Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Μιλένα Αποστολάκη: “Η κυβέρνηση ανοίγει ένα παράθυρο κακουργηματικής απιστίας έως τις 30 Μαρτίου στο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες”

"Η επιτάχυνση της ποινικής δίκης απαιτεί την ταυτόχρονη σύμπτωση της εκπλήρωσης του αιτήματος της δίκαιης και αξιόπιστης διαδικασίας και του ελέγχου τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου" τόνισε η κ. Αποστολάκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μιλένα Αποστολάκη: “Η κυβέρνηση ανοίγει ένα παράθυρο κακουργηματικής απιστίας έως τις 30 Μαρτίου στο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες” (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες σχολίασε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Μιλένα Αποστολάκη.

Στο επίκεντρο της δήλωσης της βρέθηκε το έγκλημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος των τραπεζικών στελεχών, τονίζοντας ότι δίνεται “παράθυρο ατιμώρητης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30.3.2024 στο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες”.

Και τόνισε ότι, “οποιαδήποτε κακουργηματική πράξη απιστίας τελεστεί από σήμερα και μέχρι την 30.3.2024 σε βάρος οποιουδήποτε νομικού προσώπου του χρηματοπιστωτικού τομέα θα καταστεί την 30.6.2024 ανέγκλητη και δεν θα μπορεί να διωχθεί ποινικά, εφόσον δεν θα έχει κατατεθεί σχετική έγκληση εντός τριών μηνών (κατά το άρθρο 114 παρ.1 ΠΚ)”.

Τη δήλωση αυτή εξήγησε, λέγοντας ότι “Σήμερα το έγκλημα της απιστίας διώκεται κατ’ έγκληση στην κακουργηματική μορφή του μόνο εφόσον στρέφεται κατά ‘πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Στο κατατεθέν στην διαβούλευση σχέδιο νόμου ορίζεται ως έναρξη ισχύος όλων των διατάξεών του η ημερομηνία δημοσίευσης αυτού (άρθρο 103). Αντιθέτως, στο τελικά κατατεθέν σχέδιο ορίζεται ως έναρξη ισχύος των διατάξεών του η 1.5.2024, ειδικώς όμως ως προς εννέα άρθρα του, μεταξύ των οποίων και το εν λόγω, ορίζεται ως έναρξη ισχύος η 1.7.2024.”.

“Αντιθέτως, αν είχε οριστεί η έναρξη ισχύος από την 1.5.2024 (και πολύ περισσότερο από την δημοσίευση του νόμου) δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα, καθώς από εκείνη την ημέρα και για τα επόμενα 15 χρόνια (μέχρι την παραγραφή) θα μπορούσε να επέμβει αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία. Qui Bono? Απαιτούνται απαντήσεις από τη Κυβέρνηση”, υπογράμμισε η κ. Αποστολάκη.

Μιλένα Αποστολάκη

dikastiko.gr

Όπως τόνισε η Μ. Αποστολάκη, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης “αποτελεί έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό απέναντι στο κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, απόρροια της κυβερνητικής αποτυχίας στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών. Η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί μέσω ενός όχι μόνο αφόρητου αλλά και επικίνδυνου θεσμικού λαϊκισμού να εμφανιστεί ως η εκπροσωπούσα τα θύματα και τους φιλήσυχους πολίτες έναντι όσων εγείρουν σημαντικές ενστάσεις τους οποίους  παρουσιάζει  κατ’ αντίστιξη ως προστάτες του εγκλήματος και των αυτουργών του”.

Μ. Αποστολάκη για νομοσχέδιο για Ποινικούς Κώδικες: “Η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοεί ότι είναι άλλο η μικρομεσαία εγκληματικότητα και άλλο η βαριά βίαιη εγκληματικότητα”

“Η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοεί ότι είναι άλλο η μικρομεσαία εγκληματικότητα δίχως υποτροπή και άλλο η βαριά βίαιη εγκληματικότητα, όπου η δίκη πρέπει να είναι άμεση και η εξουδετέρωση του εγκληματία αποτελεσματική. Επιλέγει να αγνοεί ότι είναι η αδιάκριτη αντιμετώπιση των δύο που θα μετατρέψει τον παραβάτη του σήμερα σε συστηματικό εγκληματία του αύριο”, επισήμανε.

Αναφορικά με το ζήτημα της έκτισης των ποινών, η κ. Αποστολάκη ρώτησε το εξής: “Αλλά ας μας απαντήσει η κυβέρνηση: Με γεμάτες τις φυλακές, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται σε κατάσταση που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πως προχωράμε σε οριζόντιες αυξήσεις ποινών και με βάση ποιο σχεδιασμό για την σωφρονιστική πολιτικής;”

Και έκλεισε υποστηρίζοντας ότι, “Δεν συνιστά επιτάχυνση το να περικόπτονται κρίσιμες διαδικαστικές φάσεις ή να γίνονται παρεμβάσεις στη φιλελεύθερη φυσιογνωμία του ποινικού μας συστήματος. Η επιτάχυνση της ποινικής δίκης απαιτεί την ταυτόχρονη σύμπτωση της εκπλήρωσης του αιτήματος της δίκαιης και αξιόπιστης διαδικασίας και του ελέγχου τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ