Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021

«Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων ευάλωτων νοικοκυριών για 9 μήνες

Σε μία μεταβατική λύση μέχρι να λειτουργήσει ο Δημόσιος φορέας για τα ακίνητα κατέληξαν Κυβέρνηση και Τράπεζες προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτοι οικονομικά δανειολήπτες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων ευάλωτων νοικοκυριών για 9 μήνες

Δίχτυ προστασίας για πάνω από 100.000 οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την μηνιαία δόση και υπό τον όρο να δηλώσουν πτώχευση με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, ρίχνει το Δημόσιο από την 1 Ιουλίου μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, προκειμένου να μη γίνει για το χρονικό αυτό διάστημα πλειστηριασμός ακινήτου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, το πάγωμα των πλειστηριασμών για τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες ισχύει μέχρι την 30ή Ιουνίου και κυβέρνηση, εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και τράπεζες συμφώνησαν πως θα προστατευτεί η κατοικία των εν λόγω δανειοληπτών, εφόσον δηλώσουν πτώχευση και πληρούν τα κριτήρια, έτσι όπως τα ορίζει ο νέος πτωχευτικός νομός, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που προσδιορίζεται να είναι έτοιμος την άνοιξη του 2022. Το κράτος δεσμεύεται να επιδοτεί με το επίδομα στέγασης, που ξεκινά από τα 70 ευρώ το μήνα και φτάνει τα 210 ευρώ, τα ευάλωτα – με δάνειο εγγυημένο με την πρώτη κατοικία – νοικοκυριά, έτσι ώστε να πληρωθεί από το Δημόσιο το μεγαλύτερο μέρος της μηνιαίας δόσης και να μη βγει το σπίτι στον πλειστηριασμό. Το επίδομα θα πιστώνεται απευθείας τις τράπεζες και, αν από το εισόδημα του δανειολήπτη προκύψει πως μπορεί να πληρώσει και εκείνος από την πλευρά του ένα μικρό ποσό το μήνα, θα του ζητηθεί από την τράπεζα.

Τα κριτήρια

Με βάση το νόμο, δικαιούχοι της κρατικής στήριξης –οι οποίοι έχουν στην πλειονότητά τους καταγγελλόμενο κόκκινο δάνειο – που θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και πάντα σε συνάρτηση με το χρόνο αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:

-Έχουν ετήσιο εισόδημα, δηλωθέν στην εφορία, από 7000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 21.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια. -Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό) και τα 180.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια. -Η αξία της κινητής περιουσίας τους (καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα) δεν πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τα 17.500 ευρώ.

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ