Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Μειοψηφία ΔΣ Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων: “Δικαιοκρατικό ολίσθημα με κύριο θύμα τη Δικαιοσύνη” η τροπολογία για το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου

Οι δικαστές της μειοψηφίας του ΔΣ αναφερόμενοι στην τροπολογία για το τμήμα που θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη, μιλούν για “τροπολογίες σκοπιμότητας της τελευταίας στιγμής” που αλλάζουν “τους όρους της εκλογικής διαδικασίας”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μειοψηφία ΔΣ Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων: “Δικαιοκρατικό ολίσθημα με κύριο θύμα τη Δικαιοσύνη” η τροπολογία για το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου Eurokinissi

Έλλειψη εμπιστοσύνης της εκτελεστικής εξουσίας στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει η μειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) την τροπολογία- μπλόκο στο “κόμμα Κασιδιάρη”.

“Την υποβιβάζει από πυλώνα της Δημοκρατίας, σε μέσο επίτευξης ευκαιριακών σκοπών” τονίζουν σε μία σκληρή ανακοίνωσή τους τα μέλη της μειοψηφίας Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης.

Όπως τονίζουν η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία “δεν αποτελεί ένα απλό πολιτικό ζήτημα, από τα πολλά που αναδεικνύει κάθε προεκλογική περίοδος. Αποτελεί ένα δικαιοκρατικό ολίσθημα με κύριο θύμα τη Δικαιοσύνη”.

Χριστόφορος Σεβαστίδης

antimolia.gr

Δεν ταιριάζει ad hoc αλλαγή των κανόνων δικαίου σε σύγχρονες Δημοκρατίες

Στην ανακοίνωσή της, η μειοψηφία του Δ.Σ. της ΕνΔΕ σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά πως “η επίκληση του κράτους δικαίου κάθε φορά που τούτο επιβάλλεται από τις συγκυριακές ανάγκες των κυβερνήσεων και η επιλεκτική παράκαμψη ή ad hoc αλλαγή των κανόνων του σε άλλες στιγμές, δεν ταιριάζουν σε σύγχρονες δημοκρατίες. Οι φορείς της πολιτειακής εξουσίας οφείλουν πρώτοι να δείχνουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Δημοκρατίας”.

Και καταλήγει: “Με νομοθετήματα και τροπολογίες σκοπιμότητας που καθορίζουν την τελευταία στιγμή τους όρους διεξαγωγής μιας εκλογικής αναμέτρησης καθιστώντας τη δικαστική λειτουργία διαμορφωτικό παράγοντα του εκλογικού αποτελέσματος, η δημοκρατία αυτοαναιρείται και αυτοχειριάζεται παρέχοντας πλήρες ιδεολογικό οπλοστάσιο σ’ αυτούς που την αντιμάχονται”.

Τροπολογία- μπλόκο στο “κόμμα Κασιδιάρη”: “Δεν θα γίνουμε μέρος του πολιτικού παιχνιδιού” – Τι ανέφερε η ανακοίνωση της ΕνΔΕ

Όπως έγραψε το dikastiko.gr η ΕνΔΕ είχε από την Δευτέρα διαμηνύσει πως “δεν θα γίνουμε μέρος του πολιτικού παιχνιδιού”, στρέφοντας εμμέσως πλην σαφώς τα βέλη της τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον υπό παραίτηση αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκο.

“Η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας”, αναφέρει φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα την κυβέρνηση, ενώ αφήνει αιχμές και για τον πρώην αντιπρόεδρο: “…Η εκφορά δημόσιας γνώμης από Δικαστικό Λειτουργό επί του περιεχομένου υπό ψήφιση διάταξης, που θα κληθεί είτε να εφαρμόσει είτε να μην εφαρμόσει, αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης. Ο διάλογος μεταξύ των τριών λειτουργιών οφείλει να γίνεται μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων αυτών και εντός του πλαισίου που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι”.

Τροπολογία- μπλόκο στο "κόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Όχι μόνο διακηρύξεις

Παράλληλα οι δικαστές καλούν να μη μένουν μόνο στα λόγια οι διακηρύσσοντες την προστασία του Κράτους Δικαίου: “…Οι γενικόλογες διακηρύξεις υπέρ του Κράτους Δικαίου, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, δεν αρκούν προς εμπέδωση της αρχής αυτής, διότι οι προκλήσεις που το τελευταίο αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή για την επιδίωξη της ουσιαστικοποίησης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης και της διαφύλαξης των ελευθεριών είναι μεγάλες…Οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους του Κράτους, αποφασίζουν κατά συνείδηση και οι αποφάσεις που εκδίδουν είναι σύμφωνες με την αρχή της νομιμότητας”.

Για τον Αν. Κανελλόπουλο

Η ανακοίνωση πάντως ξεκινά με μια σαφή αιχμή για τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλο, που επέλεξε να ηγηθεί του “κόμματος Κασιδιάρη”, γεγονός που -κατά πολλούς- αποτελεί ένα “καρφί” στο δημοκρατικό φρόνημα της Δικαιοσύνης: “…Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και οι Λειτουργοί της, διαχρονικά, έχουν να επιδείξουν αγώνες προς διαφύλαξη των δικαιοκρατικών αρχών και προστασίας των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων. Το Δικαστικό Σώμα είναι βαθιά δημοκρατικό και υπηρετεί με σθένος, παρρησία και προσήλωση τους Δημοκρατικούς Θεσμούς”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ