Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Λαμία: Σταφυλόκοκκος προκάλεσε τη δηλητηρίαση των μαθητών – Κάμερες ασφαλείας θα δείξουν τα αίτια της πυρκαγιάς – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή παροχής γευμάτων από την συγκεκριμένη εταιρεία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λαμία: Σταφυλόκοκκος προκάλεσε τη δηλητηρίαση των μαθητών – Κάμερες ασφαλείας θα δείξουν τα αίτια της πυρκαγιάς – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Στο “μικροσκόπιο” των Αρχών έχει μπει το υλικό των καμερών ασφαλείας που θα αναδείξει τα αίτια που προκάλεσαν τη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Λαμία που εμπλέκεται στη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές που εμφάνισαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Πιο αναλυτικά, αξιωματικοί της Διεύθυνσης αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που τις τελευταίες ώρες ελέγχουν το βιντεοληπτικό υλικό τόσο του εργοστασίου όσο και των γύρω επιχειρήσεων, αναφέρουν πως ενισχύεται το ενδεχόμενο εμπρησμού στις εγκαταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται στο εργοστάσιο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ρίχνοντας νερό στις ήδη καμένες εγκαταστάσεις αφού ο καπνός παραμένει έντονος. Σημειώνεται δε, πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ολικής κατάρρευση των εγκαταστάσεων.

Πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Λαμία

Σύμφωνα με τις πρώτα συμπεράσματα των ερευνών, η πυρκαγιά κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε από κάποιο αυτοκίνητο που βρισκόταν έξω από τις εγκαταστάσεις, χωρίς βέβαια μέχρι στιγμής αυτό να έχει αποδειχθεί.

Στελέχη της πυροσβεστικής που επιχείρησαν στο σημείο, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κληθούν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα, όπως αν στο σημείο εντοπίστηκε κάποιο εύφλεκτο υγρό.

Τροφική δηλητηρίαση μαθητών – Σταφυλόκοκκος στα σχολικά γεύματα

Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ πραγματοποίησε ελέγχους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και συγκεκριμένα στο τμήμα Παραγωγής του εργοστασίου, του οποίου οι αποθήκες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Είναι λίγο δύσκολο από τη δική μας την πλευρά να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι έγινε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρχε σταφυλόκοκκος, άρα κάτι δεν πήγε καλά στην υγιεινή.. αλλά αυτά είναι εκτίμηση δεν είναι απόδειξη», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤΕ, Αντώνης Ζαμπέλας.

«Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια είχαν πραγματοποιηθεί το Σάββατο και σήμερα ο ΕΦΕΤ κάνει τον έλεγχο που πρέπει να κάνει. H παραγωγική μονάδα μας δεν έχει υποστεί ζημιά και εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών θα λειτουργήσει πλήρως και σύντομα» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών «Γιαννίτσης Α.Ε.», δήλωσε ο Γιώργος Γιαννίτσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως 63 μαθητές από επτά διαφορετικά Δημοτικά σχολεία της Λαμίας εμφάνισαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

«Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις. Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα», τονίζει σχετικά στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή παροχής γευμάτων από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ