Πέμπτη 13 Μαϊου 2021

Λύση στο πρόβλημα της κατάθεσης δικογράφων με φυσική παρουσία – Συνάντηση της Διοίκησης του Πρωτοδικείου με τον ΔΣΑ

Μετά τη σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων και την επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε επαφές που είχε ο ΔΣΑ με τα αρμόδια Δικαστήρια ανοίγει ο δρόμος για ομαλοποίηση της κατάστασης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λύση στο πρόβλημα της κατάθεσης δικογράφων με φυσική παρουσία – Συνάντηση της Διοίκησης του Πρωτοδικείου με τον ΔΣΑ

Τα εμπόδια για την κατάθεση δικογράφων με φυσική παρουσία που είχαν καταγραφεί κυρίως στο Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Αθηνών φαίνεται να οδεύουν προς επίλυση.

Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΔΣΑ, το Ειρηνοδικείο Αθηνών αναφορικά με τη κατάθεση δικογράφων, εξέδωσε σε συνεννόηση με την Σύμβουλο-ταμία του ΔΣΑ Μαρινέττα Γούναρη -Χατζησαράντου, νέα πράξη της Προϊσταμένης Τριμελούς Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου.

Σε αυτήν αναφέρεται πως «στις διαδικασίες που είναι δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου (Νέα Τακτική, Εργατικά, Αμοιβές, Μισθώσεις, Αυτοκίνητα) τηρείται αποκλειστικά ο τρόπος αυτός κατάθεσης. Στις περιπτώσεις, που δεν είναι δυνατή για οποιονδήποτε λόγο η ηλεκτρονική κατάθεση, η κατάθεση δικογράφων γίνεται με φυσική παρουσία και μέγιστο αριθμό δύο (2) δικόγραφα ανά δικηγόρο με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού μητρώου του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης του ΔΣΑ με τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, τον Αντιπρόεδρο Φώτη Κωτσή και τον Γενικό Γραμματέα Μιχάλη Καλαντζόπουλο με την Προϊσταμένη της Τριμελούς Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών Σοφία Φούρλαρη και τον Προϊστάμενο της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Αθηνών Ιωάννη Δήμου για το ζήτημα της κατάθεσης δικογράφων με φυσική παρουσία στις διαδικασίες που προβλέπεται ηλεκτρονική κατάθεση.

Από την πλευρά του ΔΣΑ αναπτύχθηκαν οι απόψεις όπως αυτές αποτυπώνονται αναλυτικά στην επιστολή προς τις διοικήσεις των Δικαστηρίων και στους αρμόδιους φορείς της δικαιοσύνης και έγραψε το dikastiko.gr :  “Χάνονται προθεσμίες” φωνάζουν οι δικηγόροι : Επιστολή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης γιατί δεν επιτρέπεται η – κατ΄εξαίρεση- κατάθεση δικογράφου με φυσική παρουσία

Η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέφερε ότι παραλαμβάνονταν και θα παραλαμβάνονται δικόγραφα με φυσική παρουσία σε περιπτώσεις καταληκτικής ημερομηνίας παραγραφών, προθεσμιών καθώς και Νομικής Βοήθειας, μετά την από προηγούμενη έγκριση της Τριμελούς Διοικήσεως.

Για το ευρύτερο ζήτημα παραλαβής δικογράφων με φυσική παρουσία η προϊσταμένη επιφυλάχθηκε να μελετήσει τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος αφού συνεννοηθεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Πρωτοδικείου.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τον ΔΣΑ την Παρασκευή το πρωΐ, ενόψει της έκδοσης της νέας Πράξης της Τριμελούς Διοικήσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών που θα καθορίζει τη λειτουργία του από 19/4/2021 έως 26/4/2021.

Όπως, επίσης, σημειώνεται λύθηκε ήδη και το αντίστοιχο θέμα με το Ειρηνοδικείο Πειραιά, ενώ στο Πρωτοδικείο Πειραιά, δεν υπήρξε τέτοιο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ