Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Μειοψηφία ΔΣ Ένωσης Δικαστών – Εισαγγελέων: Σκληρή αντίδραση για την κριτική ΚΚΕ – ΜέΡΑ 25 σε βάρος δικαστικής απόφασης για την απεργία των ναυτεργατών

«Η τακτική της κριτικής της μη «αρεστής» απόφασης με κακόπιστα και κακόβουλα σχόλια, με ύβρεις, υπαινιγμούς και απειλές ή ακόμη και πειθαναγκαστικά κατά των Δικαστικών Λειτουργών μέσα κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη», αναφέρεται στην ανακοινωση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μειοψηφία ΔΣ Ένωσης Δικαστών – Εισαγγελέων: Σκληρή αντίδραση για την κριτική ΚΚΕ – ΜέΡΑ 25 σε βάρος δικαστικής απόφασης για την απεργία των ναυτεργατών

Σφοδρή αντίδραση εκ μέρους της μειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προκάλεσαν τα σχόλια για την κήρυξη ως παράνομης τη απεργίας των ναυτεργατών για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα η απεργία αφορούσε την 10η Ιουνίου και η μειοψηφία της ΕνΔΕ, τοποθετείται δηκτικά σε «σχόλια εκ μέρους πολιτικού κόμματος, εφημερίδας – κομματικού οργάνου και εκπροσώπου έτερου κόμματος περί «κατάπτυστης απόφασης», «εξοργιστικής απόφασης», «Δικαιοσύνης που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του μνημονιακού κράτους, της ολιγαρχίας και της εργοδοσίας», για «εκδίκαση κατόπιν παραγγελίας των εφοπλιστών», για «απόφαση που εκδόθηκε κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης και των εφοπλιστών» κλπ».

Οι αναφορές

Οι δικαστές αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ και σχόλιο του «Ριζοσπάστη» που περιέγραφε πως «δεν θα περάσουν οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών! Παράνομη κρίθηκε χτες (σ.σ 9/6 ), κατ’ απαίτηση κυβέρνησης – εργοδοσίας, η απεργία. «Θα μας βρείτε στους καταπέλτες», απαντούν οι ναυτεργάτες, που δίνουν ραντεβού από τα ξημερώματα στο λιμάνι…Με μια δικαστική απόφαση – πρόκληση όχι μόνο για τους ναυτεργάτες αλλά για ολόκληρη την εργατική τάξη, το Πρωτοδικείο Πειραιά έβγαλε παράνομη τη σημερινή απεργία στα βαπόρια, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις κυβέρνησης και εφοπλιστών. Πρόκειται για απροκάλυπτα αυταρχική απόφαση που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, αφού πρόκειται για μια απεργία που έχει προκηρυχθεί εδώ και δέκα μέρες, και μάλιστα από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μπορούσαν να πάρουν απεργιακή απόφαση, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα».

Επίσης αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς στον εκπρόσωπο του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, ο οποίος με ανακοίνωσή του κατήγγειλε ως «εξοργιστική» την δικαστική απόφαση που κηρύσσει παράνομη την απεργία που έχουν εξαγγείλει οι ναυτεργάτες και οι ναυτεργάτριες. #Nέα KYA: Αυξάνει 1 έτος το όριο παραγραφής των δικών που θα γίνονται

Ισοπεδωτική

Η ανακοίνωση των δικαστών αναφέρει πως οι σχολιαστές «αντιμετωπίζουν τους θεσμούς με ισοπεδωτική λογική και τη Δικαιοσύνη ως κατασταλτικό μηχανισμό της κρατικής εξουσίας και επιβολής της βούλησης αυτής, ιδεολογικές – ιδεοληπτικές προσεγγίσεις που αρμόζουν σ’ άλλα καθεστώτα, που αποδοκιμάσθηκαν από τους λαούς, και όχι στη δημοκρατική, ευνομούμενη χώρα μας, όπου η Δικαιοσύνη αποτελεί εγγυητή των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕνΔΕ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» ΕΠΙ ΚΑΘΥΒΡΙΣΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, Μέλος ΔΣ της ΕνΔΕ

Κώστας Βουλγαρίδης, Εφέτης, Μέλος ΔΣ της ΕνΔΕ

Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης, Μέλος ΔΣ της ΕνΔΕ

Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης, Μέλος ΔΣ της ΕνΔΕ

Αθήνα, 14-6-2021

Με αφορμή την έκδοση δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά, λάβαμε γνώση για αναφορές, τις τελευταίες ημέρες, εκ μέρους πολιτικού κόμματος, εφημερίδας – κομματικού οργάνου και εκπροσώπου έτερου κόμματος περί «κατάπτυστης απόφασης», «εξοργιστικής απόφασης», «Δικαιοσύνης που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του μνημονιακού κράτους, της ολιγαρχίας και της εργοδοσίας», για «εκδίκαση κατόπιν παραγγελίας των εφοπλιστών», για «απόφαση που εκδόθηκε κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης και των εφοπλιστών» κλπ.

Οι σχολιαστές της εν λόγω απόφασης, προφανώς, αγνοούν βασικές συνταγματικές διατάξεις και δη αυτές που προβλέπουν τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αντιμετωπίζουν τους θεσμούς με ισοπεδωτική λογική και τη Δικαιοσύνη ως κατασταλτικό μηχανισμό της κρατικής εξουσίας και επιβολής της βούλησης αυτής, ιδεολογικές – ιδεοληπτικές προσεγγίσεις που αρμόζουν σ’ άλλα καθεστώτα, που αποδοκιμάσθηκαν από τους λαούς, και όχι στη δημοκρατική, ευνομούμενη χώρα μας, όπου η Δικαιοσύνη αποτελεί εγγυητή των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Αγνοούν, ότι οι Έλληνες Δικαστές κατά την άσκηση του Λειτουργήματός τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους του Κράτους και αποφασίζουν κατά συνείδηση. Οι αποφάσεις που εκδίδουν είναι σύμφωνες με την αρχή της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας.

Στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης, μπορεί να ασκείται κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, γιατί και η δικαιοδοτική εξουσία, όπως κάθε κρατική εξουσία, πηγάζει, σύμφωνα με το δημοκρατικό μας Σύνταγμα, από το Λαό και ασκείται στο όνομά του. Η κριτική αυτή όμως έχει όρια και απλούς κανόνες σωστής άσκησής της. Πρέπει να γίνεται με τρόπο άμεσο, ειλικρινή, ευθύ, παραγωγικό, δημιουργικό, καθαρό και ασυγκάλυπτο. Πρέπει να ασκείται με σοβαρά, επιστημονικά, τεκμηριωμένα κριτήρια, εντός της κοσμιότητας και εντιμότητας, μη εξικνούμενη από ταπεινές σκοπιμότητες, επιδιώξεις προσωπικού συμφέροντος και εξυπηρέτησης αλλοτρίων της Δικαιοσύνης σκοπών.

Η τακτική της κριτικής της μη «αρεστής» απόφασης με κακόπιστα και κακόβουλα σχόλια, με ύβρεις, υπαινιγμούς και απειλές ή ακόμη και πειθαναγκαστικά κατά των Δικαστικών Λειτουργών μέσα κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, υπονομεύει το κύρος του θεσμού, του Κράτους Δικαίου και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ