Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Νέα δεδομένα μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης κτιρίων – Σε προβληματισμό οι κατασκευαστές

Αντιδρούν οι κατασκευαστές με την απόφαση του ΣτΕ, τη στιγμή που οι δήμαρχοι δηλώνουν δικαιωμένοι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα δεδομένα μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης κτιρίων – Σε προβληματισμό οι κατασκευαστές EUROKINISSI

Αλλαγές στον τομέα της Κτηματαγοράς έφερε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, όπου σύμφωνα με αυτήν θα αφήνεται στην επιλογή των δημάρχων το αν θα αναστέλλεται ή όχι η εφαρμογή των μπόνους στο ύψος κτιρίων, βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση ουσιαστικά, ακυρώνεται η προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος να βρει μία οριστική επίλυση του θέματος μέσω τροπολογίας. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως θα φέρει και αρκετές “βίαιες” παρενέργειες σύμφωνα με τους παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στην αντίπερα όχθη, οι κατασκευαστές αναφέρουν πως ανατρέπεται ένας υπάρχον σχεδιασμός και η αγορά “τινάζεται στον αέρα” ενώ οι δήμαρχοι δηλώνουν πως δικαιώθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς το τελευταίο διάστημα επικρατούσε χάος στην κατασκευή ακινήτων τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη στη γενικότερη αταξία.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση του Τμήματος Αναστολών έκανε δεκτή τη προσφυγή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ουσιαστικά έκρινε ως νόμιμη την εντολή του δημάρχου για πάγωμα αδειών στην πολεοδομία, έως ότου κριθεί οριστικά η υπόθεση από την Ολομέλεια. Στο σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας σημειώνεται ότι στην αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται τετελεσμένα.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, «στην υπηρεσία δόμησης του δήμου συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας, με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερομένους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ (κινήτρων), παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα, γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος δήμου.

Πέραν τούτου, όμως, στην περίπτωση αυτή οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερομένους, αλλά και τους καλόπιστους τρίτους, οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, που θα πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που στηρίζονται στην εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων».

Το ΣτΕ εκδίδοντας προσωρινή διαταγή, ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώθηκε το «εντέλλεσθε» προς την πολεοδομία να μην εκδίδει άδειες με τα μπόνους του ΝΟΚ.

Ως φυσικό ακόλουθο, η αναφερθείσα απόφαση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους δημάρχους που έκαναν χρήση του “εντελλέσθε”, με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, να αναφέρει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί η πόλη μας θα προστατευθεί από την υπερδόμηση μέχρι να βγει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Αναστολή στα μπόνους δόμησης κτιρίων – Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση;

1. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε οποιονδήποτε δήμαρχο να δώσει απευθείας εντολή στην υπηρεσία δόμησης. Πολλοί εκείνοι που αμφισβητούσαν αυτό το δικαίωμα στον Δήμαρχο, θεωρώντας ότι οι πολεοδομίες υπάγονται μόνο ως προς το διοικητικό κομμάτι στους δήμους και στην ουσία είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών.

2. Δημιουργεί δεδικασμένο, ώστε ο οποιοσδήποτε δήμαρχος έως την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας να δώσει ανάλογη εντολή στην πολεοδομία της περιοχής του και να αναστείλει την εφαρμογή των μπόνους του οικοδομικού κανονισμού.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σε ερώτηση σε εκδήλωση του ΤΕΕ, ανέφερε ότι ” οι βίαιες αλλαγές έχουν παρενέργειες. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και το υπουργείο προσπαθεί να προσαρμοστεί με μέτρο, δηλαδή με τρόπο που θα υπάρχει προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά όχι καταστροφή της οικοδομικής δραστηριότητας”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ