Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Nέα KYA: Αυξάνεται κατά ένα χρόνο (έως το 2025) το όριο παραγραφής των δικών που θα γίνονται

Η νέα Υπουργική απόφαση δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές, αλλά αυτή τη φορά αυξάνει -οριστικά - κατά ένα χρόνο του όριο παραγραφής των δικών που θα διεξάγονται, δηλαδή έως το 2025. Δόθηκε και η άδεια των ειδικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Nέα KYA: Αυξάνεται κατά ένα χρόνο (έως το 2025) το όριο παραγραφής των δικών που θα γίνονται freepik

Κακουργήματα και πλημμελήματα που παραγράφονται έως τις 31/12/2025 (από το 2024) θα διεξάγονται από την ερχόμενη Δευτέρα 14/6 στα ποινικά δικαστήρια της χώρας. Οριστικά (μετά την ανατροπή της περασμένης βδομάδας) αυτή τη φορά η ΚΥΑ περιλαμβάνει την επέκταση των δικών μέχρι το 2025, αφού ήδη η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων έδωσε την έγκρισή της.

Κατά τα λοιπά η νέα ΚΥΑ είναι χωρίς ουσιαστικές αλλαγές , με τα ίδια δεδομένα για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 14- 21 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι με την ΚΥΑ της περιόδου από τις 24 Μαΐου 2021 προέβλεπε επιπλέον:

1) Την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων νομής, με εξέταση μαρτύρων και

2) την διεύρυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων και συγκεκριμένα θα εκδικάζονται πλημμελήματα και κακουργήματα με χρόνο παραγραφής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Nέα KYA: Αυξάνει 1 έτος το όριο παραγραφής των δικών που θα γίνονται

Επιπλέον, ήρθη η αναστολή προθεσμιών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.

Συγκεκριμένα με την προηγούμενη (24/5) ΚΥΑ άλλαξαν:

Ι. Για τις διοικητικές υποθέσεις

1. Προθεσμίες: Επαυσε από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 η αναστολή των νόμιμων και δικαστικών προθεσμιών που ίσχυε για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και η αναστολή της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.

2. Εκδικάζονται κανονικά όλες οι υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια (ήτοι, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη). #Nέα KYA: Αυξάνει 1 έτος το όριο παραγραφής των δικών που θα γίνονται

ΙΙ. Για τις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις

Επαναλαμβάνεται το διευρυμένο πλαίσιο λειτουργίας, ως ίσχυε δυνάμει της ισχύουσας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 (ΦΕΚ τ. Β’ 1944/13.5.2021), με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:

1. Για τις ποινικές υποθέσεις: Διευρύνονται οι προς εκδίκαση υποθέσεις ως εξής: Εξαιρούνται της αναστολής και διεξάγεται κανονικά οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2024, (ΣΣ εως το 2025 πλέον) καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2024 (ΣΣ έως το 2025 πλέον) .

2. Για τις πολιτικές υποθέσεις: Στις δίκες ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο προστίθενται, πέραν όσων ήδη προβλέπονταν, οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων νομής. Κατά τα λοιπά επαναλαμβάνονται για τις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις οι προβλέψεις της ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 (ΦΕΚ τ. Β’ 1944/13.5.2021)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ