Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Νέα εισαγγελική έρευνα για την ανακατάληψη της Νομικής Θεσσαλονίκης

Eίχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά από την Κοσμητεία της Σχολής, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα εισαγγελική έρευνα για την ανακατάληψη της Νομικής Θεσσαλονίκης thesstoday.gr

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νομική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Ο εισαγγελέας  παρήγγειλε ποινική έρευνα μετά την ανακατάληψη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ , τα διερευνώμενα αδικήματα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, αφορούν τη διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και την παράνομη βία.

Πηγές της Εισαγγελίας αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά από την Κοσμητεία της Σχολής.

Κατά τις ίδιες πηγές, ανάλογη αναφορά είχε γίνει πριν από λίγες μέρες για την πολυήμερη κατάληψη, προκαλώντας προκαταρκτική έρευνα.

Ποινική έρευνα μετά την ανακατάληψη της Νομικής Σχολής: Είχε προηγηθεί επιχείρηση εκκένωσης

Το πρωί της Δευτέρας έγινε επιχείρηση της  ΕΛΑΣ για τον τερματισμό της κατάληψης στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Λίγο αργότερα, όπως έγραψε το dikastiko.gr  οι φοιτητές εισήλθαν στο φουαγιέ της Σχολής και στη συνέχεια προχώρησαν στον αποκλεισμό του κτιρίου.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας

Η πρυτανική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση μετά την αστυνομική επιχείρηση, λέγοντας ότι δεν έχει  καμία εμπλοκή στην εκκένωση της κατάληψης.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί επιστολή του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος Παναγιώτη Γκλαβίνη, με την οποία απηύθυνε έκκληση να αρθεί η κατάληψη ώστε να σωθεί η εξεταστική.

Η ανακοίνωση της Κοσμητείας

Η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής μετά την εκκένωση , εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη σχολή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πριν λίγο, η Δημόσια Δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έθεσε τέλος στην πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου της» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι «όπως τόνισε η Συνέλευση των Καθηγητών της Σχολής στις 7/2/2024, η κατάληψη δημοσίων κτιρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, φοιτητικών ή άλλων».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του. Η προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση της Πολιτείας. Τα ατομικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες απολαμβάνουν πλέον την ίδια αδιαπραγμάτευτη συνταγματική προστασία εκ μέρους της Πολιτείας όχι μόνον εκτός, αλλά και εντός του Πανεπιστημίου» αναφέρεται και διευκρινίζεται ότι «πριν λίγο, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πράξανε το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου».

«Καλούμε τώρα όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα» καταλήγει ο κοσμήτορας στην ανακοίνωσή του προς τους φοιτητές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ