Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής παύονται από τα καθήκοντά τους οι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Στο άρθρο 48 προστέθηκε ακόμα μία παράγραφος η οποία προβλέπει ότι η θητεία των υποδιοικητών της ΕΥΠ παύει μέχρι τον διορισμό των νέων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής παύονται από τα καθήκοντά τους οι υποδιοικητές της ΕΥΠ freepik

Με μία προσθήκη της τελευταίας στιγμής που αποφάσισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, παύονται από τα καθήκοντά τους οι υποδιοικητές της ΕΥΠ μέχρι το διορισμό νέων.

Ειδικότερα, με νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 48 προστέθηκε ακόμα μία παράγραφος η οποία προβλέπει ότι η θητεία των υποδιοικητών της ΕΥΠ παύει μέχρι τον διορισμό των νέων.

Τσιάρας

eurokinissi

Μέχρι το διορισμό των νέων υποδιοικητών, οι σχετικές αρμοδιότητες περνούν στα χέρια του νυν διοικητή, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Πηγές αναφέρουν ότι η αλλαγή μπορεί να προτάθηκε για τον «εναρμονισμό» των προσόντων των υποδιοικητών με αυτά του εκάστοτε διοικητή, μετά και την αλλαγή των προσόντων που θα πρέπει να έχει και ο διοικητής, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται πως η νομοτεχνική βελτίωση κατατέθηκε λίγη ώρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Υποδιοικητές ΕΥΠ

freepik

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, διοικητής ορίζεται πρόσωπο που προέρχεται από το διπλωματικό σώμα ή είναι απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ενώ υποδιοικητές μπορεί να είναι κάποιοι από τους ανωτέρω, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα, ο αριθμός των υποδιοικητών περιορίζεται σε δύο, από τρεις που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 156 «ναι» και καταψηφίστηκε από 142 βουλευτές, ενώ 2 ήταν απόντες, προκάλεσε αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Τέλος, σε άλλο σημείο το νομοσχέδιο προβλέπει πως δεν θα καθορίζει ο διοικητής της ΕΥΠ την λίστα των απαγορευμένων συσκευών παρακολούθησης ανά εξάμηνο, αλλά στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ