Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Μίκης Θεοδωράκης – λαϊκό προσκύνημα: Με sempreviva από τα Κύθηρα για την “αθανασία” – BINTEO

Πρόκειται για το παραδοσιακό αθάνατο άνθος των Κυθήρων, το sempreviva, που σύμφωνα με την ελληνική απόδοση σημαίνει "ζει για πάντα".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μίκης Θεοδωράκης – λαϊκό προσκύνημα: Με sempreviva από τα Κύθηρα για την “αθανασία” – BINTEO

Συγκινητικές στιγμές, βαθιά ανθρώπινες και συναισθηματικά φορτισμένες γράφονται στη Μητρόπολη Αθηνών όπου εξελίσσεται το λαϊκό προσκύνημα στον σπουδαίο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Οι περιπτώσεις αμέτρητες των ανθρώπων που για αυτούς ο Μίκης ήταν κάτι παραπάνω από συνθέτης-σύμβολο της Ελλάδας. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο κύριος Βαγγέλης Μπόντας, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του “ιερού – τέρατος” της μουσικής o οποίος ήταν και ο μόνος που βρέθηκε έξω από τον νεκροθάλαμο στο Α’ Νεκροταφείο τη Δευτέρα. Μιλώντας στο ethnos.gr η συγκίνηση του δεν κρύβεται.

«Ο απανταχού ελληνισμός τον αποχαιρετά»

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνώριζε καλά τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό και με τον οποίο είχε βιώσει δεκάδες στιγμές που δε θα ξεχάσει ποτέ. «Δεν υπάρχουν τέτοιες προσωπικότητες. Σήμερα είμαστε όλοι ένα. Ο απανταχού ελληνισμός αποχαιρετά έναν μεγάλο οραματιστή. Είτε το όραμα αυτό επιχειρείται να προσεγγιστεί μέσω της τέχνης της μουσικής, είτε μέσω μιας αγωνιστικής πολιτικής δράσης, είτε μέσω μιας κοινωνικής ιδεολογίας, αυτό που μένει είναι δύο απλές λέξεις για όσους ακόμα πιστεύουν στο όραμα και το όνειρο και το υπηρετούν. Το όραμα για έναν καλύτερο άνθρωπο και μια καλύτερη ανθρωπότητα».

Sempreviva – Το λουλούδι που συμβολίζει την αθανασία

Σχολιάζοντας τη σημασία του λουλουδιού που κρατά στα χέρια του ο συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, επισημαίνει πως έχει συμβολική σημασία. «Κάτι τέτοιες στιγμές, το μυαλό όλων περιστρέφεται γύρω από την έννοια της αθανασίας. Μπορώ να σας πω με σιγουριά πως ναι υπάρχει αθανασία, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο, που είναι το αποτύπωμα του καθενός μας στο πέρασμα προς την άλλη ζωή. Κι αυτό το μπουκετάκι είναι συμβολικό. Πρόκειται για το παραδοσιακό αθάνατο άνθος των Κυθήρων, το sempreviva, που σύμφωνα με την ελληνική απόδοση σημαίνει “ζει για πάντα”. Αθάνατος λοιπόν». Και έφερε το sempreviva, το αγαπημένο του Μίκη από τα Κύθηρα…

ΠΗΓΗ/ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: ethnos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ