυγές είναι από ελβετική οργάνωση τα μέλη της οποίας αποτελούν άτομα τρίτης ηλικίας που ασχολούνται με τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις συνθήκες διαβίωσης και στην υγεία τους, και αφορά καταγγελία για διάφορες σημαντικές ελλείψεις των Ελβετικών Αρχών στον τομέα της προστασίας του κλίματος.

Η δεύτερη είναι κατά της Γαλλίας μετά την καταγγελία ενός πρώην δημάρχου του δήμου Grande-Synthe, ο οποίος υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει λάβει ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και ότι η παράλειψη αυτή συνεπάγεται παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Οι ισχυρισμοί των νεαρών Πορτογάλων

Η προσφυγή του 2020 της Πορτογαλικής οικογένειας που στρέφεται και κατά της χώρας μας εκδικάζεται στην Ολομέλεια του ΕΔΔΑ και αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από 33 κράτη (και από Ελλάδα), τα οποία φέρονται να συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και εκδηλώνονται, μεταξύ άλλων, με καύσωνα που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης και την υγεία των προσφευγόντων. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι δασικές πυρκαγιές που βιώνει η Πορτογαλία κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, είναι το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ισχυρίζονται ότι κινδυνεύουν να προσβληθούν από προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα αυτών των πυρκαγιών και ότι, μετά ή κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών, έχουν ήδη παρουσιάσει διαταραχές ύπνου, αλλεργίες και αναπνευστικές δυσκολίες, οι οποίες επιδεινώνονται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου.

«Δεν υπάρχει επιλογή αλλά μονόδρομος. Η καθυστερημένη αντίδραση στην κλιματική αλλαγή, η αδιαφορία, η μηδενική συμπεριφορά ή ακόμα και η ήπια και μη δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου δημιουργεί σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα στον πλανήτη μας και στην επιβίωσή του. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που εντείνεται και μεγεθύνεται δραματικά κάθε χρόνο» τονίζει ο Βασίλης Χειρδάρης.

Τι λένε οι ειδικοί- Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον νομικό και αναπληρωτή καθηγητή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γιώργο Μπάλια, όπως αναφέρει το ethnos.gr, η νομική βάση της προσφυγής είναι ότι τα κράτη δεν υλοποιούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να παραβιάζουν, μεταξύ άλλων, τα θεμελιώδη δικαιώματα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος. Στα κείμενα αντίκρουσης ωστόσο, που κατέθεσαν στο δικαστήριο τα εναγόμενα κράτη μέλη, ανάμεσα στα οποία, όπως έχει ήδη αναφερθεί συγκαταλέγεται και η χώρα μας, αρνούνται τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, υποστηρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή.

Με βάση τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία παρέθεσε προς μελέτη στο δικαστήριο, δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που έχει αυτή στην ανθρώπινη ύπαρξη. Ειδικότερα, στο σχετικό κείμενο αναφέρεται: «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως έχουν μέχρι τώρα καταγραφεί, δεν φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή ή υγεία. Σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας επισημαίνεται πως παρά τις μελέτες των τελευταίων δέκα ετών σχετικά με την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο, δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ αυτής και των επιπτώσεων που έχει στη ζωή ή/και στην υγεία ενός ατόμου».

Στο ίδιο τονίζεται: «O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του αναφέρει πως οι όλο και αυξανόμενες θερμοκρασίες φαίνεται πως θα έχουν αντίκτυπο στη θνησιμότητα ολόκληρου του πλανήτη, ωστόσο υφίσταται μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσο η στάθμιση της τελικής θνησιμότητας θα είναι θετική ή αρνητική».

ΥΠΕΝ: «Παράγουμε μικρό ποσοστό των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα»

To ethnos.gr υπέβαλε ερώτημα σχετικά με το θέμα και στο ΥΠΕΝ, την πλευρά του οποίου διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, σημειώνοντας: «Ως χώρα παράγουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ως εκ τούτου, αυτά που εμείς πρέπει να κάνουμε για την επίλυση ενός τέτοιου θέματος δεν είναι πολλά.  Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθέτησε τον πρώτο κλιματικό νόμο 4936/2022 με τον οποίο έθεσε οικειοθελώς εθνικούς στόχους και πήρε συγκεκριμένα μέτρα, όπως το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Η ΕΕ παράλληλα είναι πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλα μεγάλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία, χώρες του Κόλπου, που θα πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδο φιλοδοξίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα».

Kλιματική αλλαγή

Freepik

Kλιματική αλλαγή: Οι προσωπικές μαρτυρίες και οι κίνδυνοι

Οι νεαροί ενάγοντες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν πως οι κυβερνήσεις δεν κάνουν όσα χρειάζονται για να προστατέψουν το μέλλον τους. «Θέλουμε απλώς να τηρήσουν τις συνθήκες και να κάνουν ό,τι υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν», είπε ο 15χρονος Αντρέ Ολιβέιρα, ένας από τους έξι αιτούντες, υποδεικνύοντας τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τη μείωση των εκπομπών, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Ολιβέιρα, ο οποίος θα ξεκινήσει σύντομα το γυμνάσιο και λατρεύει την ύπαιθρο, σημείωσε ότι πολλοί στη γενιά του δεν ξέρουν αν θέλουν να κάνουν παιδιά λόγω της κλιματικής αλλαγής και ότι συχνά δεν μπορεί να παίξει έξω εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης. Η αδερφή του, η 18χρονη Σοφία, δήλωσε ότι υπέφερε από μια πάθηση που είναι γνωστή ως «οικολογικό άγχος». «Όταν έμαθα τι συνέβαινε και βλέποντας ότι η κατάσταση είχε αρχίσει να χειροτερεύει, ειλικρινά αναστατώθηκα», εξήγησε.

Σύμφωνα με το δικόγραφο της υπόθεσης, το οποίο έχει στα χέρια του και το ethnos.gr, oι εκπρόσωποι των εναγόντων αναφέρονται εκτενώς σε θέματα υγείας, όπως οι αϋπνίες και το αυξημένο στρες, που όπως υπογραμμίζουν, έχουν ήδη παρουσιαστεί στα παιδιά. Σε ό,τι αφορά τις ασθένειες με μακροχρόνιες συνέπειες, παρατίθενται στοιχεία για τους αυξημένους θανάτους από αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία έχουν προκληθεί για παράδειγμα σε πολίτες κρατών που έχουν δει σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ίδιο δικόγραφο, oι θάνατοι στη δυτική Ευρώπη θα αυξηθούν σημαντικά την περίοδο 2071-2100 εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η κλινική ψυχολόγος Ελίζαμπεθ Μαρκς, ειδική σε θέματα οικολογικού άγχους, επεσήμανε πως σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς νέους αισθάνονται «λυπημένοι, φοβισμένοι, θυμωμένοι, ανίσχυροι, αβοήθητοι και ένοχοι» λόγω της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης δράσης για την αντιμετώπισή της. «Αισθάνονται σαν να απογοητεύονται – επανειλημμένα – από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να τους βοηθούν και να τους προστατεύουν», πρόσθεσε η Μαρκς.

Η προσφεύγουσα Κλαούντια Ντουάρτε, 24 ετών, από την περιοχή Λεϊρία της Πορτογαλίας, στην οποία το 2017 έχασαν τη ζωή τους πάνω από εκατό άνθρωποι λόγω των πυρκαγιών, είπε ότι έχει δει κατάματα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η 11χρονη αδερφή της υπέφερε από άγχος μετά τις φωτιές. «Είναι δύσκολο να βλέπεις παιδιά να υποφέρουν από άγχος για κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν», ανέφερε η Ντουάρτε, η οποία εργάζεται ως νοσοκόμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ