Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Νέα απόφαση-“ανάσα” Πρωτοδικείου για τη ρήτρα: Προσωρινή διαταγή να μην κοπεί το ρεύμα σε επιχειρηματία

Το δικαστήριο απαγορεύει προσωρινά την αφαίρεση του ρολογιού ηλεκτρικής ενέργειας του καταστήματος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα απόφαση-“ανάσα” Πρωτοδικείου για τη ρήτρα: Προσωρινή διαταγή να μην κοπεί το ρεύμα σε επιχειρηματία eurokinissi

Νέα απόφαση δικαστηρίου για την ρήτρα αναπροσαρμογής ρεύματος που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις αγωγές να πέφτουν “βροχή” και τις πρώτες προσωρινές αποφάσεις να δικαιώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τους καταναλωτές όπως έγραψε το dikastiko.gr

Συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, έδωσε προσωρινή διαταγή-“ανάσα” για μια επιχειρηματία που λειτουργεί μικρή τουριστική – εποχική επιχείρηση σνακ μπαρ στο νησί της Ρόδου, απαγορεύοντας στον ΔΕΔΔΗΕ την αφαίρεση του ρολογιού της ηλεκτροδότησής της και την διακοπή αυτής από την ΔΕΗ για οφειλές που διογκώθηκαν λόγω και της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Προσωρινή διαταγή να μην κοπεί το ρεύμα σε επιχειρηματία

Ειδικότερα, το δικαστήριο με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, απαγορεύει προσωρινά την αφαίρεση του ρολογιού ηλεκτρικής ενέργειας του καταστήματος καφέ σνακ-μπαρ, ιδιοκτησίας της αιτούσας, μέχρι την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού για οριστική ρύθμιση των οφειλών της προς την ΔΕΗ ΑΕ και απαγορεύει την διακοπή της ηλεκτροδότησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της αιτούσας, μέχρι το ανωτέρω χρονικό σημείο, υπό τον όρο καταβολής έναντι της οφειλής της ποσού 300 ευρώ εντός 5 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης και ακολούθως υπό τον όρο καταβολής ποσού 300 ευρώ εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2022.

Τα ανωτέρω ισχύουν μέχρι τη συζήτηση της αίτησης και υπό τον όρο συζήτησης αυτής κατά την δικάσιμο της 22ας Νοεμβρίου 2022. Η αιτούσα είναι ιδιοκτήτρια ενός ισογείου καταστήματος που λειτουργεί αποκλειστικά ως εποχιακή επιχείρηση τα δε προϊόντα της, τα διακινεί μέσω της λιανικής πώλησης κυρίως σε τουρίστες. Από τότε που συνήψε την σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προ 20ετίας υπήρξε συνεπής και προσπάθησε να αντεπεξέλθει σ’ όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της παρά τις βλάβες που είχε υποστεί λόγω πανδημίας covid-19 και λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Λόγω των απρόβλεπτων οικονομικών συνθηκών από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας, αλλά και από τις ρήτρες αναπροσαρμογής, δεν κατέστη δυνατόν να εξοφλήσει τις οφειλές της στο τελευταίο διάστημα, καθώς η επιχείρηση δεν είχε αποφέρει ακόμα επαρκή εισοδήματα και είναι σχεδόν μηδενικά, πόσω μάλλον ως τουριστική επιχείρηση, όταν το 2020 και το 2021 δεν υπήρχαν τουριστικές σεζόν και τα έσοδα ήταν λιγότερα από το μισό του 2019 και τα ξενοδοχεία της περιοχής δεν είχαν ανοίξει.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πήγε για ρύθμιση στη ΔΕΗ

Η οφειλή της ανέρχεται στο ποσό των 5.551 €, ο οποίος υπολογισμός τυγχάνει αυθαίρετος διότι το ρολόι μετά από ηλεκτροπληξία έχει καεί. Καθώς προσπαθούσε να καταβάλει τις οφειλές της και μάλιστα προς μείωση του ποσού οφειλής της που κατά την περίοδο κατανάλωσης 27/08/2021 με 30/12/2021 ανερχόταν στο ποσό των 1.444 €, την περίοδο 31/12/2021 έως και 24/02/2022 ο λογαριασμός αναφέρει προηγούμενο ανεξόφλητο υπόλοιπο 5219 €, δηλαδή υπάρχει μία διαφορά 3.775 € η οποία δεν προκύπτει από πουθενά και είναι εντελώς αυθαίρετη και καταχρηστική, την στιγμή μάλιστα που η επιχείρησή της ήταν κλειστή.

Επισκέφθηκε την ΔΕΗ που της ζήτησε στις αρχές Ιουνίου να κάνει ρύθμιση, προκαταβάλλοντας το 60% του ποσού που θα εκδοθεί. Ενώ συνεννοήθηκε με τη ΔΕΗ με έκπληξή της την επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο της γνωστοποίησε ότι θα της αφαιρέσουν το ρολόι.

Τους εξήγησε, ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ και θα υπογραφεί νέο συμβόλαιο, ρυθμίζοντας παράλληλα τις οφειλές της, σε ό,τι ποσό προκύψει. Παράλληλα, ανέφερε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει όλο το ποσό χωρίς να κάνει ρύθμιση διότι τα χρήματά της ξοδεύτηκαν στους γιατρούς. Πέρα από την επιχείρηση πρέπει να συντηρήσει τον σύζυγό της, ο οποίος είναι ανάπηρος κατά 75%, ο δε υιός της διαγνώστηκε με υψηλό βαθμό σακχάρου, σε ηλικία μάλιστα 27 ετών. Παράλληλα, έχει λάβει καταναλωτικά δάνεια που τα εξυπηρετεί, έχει οφειλές στην Δ.Ο.Υ και στους προμηθευτές της και στον ΕΦΚΑ.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ