Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Μητσοτάκης: Μπορούμε πλέον να δίνουμε κύριες συντάξεις σε 2 μήνες – Η αύξηση από 1/1/2023 θα ξεπερνά το 7% – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Xαρακτήρισε "επανάσταση" το 1555 και είπε ότι αυτή είναι μία πολιτική η οποία δεν έχει κομματικό και ιδεολογικό χρώμα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Μπορούμε πλέον να δίνουμε κύριες συντάξεις σε 2 μήνες – Η αύξηση από 1/1/2023 θα ξεπερνά το 7% – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στο θέμα που απασχολεί χιλιάδες ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων της περιόδου 2016-21, τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τις συντάξεις έχει κοινωνικό πρόσημο, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες του εγχειρήματος καθώς και την κατάσταση την οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους συνταξιούχους και τόνισε ότι αναμένεται μία πολύ ουσιαστική αύξηση των συντάξεων η οποία θα ξεπεράσει το 7% από 1/1/2023, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ευνοήσει και αυτή πολλούς συνταξιούχους.

“Αλλά και το έκτακτο επίδομα στήριξης των 250 ευρώ το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο και αυτό με τη σειρά του θα έρθει να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι θα είναι και οι πρώτοι ωφελημένοι από την αύξηση των συντάξεων, καθώς κατά κανόνα είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά προσωπική διαφορά” είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης

EUROKINISSI

Μητσοτάκης: Υποχρέωση της πολιτείας στους απόμαχους

Επισήμανε ότι το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας στους απόμαχους της εργασίας, να μπορεί να τους χορηγεί τη σύνταξή τους χωρίς καθυστέρηση, το συντομότερο δυνατό, ενώ εξήρε την συνεισφορά της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου, και των εργαζόμενων στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν λέγοντας ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση στον τομέα των εκκρεμών συντάξεων ήταν τραγική:

“Δεν νομίζω ότι επ΄ αυτού μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, εκτός εάν πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση να ταλαιπωρούμε τους εργαζόμενους για να εξυπηρετούμε ενδεχομένως κάποια πολύ λίγα συμφέροντα τα οποία μπορεί να έχουν κάποιο όφελος από όλη αυτή την κατάσταση την οποία παραλάβαμε το 2019 όταν ήρθαμε στα πράγματα” είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

“Ιδεολογικό πρόσημο μπορεί να υπάρχει, παραδείγματος χάρη, αν υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε την έννοια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις. Εκεί, καταλαβαίνω, υπάρχουν κάποιες ιδεολογικές διαφωνίες. Αλλά στο ζήτημα της απονομής των συντάξεων, σίγουρα όλοι πρέπει να συμφωνούμε ότι οι συντάξεις πρέπει να απονέμονται το συντομότερο δυνατό. Και η αλήθεια είναι ότι το 2019 παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική”.

Μητσοτάκης

EUROKINISSI

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκκρεμότητες οι οποίες ήρθαν από το παρελθόν και για “μία εξαιρετικά πρόχειρη δημιουργία του ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα συγχώνευσης πολλών ασφαλιστικών οργανισμών”, η οποία-όπως είπε- ουσιαστικά είχε μείνει, στην πράξη, στα χαρτιά. Εξήρε την προσπάθεια του πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση, η οποία -όπως είπε- επιταχύνθηκε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Τρία συμπεράσματα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρία συμπεράσματα που αποκόμισε από την παρουσίαση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων:

Το πρώτο-όπως είπε- είναι ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές.

“Αυτό, νομίζω, το αποδείξαμε στην πράξη και μέσα από συνεργασία με πιστοποιημένους δικηγόρους για την έκδοση των συντάξεων, αλλά και μέσα από την επιστράτευση δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, εταιρειών συμβούλων, όπως η PwC, εταιρειών πληροφορικής που ούτως ή αλλιώς δουλεύουν με το δημόσιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη δημιουργική ώσμωση να περάσουμε και στο δημόσιο βέλτιστες πρακτικές λειτουργίες” είπε.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι η αναγκαιότητα της χρήσης της τεχνολογίας και εξήρε την συνεισφορά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του επιτελείου του Κυριάκου Πιερρακάκη η οποία όπως είπε υπήρξε απολύτως καθοριστική.

Πιερρακάκης

EUROKINISSI

Το τρίτο συμπέρασμα -είπε ο κ. Μητσοτάκης- είναι ότι “μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους, δημιουργώντας πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων, για να αλλάξουμε συμπεριφορές και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναδρομή στο παρελθόν όταν ο κ. Χατζηδάκης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, ουσιαστικά με διαφορετικούς κανόνες απ’ ό,τι λειτουργούν άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εξήγησε αυτή την πρωτοβουλία του, αναλύοντας την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει ο ΕΦΚΑ στο συνολικό πλαίσιο των δημόσιων πολιτικών, κάτι με το οποίο όπως είπε συμφώνησε ο ίδιος πολύ γρήγορα με αυτή την εισήγηση.

“Και συμφώνησα, όχι μόνο γιατί ο ΕΦΚΑ καλύπτει τις ανάγκες 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων Ελλήνων και γιατί – όπως είπε ο Κωστής – το 48% των παραπόνων στο Συνήγορο του Πολίτη είχαν να κάνουν με τον ΕΦΚΑ. Αλλά και γιατί έβλεπα στον ΕΦΚΑ ένα «πιλότο», ένα μοντέλο το οποίο με βεβαιότητα μπορούμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Και αυτό ξεκινάει μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι πια γνωρίζουν ότι μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων αξιολόγησης και μέτρησης απόδοσης μπορούν να είναι οι ίδιοι ωφελημένοι” είπε και προσέθεσε:

Όταν ο επιμελής εισηγητής του ΕΦΚΑ, όταν ένας εργαζόμενος ο οποίος ξέρει ότι δουλεύει πολύ σκληρά και βγάζει περισσότερες αποφάσεις από ό,τι μπορεί να βγάζει κάποιος άλλος συνάδελφός του, όταν ο υπάλληλος αυτός γνωρίζει ότι αυτή η εργασία του, καταρχάς, δεν θα γίνει γνωστή και δεν θα ανταμειφθεί με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στον πατριωτισμό των υπαλλήλων αυτών για να μπορέσουμε να τους ενθαρρύνουμε να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Αυτό αλλάζει. Έχει ήδη αλλάξει στον ΕΦΚΑ. Και γι’ αυτό και επιμένω πολύ στα πριμ παραγωγικότητας. Το ίδιο κάνουμε και στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, θα το κάνουμε και σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου τομέα, τα πριμ με τα οποία μπορούν να επιβραβεύουν εκείνους τους υπαλλήλους οι οποίοι πιάνουν και ξεπερνούν τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση. Άρα ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας πια για το ίδιο το κράτος, έτσι ώστε να μπορούν οι κρατικές υπηρεσίες να ανταγωνίζονται σε αποτελεσματικότητα και σε παραγωγικότητα τον ιδιωτικό τομέα”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη δυσκολία του εγχειρήματος την συνέκρινε σε αντιδιαστολή με την επιχείρηση εμβολιασμού, η οποία-όπως είπε- σχεδιάστηκε εξαρχής σε μία λευκή κόλλα χαρτί, ενώ για τις συντάξεις “είχαμε να διαχειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και έναν οργανισμό ο οποίος έπρεπε να λειτουργεί καθημερινά και να αντιμετωπίσει και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και την τρέχουσα δουλειά, η οποία προφανώς συσσωρεύεται κάθε μέρα με εκκρεμείς συντάξεις οι οποίες πρέπει να απονεμηθούν”.

Τόνισε ότι το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες, είναι πράγματι ένας πολύ-πολύ εντυπωσιακός αριθμός και σημείωσε:

“Κράτησα αυτό το οποίο είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, ότι ένας στους έξι συνταξιούχους σήμερα στη χώρα μας έχει πάρει τη σύνταξή του, έχει εκδοθεί η σύνταξή του τους τελευταίους 22 μήνες. Αυτό αφορά το παρελθόν. Και αυτό το οποίο αφορά το παρόν, βέβαια, είναι ότι πια μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις μέσα σε δύο μήνες, ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να υπολειπόμαστε σε τίποτα από άλλες χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες στον κρίσιμο αυτό τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής”

Χατζηδάκης

EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “δεν σταματάμε εδώ” γιατί “υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα η οποία πρέπει να γίνει και στις επικουρικές συντάξεις και στις διεθνείς συντάξεις και στα εφάπαξ και πολλή δουλειά ακόμα για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών από τον ΕΦΚΑ”.

Τέλος χαρακτήρισε “επανάσταση” το 1555 και είπε ότι αυτή είναι μία πολιτική η οποία δεν έχει κομματικό και ιδεολογικό χρώμα.

“Το γεγονός ότι μπορούν πια συμπολίτες μας να παίρνουν τηλέφωνο, για σύνθετα μάλιστα ερωτήματα, να τους καλούν πίσω μετά από κάποιες μέρες με απάντηση. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ