Κυριακή 21 Απριλίου 2024

myDATA: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικηγόροι για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα

Ένα πρακτικό εγχειρίδιο για τις νέες αλλαγές για το “ανέβασμα” των εσόδων εξέδωσε ο ΔΣΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
myDATA: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικηγόροι για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα freepik

Από τις αρχές του 2023 τέθηκαν σε ισχύ οι αλλαγές για το myDATA και το “ανέβασμα” εσόδων των δικηγόρων, επιφέροντας κάποιες τροποποιήσεις για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Όπως είχε αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) ως προς την έκδοση των φορολογικών στοιχείων των δικηγόρων δεν αλλάζει κάτι, ενώ με τις αποφάσεις καθίσταται υποχρεωτική η διαβίβαση των εσόδων από τους δικηγόρους. Ωστόσο, επισημαίνεται πως παρά την υποχρεωτικότητα της διαβίβασης των εσόδων, μέχρι στιγμής η ΑΑΔΕ δεν έχει εκδώσει απόφαση για την επιβολή προστίμων.

Το νέο σύστημα αφορά τη διαβίβαση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών και τη διαβίβαση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών (αποδείξεις λιανικής πώλησης). Σε αυτό προβλέπεται η απευθείας άντληση στοιχείων από την ΑΑΔΕ καθώς και όσα στοιχεία θα πρέπει να υποβάλουν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας οι δικηγόροι.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΣΑ εξέδωσε ένα εγχειρίδιο δικηγόρων για την ψηφιακή πλατφόρμα myData με επιμέλεια του συμβούλου του Συλλόγου και υπεύθυνου φορολογικών θεμάτων Δημήτρη Αναστασόπουλο και τον φοροτεχνικό σύμβουλο του Χρήστο Κρίγκα. Όπως επισημαίνεται, ο οδηγός – εγχειρίδιο θα επικαιροποιείται σε κάθε τροποποίηση του νόμου που αφορά την εφαρμογή του myData.

Απόπειρα αυτοκτονίας

freepik

myDATA: Τι αναφέρει ο οδηγός

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εγχειρίδιο του ΔΣΑ, οι δικηγόροι στο πλαίσιο της άσκησης της δραστηριότητας τους, εκδίδουν είτε Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που συναλλάσσονται με Επιχειρήσεις – B2B ή Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών στις περιπτώσεις που συναλλάσσονται με Πελάτες Ιδιώτες – B2.

Kατά την άσκηση κάθε είδους ένδικου μέσου, καθώς και για την παράσταση σε κάθε είδους δίκη, προβλέπεται για τους Δικηγόρους η κατάθεση του Γραμματίου Προκαταβολής. Στο εν λόγω Γραμμάτιο περιλαμβάνονται το ποσό της Αμοιβής, το ποσό της Προκαταβολής Φόρου 15%, καθώς και το ποσό των κρατήσεων. Το σύνολο των κρατήσεων αποτελεί έξοδο για τον Δικηγόρο και καταχωρίζεται στο σκέλος των εξόδων στα τηρούμενα λογιστικά βιβλία. Το ποσό που αφορά τον ΕΦΚΑ καταχωρίζεται συνολικά στο σκέλος των εξόδων, όταν εκδίδεται η σχετική βεβαίωση από τον εν λόγω Ασφαλιστικό Οργανισμό ή μηνιαία με την ειδοποίηση πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών.

Για την καταχώρηση των εξόδων σε απάντηση κυρίως ποια έξοδα καταχωρούμε στα λογιστικά βιβλία αναφέρουμε τον γενικό κανόνα ότι επιτρέπεται η έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης (παραγωγικότητα δαπάνης), ότι αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή, τέλος εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά (παραστατικό εξόδου).

Στην περίπτωση εξόδων που διενεργούνται για λογαριασμό είτε Επιχείρησης, είτε Πελάτη Ιδιώτη και πληρώνονται από τον Δικηγόρο π.χ. για φωτοτυπίες κ.α., τα σχετικά παραστατικά εξόδων λιανικής λαμβάνονται από τον Δικηγόρο και παραδίδονται στον αντισυμβαλλόμενο πελάτη προκειμένου να εξοφληθούν. Για σκοπούς απεικόνισης στο παραστατικό του Δικηγόρου, δύναται να αναφέρονται στα σχόλια αυτού ως λοιπά έξοδα. Τα παραπάνω ποσά δεν αποτελούν μέρος της Αμοιβής, δεν περιλαμβάνονται στο παραστατικό για σκοπούς Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ, και δεν επηρεάζουν το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα για τον Δικηγόρο.

Επιπρόσθετα και μία φορά τον χρόνο, ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος καταβάλει στους Δικηγόρους – μέλη του, Μέρισμα και εκδίδει Βεβαίωση Καταβολής Μερίσματος. Το εν λόγω Μέρισμα αποτελεί ακαθάριστο έσοδο για τον Δικηγόρο, δεν υπάγεται στις διατάξεις του ΦΠΑ, καταχωρίζεται στα τηρούμενα βιβλία του στο σκέλος των εσόδων και συναθροίζεται με τα υπόλοιπα ακαθάριστα έσοδα του.

Το ζητούμενο είναι το σύνολο των εσόδων και των εξόδων που απεικονίζεται στα βιβλία των δικηγόρων, να χαρακτηριστεί και να διαβιβαστεί ώστε να εμφανίζονται στις περιοδικές του ΦΠΑ και στους κωδικούς του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το εγχειρίδιο

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ