Σάββατο 04 Μαϊου 2024

Νεκρώνουν τα δικαστήρια από σήμερα – Σε διήμερη αποχή οι δικηγόροι – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ με το τι θα πληρώσουν με το νέο μοντέλο φορολόγησης

Αρχίζει το πρώτο διήμερο καθολικής αποχής από δίκες, ενώ θα ακολουθήσει ένα δεύτερο στις 21 και 22 Νοεμβρίου. Όλες τις άλλες μέρες απέχουν από δίκες του Δημοσίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νεκρώνουν τα δικαστήρια από σήμερα – Σε διήμερη αποχή οι δικηγόροι – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ με το τι θα πληρώσουν με το νέο μοντέλο φορολόγησης EUROKINISSI

Στον “πάγο” οι δίκες για ένα διήμερο με την πρώτη καθολική αποχή των δικηγόρων να ξεκινάει σήμερα στο πλαίσιο των αντιδράσεων τους όπως έγραψε το dikastiko.gr, για το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που τέθηκε σε διαβούλευση.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, δίνεται μάλιστα και σειρά παραδειγμάτων βάσει των οποίων καταδεικνύεται η «στρεβλή φορολόγηση» των ελεύθερων επαγγελματιών και μέσω αυτών όπως έχουν καταγγείλει «η Κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την επιλογή της, χαρακτηρίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αδιάκριτα, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες και μεταφέρει τη λογική του «Νόμου Κατρούγκαλου» στη φορολόγηση, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που η ίδια η Κυβέρνηση επέβαλε».

Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα, «με το νομοσχέδιο εισάγεται νέος τρόπος τεκμαρτής φορολόγησης για όλους τους ασκούντες ατομική επιχείρηση, μεταξύ των οποίων και οι δικηγόροι. Η βάση της τεκμαρτής φορολόγησης συνίσταται σε ένα ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Στον “πάγο” οι δίκες: Τα παραδείγματα της νέας φορολόγησης των δικηγόρων

Με την επιμέλεια του Ανδρέα Τσουρουφλή, Αναπληρωτή Καθηγητή Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Φορολογικού Συμβούλου της  Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δ. Βερβεσός.

Σύμφωνα με όσα ορίζονταν στην απόφαση της Ολομέλειας είχαν συμφωνηθεί ομόφωνα τα εξής μέτρα:

– καθολικής αποχής από όλες τις δίκες για 16-17/11 και 21-22/11 και καθολική επίσης την βδομάδα που θα εισαχθεί στη Βουλή

– όλες τις άλλες μέρες μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου αποχή από τις δίκες ενδιαφέροντος δημοσίου, -όπως και από τις διαταγές πληρωμής και αποχή από όλες τις επιτροπές του δημοσίου που συμμετέχουν δικηγόροι (κτηματολόγια, δασικοί χάρτες κλπ).

– στις 25 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια (πιθανότατα στις 24/11 θα εισαχθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο) για να αποφασίσει κλιμάκωση ή όχι.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και το ενημερωτικό σημείωμα με τα παραδείγματα. «Μετά τη θέση σε διαβούλευση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών σας γνωστοποιούμε τον συνημμένο πίνακα παραδειγμάτων που αφορά την τεκμαρτή φορολόγηση βάση του μέσου όρου του ΚΑΔ άρθρο 28 Α, με την οποία προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα δικηγόρων βάσει των άρθρων 28Α – 28ΣΤ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως εκ της εφαρμογής του μέσου ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αποκαλυπτικά τα παραδείγματα των δικηγόρων

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα «με το νομοσχέδιο εισάγεται νέος τρόπος τεκμαρτής φορολόγησης για όλους τους ασκούντες ατομική επιχείρηση, μεταξύ των οποίων και οι δικηγόροι. Η βάση της τεκμαρτής φορολόγησης συνίσταται σε ένα ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας». Στο πλαίσιο αυτό φέρνουν πληθώρα παραδειγμάτων, μεταξύ των οποίων αναφέρονται:

Παράδειγμα 1: Δικηγόρος 7ετίας δεν απασχολεί υπαλλήλους και δηλώνει καθαρό κέρδος 10.000 ευρώ. Θα φορολογηθεί για τεκμαρτό ελάχιστο κέρδος 12.012 ευρώ. Ο φόρος που αναλογεί στα δηλωθέντα καθαρά κέρδη είναι 900 ευρώ, ενώ ο φόρος που αναλογεί στο τεκμαρτό ελάχιστο κέρδος είναι 1.342,64 ευρώ.

Παράδειγμα 2: Ο ίδιος δικηγόρος 7ετίας χωρίς υπαλλήλους δηλώνει καθαρό κέρδος 13.000 ευρώ. Επειδή το δηλωθέν υπερβαίνει το τεκμαρτό κέρδος, θα φορολογηθεί για 13.000 ευρώ

Παράδειγμα 3: Δικηγόρος άνω της 12ετίας δηλώνει καθαρό κέρδος 12.000 ευρώ και απασχολεί στο γραφείο του για 2 μήνες τον υπάλληλο Α με μηνιαίο μισθό 1.200 ευρώ και για 4 μήνες τον υπάλληλο Β με μηνιαίο μισθό 800 ευρώ. Τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη του δικηγόρου είναι πολύ υψηλότερα από τους καταβληθέντες μισθούς στους υπαλλήλους που απασχόλησε. Ωστόσο οι μικτές αποδοχές του Α, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή, είναι 1.200 Χ 14 = 16.800 και οι αντίστοιχες αποδοχές του Β είναι 800 Χ 14 = 11.200. Το τεκμαρτό ελάχιστο κέρδος του δικηγόρου βάσει των ετών δραστηριότητάς του είναι 14.196 ευρώ, ενώ οι ετήσιες μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμοιβομένου υπαλλήλου του είναι 16.800. Επομένως ο δικηγόρος θα φορολογηθεί για 16.800 ευρώ. Ο φόρος που αναλογεί στα δηλωθέντα καθαρά κέρδη είναι 1.340 ευρώ, ενώ ο φόρος που αναλογεί στο τεκμαρτό ελάχιστο κέρδος είναι 2.396 ευρώ.

Οι προσαυξήσεις στα ακαθάριστα έσοδα

Στα παραδείγματα τονίζεται επίσης πως «σε περίπτωση που τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τον μέσο όρο των ετησίων ακαθάριστων εσόδων (τζίρου) του ΚΑΔ (Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας), προσαύξηση κατά ποσοστό ανάλογο της υπέρβασης. Ειδικότερα:

* Προσαύξηση 30% σε περίπτωση υπέρβασης κατά 100% του μέσου ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ

* Προσαύξηση 70% σε περίπτωση υπέρβασης κατά 150% του μέσου ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ

* Προσαύξηση 100% σε περίπτωση υπέρβασης κατά 200% του μέσου ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα επί του ν/σ για τη φορολογία δικηγόρων με παραδείγματα

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ