Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Μίκης Θεοδωράκης: Στα Χανιά η ταφή του – Συμφώνησαν τα παιδιά του μεγάλου δημιουργού

Τέλος στο θρίλερ της ταφής του "τιτάνα" Μίκη Θεοδωράκη καθώς τα μέλη της οικογένειάς του συμφώνησαν να σεβαστούν την τελευταία επιθυμία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Αύριο στις 3 το μεσημέρι ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μίκης Θεοδωράκης: Στα Χανιά η ταφή του – Συμφώνησαν τα παιδιά του μεγάλου δημιουργού

Είναι οριστικό, η γη που θα υποδεχτεί τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη είναι η γη του Γαλατά Χανιών, σύμφωνα και με την τελευταία επιθυμία του οικουμενικού μουσικοσυνθέτη. Τα παιδιά του, Μαργαρίτα και Γιώργος συμφώνησαν να δώσουν ένα τέλος στο θρίλερ της διαμάχης που άφησε εμβρόντητη την Ελλάδα όπως έγραψε το dikastiko.gr

Μίκης Θεοδωράκης: Στα Χανιά η ταφή του - Συμφώνησαν τα παιδιά του

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα είχε ταχθεί κατά της απόφασης να ταφεί ο πατέρας της στον Γαλατά Χανιών, παρά το γεγονός πως αποτελούσε επιθυμία του, ζητώντας να γίνει η κηδεία στο Βραχάτι Κορινθίας ώστε να μπορεί να φροντίζει το μνήμα του.

Μετά από συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και την υπόθεση να φτάνει στα δικαστήρια, τα δυο παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη έφτασαν σε συμφωνία και έτσι η ταφή του θα γίνει στη λατρεμένη του Κρήτη, εκεί που βρίσκονται οι τάφοι του γονιών του και του αδελφού του. Μίκης Θεοδωράκης: Στα Χανιά η ταφή του - Συμφώνησαν τα παιδιά του

Έτσι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα στη Μητρόπολη και την Τετάρτη το απόγευμα η οικογένεια θα ταξιδέψει στα Χανιά για το ύστατο «χαίρε».

Αυτό σημαίνει πως η συνεδρίαση του Δικαστηρίου τη Δευτέρα αποκτά τυπικό χαρακτήρα, ενώ εγγυητής των εξελίξεων είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το ΚΚΕ, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες Μίκη Θεοδωράκη.

Τι προηγήθηκε όπως μετέδωσε το dikastiko.gr

Ο Μίκης Θεοδωράκης που ένωσε όλη την Ελλάδα όσο ζούσε, προκάλεσε “εμφύλιο σπαραγμό” στην οικογένειά του με το θάνατό του για τον τόπο ταφής του παρά το γεγονός πως ίδιος είχε δώσει σαφείς οδηγίες πως η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων και όχι στο Βραχάτι Κορινθίας όπως επιθυμούσε η κόρη του Μαργαρίτα. Μίκης: "Εμφύλιος" πάνω από τον τάφο - Η νομοθετική ρύθμιση του 2016

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη με το δικαστήριο να εκδίδει προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Το παρασκήνιο και η νομοθετική ρύθμιση του 2016

Η υπόθεση της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη έχει έντονο παρασκήνιο που ξεκίνησε το 2015. Τότε ο μουσικοσυνθέτης γνωρίζοντας τη βούληση μελών της οικογένειάς του να ταφεί στο Βραχάτι είχε ζητήσει τη βοήθεια δύο καλών του φίλων. Η μια ήταν η επί χρόνια γραμματέας του, Ρένα Παρμενίδου και ο άλλος ο καλός του φίλος, Γιώργος Λιάνης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του debater.gr, αυτά τα δύο πρόσωπα μίλησαν στον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση για την πρόθεση του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων και όχι στο Βραχάτι Κορινθίας.

Για τη βούληση ενός ανθρώπου να ταφεί στο μέρος που ο ίδιος επιθυμεί υπήρχε τότε νομοθετικό κενό και έτσι λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2016, υπήρξε νομοθετική ρύθμιση με την οποία ένας άνθρωπος με μία υπεύθυνη δήλωση που είχε καταθέσει επίσημα σε συμβολαιογράφο, θα μπορούσε να επιλέξει το μέρος ταφής του, ανεξάρτητα από τη βούληση του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Μίκης Θεοδωράκης: Στα Χανιά η ταφή του - Συμφώνησαν τα παιδιά του

Η ίδια αυτή νομοθετική ρύθμιση του 2016, ανανεώθηκε στο νομοσχέδιο για την αποτέφρωση το 2018 και έτσι ο ενδιαφερόμενος δεν χρειαζόταν πλέον να καταθέτει την υπεύθυνη δήλωση στον συμβολαιογράφο, αλλά αρκούσε η ύπαρξή της.

Πέρα όμως από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής για την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είχε ενημερωθεί και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από τη γραμματέα του, Ρένα Παρμενίδου.

Η παρέμβαση του εγγονού του Μίκη: Μην ανησυχείς παππού, η Κρήτη μας σε περιμένει

Μίκης: "Εμφύλιος" πάνω από τον τάφο - Η νομοθετική ρύθμιση του 2016

Στο θέμα παρενέβη και ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελος ο οποίος έκανε δύο αναρτήσεις-δημόσιες τοποθετήσεις το Σάββατο όπως έγραψε το dikastiko.gr

Στην τελευταία ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλη την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο».

Ενώ νωρίτερα είχε γράψει μεταξύ άλλων πως δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή:

“Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους . Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης . Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθίσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητος που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή . Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη . Όλοι εσείς που αγαπήσατε το παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του.

Ειμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε πάντα στο πλάι του, στο φώς του, στη σκιά του, στις δύσκολες αλλά και τις πιο λαμπρές του στιγμές και είδαμε όλη την αγάπη σας . Τώρα ένα τεράστιο μέρος και της δικιάς μας ζωής θα κοιμηθεί-ξεκουραστεί με τον αγαπημένο μας παππούλη . Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη. Όλο αυτό είναι τόσο φρέσκο και θεωρώ πως στη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου πρέπει να μας δωθεί χρόνος στα συγγενικά του πρόσωπα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πένθος, με τη στήριξη τη πολιτείας και των ανθρώπων που τον λάτρεψαν . Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων. Να ήταν περήφανος για μας”

Προς το παρόν, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία σε ειδικό χώρο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, μέχρι την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για λαϊκό προσκύνημα.

Αλλαγή στις ημέρες του λαϊκού προσκυνήματος

Από αύριο στις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου στις 3 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί (η πρώτη ημέρα) στις 7 το απόγευμα.

Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 2 μ.μ.).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, Θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

BINTEO: ant1news.gr 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ