Σάββατο 04 Μαϊου 2024

“Κλείνουν” τα δικαστήρια της χώρας έως τη Δευτέρα του Θωμά για το δικαστικό χάρτη – Δημοψηφίσματα δικηγόρων σε Αθήνα-Πειραιά

Αντιδρούν και οι δικαστικοί υπάλληλοι που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Τετάρτη- Αγκάθι κυρίως η Αθήνα και ο Πειραιάς με τα παράλληλα πρωτοδικεία - Την Τρίτη εισάγεται στην επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κλείνουν” τα δικαστήρια της χώρας έως τη Δευτέρα του Θωμά για το δικαστικό χάρτη – Δημοψηφίσματα δικηγόρων σε Αθήνα-Πειραιά EUROKINISSI

Απο την Δευτέρα 22 Απριλίου (αποχή ΔΣΑ από πολιτικές δίκες) έως και ουσιαστικά την Δευτέρα του Θωμά, οι δικηγόροι “κλείνουν” τα δικαστήρια της χώρας ,ενόψει της εισαγωγής του νέου δικαστικού χάρτη ως νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα θα διενεργηθούν δυο δημοψηφίσματα σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου και οι δικαστικοί υπάλληλοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους με 24ωρη απεργία.

Πολιτικές δίκες

Η “δικηγορική μάχη” ξεκινά τη Δευτέρα 22 Απριλίου με τους δικηγόρους της Αθήνας να πραγματοποιούν αποχή από όλες τις πολιτικές υποθέσεις πάσης φύσεως η οποία καταλαμβάνει και τα συναινετικά διαζύγια. Όπως αναφέρει ο ΔΣΑ άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές.

– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών.

– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς κατεπειγουσών περιπτώσεων.

– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.

– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:

i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή,

ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και

iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους.

Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.

Δημοψηφίσματα

Την ίδια ημέρα ξεκινούν δημοψηφίσματα στους Δικηγορικού Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά σχετικά με το εάν αποδέχονται οι δικηγόροι μέλη τους την δημιουργία περιφερειακών πρωτοδικείων στο νομό Αττικής σύμφωνα με το νέο Δικαστικό Χάρτη.

-Στην Αθήνα το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί από 22 έως και 29 Απριλίου 2024 και θα διεξαχθεί στα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60), στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και στο Εφετείο Αθηνών και ηλεκτρονικά μέσω του Portal Olomeleia του ΔΣΑ.

Διενέργεια δημοψηφίσματος δικηγόρων

EUROKINISSI

-Στον Πειραιά το δημοψήφισμα θα γίνει με μυστική ψηφοφορία και είτε με φυσική παρουσία, καθώς θα υπάρχει κάλπη στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και στο Πρωτοδικείο Πειραιά, είτε ηλεκτρονικά μέσω του Portal Olomeleia, από τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 έως και τη Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024.

Καθολική

Απο την Τρίτη 22 Απριλίου, τυπικά έως και την Μεγάλη Τρίτη, αλλά πρακτικά λόγω των διακοπών του Πάσχα έως και την Δευτέρα του Θωμά, οι δικηγόροι της χώρας με απόφαση της Ολομέλεια τους , κατέρχονται σε καθολική αποχή με άδειες ουσιαστικά δίδονται μόνο αν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

Διαφωνία

Οι δικηγόροι συμφωνούν μεν “ότι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της επέκτασης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, της κατάλληλης επιμόρφωσης των ειρηνοδικών και της ύπαρξης των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών”.

Απο εκεί και πέρα αρχίζουν οι έντονες διαφωνίες που εδράζονται “στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την λειτουργία των «Παράλληλων Πρωτοδικείων», επισημαίνοντας ότι, πέραν της υποβάθμισης των συγκεκριμένων δικαστικών σχηματισμών, σε συνδυασμό με την λειτουργία των Περιφερειακών Πρωτοδικείων, δημιουργούνται μείζονα προβλήματα στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης ιδίως ως προς τη λειτουργία της εισαγγελικής αρχής (πρόβλεψη οργανικών θέσεων εισαγγελέων) και την άσκηση των ενδίκων μέσων”.

Ειδική αναφορά γίνεται στα “Πρωτοδικεία Μεσολογγίου, Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θηβών, Καλαβρύτων και Κυπαρισσίας” που πρέπει , όπως λένε, να μείνουν ως έχουν, αφού πλέον δε θα είναι τα κύρια πρωτοδικεία στην περιφέρειά τους αφού επιλέχτηκαν άλλοι σχηματισμοί.

Ξυλοκόπησε μοναχό στο Άγιο Όρος

Pixabay

Αθήνα- Πειραιάς

Η μεγάλη μάχη όμως δίδεται με την δημιουργία παράλληλων πρωτοδικείων (3 στην Αθήνα και 2 στον Πειραιά με την κατάργηση των ειρηνοδικείων) στην Αθήνα και τον Πειραιά, όπως υπάρχει προφανώς η βασική αντίδραση. Έτσι η Ολομέλεια “εκφράζει επίσης, την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με την δημιουργία έξι (6) Περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική (πέραν των υφιστάμενων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά), με αρμοδιότητα Μονομελούς Πρωτοδικείου, στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες έως και αντικειμενική αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος ιδίως στους νέους δικηγόρους και στους δικηγόρους που δεν έχουν την δυνατότητα απασχόλησης συνεργατών”.

Μάλιστα αποκαλούν την προσπάθεια χειρότερη από αυτή του πρώην υπουργού Στ. Κοντονή:

Η επιχειρούμενη «μεταρρύθμιση» πραγματοποιείται υπό ακόμη χειρότερους όρους από την απόπειρα τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών επί Υπουργίας Κοντονή αφενός μεν λόγω της περαιτέρω πολυδιάσπασης των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς (8 συνολικά

δικαστικοί σχηματισμοί) και αφετέρου καθώς τα δημιουργούμενα Περιφερειακά Πρωτοδικεία στερούνται των βασικών υποδομών και προσωπικού, αλλά κυρίως δεν έχει προωθηθεί η ψηφιακή Δικαιοσύνη σε αυτά”.

Δικαστικοί Υπάλληλοι

Οι δικαστικοί υπάλληλοι επίσης αντιδρούν έντονα και την Τετάρτη 24 Απριλίου κατέρχονται σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους: Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών· την τραγική υποστελέχωση, τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων, τα κάθε είδους εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική τομή – μέρος ενός ευρύτερου παζλ (που συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι), είναι ενάντια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα πλήξει περαιτέρω τα δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των “συναλλασσόμενων” με τη Δικαιοσύνη”, αναφέρουν και συμπληρώνουν: “Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των καταργούμενων – συγχωνευμένων υπηρεσιών θα μεταφερθούν στα κατά τόπους κεντρικά Πρωτοδικεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα είναι εν δυνάμει μετακινούμενοι – νομάδες όπου και όποτε χρειαστεί. Για παράδειγμα ο δικαστικός υπάλληλος που σήμερα υπηρετεί στο Αγρίνιο μπορεί – μ’ ένα απλό “εντέλλεσθε” να μετακινηθεί στο Μεσολόγγι ή τη Ναύπακτο. Η πρόβλεψη κάλυψης των σχετικών δαπανών μετακίνησης αποδεικνύει του λόγου το αληθές”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ