Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Με το… γνήσιο της υπογραφής δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά του φορολογικού: “Οι κυβερνώντες αντί να μας στηρίξουν, μας δίνουν τη χαριστική βολή”

Νέα παρέμβαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για συλλογή υπογραφών σε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Θα διαβιβαστεί στις αρμόδιες Αρχές ενάντια στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με το… γνήσιο της υπογραφής δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά του φορολογικού: “Οι κυβερνώντες αντί να μας στηρίξουν, μας δίνουν τη χαριστική βολή” (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Συλλογή υπογραφών από δικηγόρους κατά του φορολογικού, καθώς σύμφωνα και με σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναρτήθηκε αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της (www.olomeleia.gr) ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης.

Το ψήφισμα καλούνται οι δικηγόροι όλης τη χώρας να το υπογράψουν, μετά την ταυτοποίησή τους, προκειμένου να διαβιβαστεί αρμοδίως. «Η Κυβέρνηση επιλέγει, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την οριζόντια φορολογική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οδηγεί τη μεσαία τάξη σε αφανισμό και οικονομική εξαθλίωση» αναφέρεται.

«Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία έχει σωρευμένα χρέη στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες, έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άμεσων καταδιωκτικών μέτρων» προστίθεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Και όπως τονίζουν «με τα νέα φορολογικά μέτρα η Κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Προστατεύει τους λίγους, τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες, σε βάρος των πολλών. Με την εισαγωγή φορολογητέου «τεκμαρτού» εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει πραγματικά αποκτηθεί, οι κυβερνώντες αντί να μας στηρίξουν, μας δίνουν τη χαριστική βολή».

νέα φορολογικά μέτρα

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα: Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων 

«Σε μια ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική συγκυρία ως αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λόγω των μνημονίων, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η Κυβέρνηση επιλέγει, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την οριζόντια φορολογική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οδηγεί τη μεσαία τάξη σε αφανισμό και οικονομική εξαθλίωση.

Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία έχει σωρευμένα χρέη στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες, έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άμεσων καταδιωκτικών μέτρων.

Με τα νέα φορολογικά μέτρα η Κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Προστατεύει τους λίγους, τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες, σε βάρος των πολλών. Με την εισαγωγή φορολογητέου «τεκμαρτού» εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει πραγματικά αποκτηθεί, οι κυβερνώντες αντί να μας στηρίξουν, μας δίνουν τη χαριστική βολή.

Η Κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει την φοροεισπρακτική πολιτική της, μας στοχοποιεί όλους, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα, επιχειρεί να μας ταυτίσει με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι είμαστε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες (όπως έχει ήδη κρίνει και το ΣτΕ με τις υπ’ αρ. 1880 και 1888/2019 αποφάσεις του), ενώ σημειωτέον δεν έχουμε το αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών, και παράλληλα, για τον προσδιορισμό του «τεκμαρτού» φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξησή τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το «τεκμαρτό» φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να φορολογούμαστε με βάση εισοδήματα άλλων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος και μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά είναι απόλυτα προσχηματική, αφενός διότι αφορά συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και αφετέρου διότι τυχόν προσπάθεια αμφισβήτησής τους, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη αναποτελεσματική.

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ) ομολογώντας την αποτυχία εφαρμογής τους.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με «τεκμαρτά» απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα. Η απόσυρση των μέτρων είναι για όλους εμάς ζήτημα ζωτικής σημασίας τόσο για την ύπαρξή μας όσο και την αξιοπρέπειά μας και ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτο.

Τα νέα φορολογικά μέτρα ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησής μας.

ΩΣ ΕΔΩ!

Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του!»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ