Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Μία (δυσάρεστη) επιβεβαίωση για τη Δικαιοσύνη: Προσδιορισμός δικασίμου το 2032 – Η απόλυτη παραδοχή του Πρωτοδικείου Πειραιά για τις υπέρμετρες καθυστερήσεις

Τι αναφέρει για τον προσδιορισμό εκδίκασης υποθέσεων, κυρίως για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αγγίζει τις δύο δεκαετίες. Επιβεβαιώνει πλήρως τις αναφορές του dikastiko.gr για τεράστιες καθυστερήσεις. Οι προσπάθειες που κάνει για τη μείωση του χρόνου μέσω αύξησης δικασίμων και οι ελλείψεις προσωπικού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μία (δυσάρεστη) επιβεβαίωση για τη Δικαιοσύνη: Προσδιορισμός δικασίμου το 2032 – Η απόλυτη παραδοχή του Πρωτοδικείου Πειραιά για τις υπέρμετρες καθυστερήσεις Freepik

Σε μία δυσάρεστη επιβεβαίωση για τους χρόνους εκδίκασης υποθέσεων και κατ’ επέκταση την ταχύτητα στην απονομή Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τους οποίους όπως έγραψε το dikastiko.gr μπορεί και να απαιτηθούν ακόμη και 22 χρόνια για να τελεσιδικήσει (εξαιτίας των οίκοθεν αναβολών ή για διάφορους άλλους λόγους που επικαλούνται οι δικαστικοί λειτουργοί), προχώρησε το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Η Διοίκηση του Πρωτοδικείου επιχειρεί πάντως να δώσει λύση στο θέμα των υπέρμετρων καθυστερήσεων, αυξάνοντας τον αριθμό των δικασίμων υποθέσεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων.

«Η παρούσα Διοίκηση του Πρωτοδικείου Πειραιά προέβη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, σε όλες τις απαιτούμενες, κατά νόμο ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της υπέρμετρης καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων του ν. 3869/2010, οι οποίες πράγματι στην παρούσα φάση προσδιορίζονται σε δικάσιμο του 2032, δια της τροποποίησης του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Πρωτοδικείου Πειραιά» σημειώνει ανακοίνωση του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιώς και εκπροσώπου Τύπου Γεώργιου Ξυνόπουλου.

«Για το λόγο δε αυτόν συγκάλεσε στις 26 Μαΐου, την Ολομέλεια των Δικαστών του Πρωτοδικείου Πειραιά, ενώπιον της οποίας τέθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της αύξησης, από το νέο δικαστικό έτος, των δικασίμων για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών» προστίθεται.

Δανειολήπτες

Freepik

Απονομή Δικαιοσύνης: “Οι υποθέσεις αφορούν εφέσεις”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Πρωτοδικείου Πειραιά αναφέρεται καταρχάς πως «ο επικαλούμενος στις σχετικές αναρτήσεις προσδιορισμός υποθέσεως ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά κατά την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας για δικάσιμο του έτους 2032 αφορά προφανώς έφεση (νόμος 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις») κατά απόφασης Ειρηνοδικείου της Περιφερείας του Πρωτοδικείου Πειραιά και δεν αφορά υπόθεση των λοιπών αντικειμένων της διαδικασίας εκουσίας δικαιοδοσίας, η οποία με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες δικασίμους θα προσδιοριζόταν το Νοέμβριο του 2023».

Ωστόσο, στη συνέχεια ακολουθεί η παραδοχή πως υπάρχουν δικάσιμες ημερομηνίες για το 2032 και τονίζεται ότι «είναι γεγονός ότι το Πρωτοδικείο Πειραιά έχει επιβαρυνθεί σημαντικά στο πλαίσιο της μεταφοράς του όγκου της ύλης των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε αυτό, ως δευτεροβάθμιο δικαστήριο, από τα Ειρηνοδικεία της Περιφερείας του και πέραν της ήδη υπάρχουσας επιβάρυνσης από τις υποθέσεις που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις ανακοπών κατά πλειστηριασμών, οι οποίες σημειωτέον προσδιορίζονται πριν την διενέργεια του πλειστηριασμού, αντιμετωπίζει ελλείψεις στον αριθμό των υπηρετούντων δικαστών (5 κενές οργανικές θέσεις) αλλά και στον αριθμό των υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων (57 κενές οργανικές θέσεις)».

Η αποκάλυψη για τη δίκη τον Ιανουάριο 2032

Τις απίστευτες καθυστερήσεις είχε καταγράψει το dikastiko.gr, όταν αποκάλυπτε πως στο πλαίσιο της εκουσίας διαδικασία, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά προσδιόρισε δικάσιμες για τις 20 Ιανουαρίου 2032 με την κατάθεση του δικογράφου να γίνεται στις 16 Μαίου 2023.

Δηλαδή, εννιά χρόνια μετά από την ημερομηνία κατάθεσης του δικογράφου, για το μακρινό (ποιος ζει ποιος πεθαίνει…)  2032, προσδιορίστηκε η δικάσιμος συζήτησης υπόθεσης (εκούσια Μονομελούς) στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

«Πρόκειται για μια πλήρη απόδειξη των παθογενειών της Δικαιοσύνης, την επιτάχυνση της οποίας θέτουν ως προμετωπίδα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Μάλιστα αποτελεί και μια επιβεβαίωση, των στοιχείων που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων Δημ. Βερβεσός, στο dikastiko.gr σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει με διαφορά την πλέον βραδεία απονομή δικαιοσύνης μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στοιχεία προηγούμενων ετών)» αναφερόταν.

Απονομή Δικαιοσύνης: Πολυετείς καθυστερήσεις – Η εικόνα του ΣτΕ

Οι πολυετείς καθυστερήσεις και οι αναβολές έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο δικηγορικό-νομικό κόσμο, αλλά και στους πολίτες στα Ανώτατα Δικαστήρια καθώς ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται με χρηματικά ποσά, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως παρά την αρνητική εικόνα που έχει σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια για την χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και τις αναβολές εκδίκασης υποθέσεων, η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣτΕ, χειροτερεύει.

Το θέμα είχε αναδείξει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο το dikastiko.gr επισημαίνοντας πως η κατάσταση των υπερβολικών καθυστερήσεων και των χωρίς όρια “οίκοθεν αναβολών” στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξακολουθεί να παραμένει αμαυρώνοντας την εικόνα του δικαστηρίου σε Ευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο.

Χορήγηση του 50% της σύνταξης

EUROKINISSI

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Ο βασιλιάς των αναβολών»

Στο ΣτΕ, εξακολουθεί να παραμένει στα συρτάρια των συμβούλων Επικρατείας ένας τεράστιος όγκος εκκρεμών υποθέσεων, ενώ συνεχίζονται οι ανεξέλεγκτες οίκοθεν αναβολές από τους δικαστές, κάτι που ξεπερνά τα ακραία όρια της αρνησιδικίας.

Όπως είναι γνωστό υπάρχει σύμβουλος Επικρατείας, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των αναβολών», (που είναι ένας από τους νωχελικούς δικαστές, ο οποίος έχει αναβάλει μια υπόθεση 63 φορές και μια άλλη υπόθεση την έχει αναβάλει 48 φορές, ενώ 51 σύμβουλοι έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις μέσα σε χρονικό διάστημα από 5 έως 14 χρόνια.

Από τις υποθέσεις που χειρίστηκε μια παραμένει «νεκρή» στο ΣτΕ εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια και έχουν δοθεί μέχρι τώρα 73 οίκοθεν αναβολές. Η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ το 2008 και το 2019 μεταχρεώθηκε σε άλλη σύμβουλο Επικρατείας και αναμένει στο μακρύ κατάλογο του ΣτΕ για να δικαστεί.

Ο ίδιος δικαστής χειρίστηκε άλλη δεύτερη υπόθεση που και πάλι παρέμεινε στα συρτάρια του επί 15 χρόνια και έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 71 αναβολές. Το 2019 μεταχρεώθηκε και πάλι η υπόθεση σε άλλη συνάδελφό του και είναι ακόμα εκκρεμής.

Ακόμη, ο ίδιος δικαστικός λειτουργός έχει χειριστεί υποθέσεις οι οποίες έμειναν στα… συρτάρια για πάνω από μια 15ετία. Συγκεκριμένα, μια υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ το 2007 και το 2016 μεταχρεώθηκε σε άλλη συνάδελφό του και μέχρι τώρα η υπόθεση αυτή έχει διανύσει 16 χρόνια ωρίμανσης και έχουν δοθεί μέχρι τώρα 32 οίκοθεν αναβολές.

Μία άλλη υπόθεσή του καταγράφει και πάλι 16 ολόκληρα χρόνια «παγώματος», καθώς εισήχθη στο ΣτΕ το 2007, μεταχρεώθηκε το 2017 σε άλλη σύμβουλο Επικρατείας και τώρα διανύουμε το 2023.

Στο πλαίσιο της εκκαθάρισης μεταξύ “νωχελικών” και ενεργών δικαστικών λειτουργών, εκτός Αρείου Πάγου βρέθηκαν τον Φεβρουάριο άλλοι 4 δικαστές, που απολύθηκαν από την πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απολυθέντων στους 24 δικαστές μέσα σε 11 μήνες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ