Παρασκευή 03 Μαϊου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Επηρεάζει ο δικαστικός χάρτης τις ευρωεκλογές; Δημοψηφίσματα, αποχές, αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και εκλογές στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων

Το τοπίο στη Δικαιοσύνη είναι οξυμένο καθώς το εμβληματικό νομοσχέδιο για την κυβέρνηση, επηρεάζει τους πάντες - Το αγκάθι της επετηρίδας για τους ειρηνοδίκες και το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας με την δημιουργία περιφερειακών πρωτοδικείων - Ποιες περιοχές της επαρχίας σηκώνουν το λάβαρο της αντίστασης καθώς δεν θα έχουν την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Επηρεάζει ο δικαστικός χάρτης τις ευρωεκλογές; Δημοψηφίσματα, αποχές, αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και εκλογές στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων (Dikastiko.gr/Eurokinissi)

Σε δικαστικό επίπεδο τα πνεύματα είναι προφανώς οξυμένα, όχι όμως σε επίπεδο μη αναμενόμενο, δεδομένης της έκτασης των αλλαγών που φέρνει η αποκαλούμενη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης: Ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας. Το ερώτημα που τίθεται αφορά πέραν των άλλων, την πολιτική αποτίμηση της πρωτοβουλίας αυτής, δεδομένου ότι επηρεάζει αφενός ισχυρές εργασιακές ομάδες όσο και τοπικές κοινωνίες.

Οι δικαστές

Ο βασικός προβληματισμός αρχικά αφορούσε την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή την είσοδο περίπου 1000 ειρηνοδικών στο μηχανισμό των πρωτοδικών. Εν ολίγοις ειρηνοδικεία τέλος. Αυτό όμως, η εμβληματικότερη αλλαγή, πέραν των αρχικών ενστάσεων για το θέμα της επετηρίδας και του τρόπου με τον οποίο θα προάγονται , έτυχε ευρείας αποδοχής. Η “λύση” δόθηκε με την δημιουργία της παράλληλης (ειδικής) επετηρίδας και με σειρά από παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την πλειοψηφία της ΕνΔΕ. Το ζήτημα (σ.σ επιρροή πρώτη) είναι όμως πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση σε μια εποχή που οι δικαστές προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής ένωσης, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Θα βαρύνει αυτό στην κάλπη; Πιθανόν καθώς δε θα έλεγε κάποιος πως περνάει η αλλαγή ανέφελα από όλο το δικαστικό σώμα..

Οι τοπικές κοινωνίες

Οι βασικές αντιδράσεις αφορούν όμως το χωροταξικό ζήτημα, δηλαδή την επιλογή των κεντρικών πρωτοδικείων σε κάθε περιφέρεια – νομό, δεδομένου ότι ο κανόνας  -όχι σε όλες τις περιπτώσεις- ήταν το κεντρικό πρωτοδικείο να είναι στην πρωτεύουσα και όπου υπήρχε δεύτερο να μετατρέπεται σε περιφερειακό (στη θέση του ειρηνοδικείου με αυξημένη αρμοδιότητα). Υπάρχουν όμως σκληρά μπραντεφέρ μεταξύ συγκεκριμένων πόλεων. Ενδεικτικά, όπως καταγράφεται σε σχετική ανακοίνωση των δικηγόρων, τα πεδία αντίδρασης είναι δύο :

-Στην περιφέρεια ειδική αναφορά γίνεται στα Πρωτοδικεία Μεσολογγίου, Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θηβών, Καλαβρύτων και Κυπαρισσίας που πρέπει, όπως λένε, να μείνουν ως έχουν, αφού πλέον δε θα είναι τα κύρια πρωτοδικεία στην περιφέρειά τους αφού επιλέχτηκαν άλλοι σχηματισμοί. Είναι δε κοινό μυστικό πως υπήρξαν δυο βασικές μάχες Μεσολόγγι – Αγρίνιο και Θήβα – Λειβαδιά, με νικήτριες της δεύτερες περιοχές σηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις στις πρώτες. Η επιλογή, όπως λέγεται από ενημερωμένες πηγές, έγινε τελικώς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι διαφωνίες όμως δεν έχουν αμβλυνθεί. Μάλιστα προετοιμάζονται και διαμαρτυρίες ενόψει της εισόδου του νομοσχεδίου την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τον προγραμματισμό της ψήφισης του πριν το Πάσχα.

Το ερώτημα είναι θα αποτυπωθεί αυτή η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στην ευρωκάλπη;

-Στην Αττική όμως τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιο περίπλοκα καθώς , αυτό είναι το βασικό πεδίο αντίδρασης και των δικηγόρων που κινούνται στα μεγαλύτερα και μαζικότερα πρωτοδικεία της χώρας. Η αντίδραση έγκειται στην -αποκαλούμενη- διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με την δημιουργία έξι (πέντε συν του ΠόρουΠεριφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική (πέραν των υφιστάμενων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά), με αρμοδιότητα Μονομελούς Πρωτοδικείου, στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων. Μάλιστα χαρακτηρίζουν την πρόταση χειρότερη κι από αυτή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονή που είχε προκαλέσει δικηγορική θύελλα αντιδράσεων. Γιατί; “…δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες έως και αντικειμενική αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος ιδίως στους νέους δικηγόρους και στους δικηγόρους που δεν έχουν την δυνατότητα απασχόλησης συνεργατών” , λέει η Ολομέλειά τους, εννοώντας ότι οι δικηγόροι δε θα μπορούν να δικάζουν την ίδια ημέρα διαφορετικές υποθέσεις, λόγω της πολυδιάσπασης των Πρωτοδικείων. Μάλιστα επικαλούνται έλλειμμα κτιριακών υποδομών, και δεν πείθονται από το γεγονός ότι η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη για την Αττική θα ξεκινήσει από 1/1/2026!

Freepik

Οι δικηγόροι

Απόρροια αυτού είναι ουσιαστικά τα δικαστήρια της χώρας με σχετική εισήγηση της ολομέλειας τους την Δευτέρα 22 Απριλίου (αποχή ΔΣΑ από πολιτικές δίκες) έως και ουσιαστικά την Δευτέρα του Θωμά. Παράλληλα θα διενεργηθούν δυο δημοψηφίσματα σε Αθήνα και Πειραιά.

Η “δικηγορική μάχη” ξεκινά τη Δευτέρα 22 Απριλίου με τους δικηγόρους της Αθήνας να πραγματοποιούν αποχή από όλες τις πολιτικές υποθέσεις πάσης φύσεως η οποία καταλαμβάνει και τα συναινετικά διαζύγια.

Την ίδια ημέρα ξεκινούν δημοψηφίσματα στους Δικηγορικού Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά σχετικά με το εάν αποδέχονται οι δικηγόροι μέλη τους την δημιουργία περιφερειακών πρωτοδικείων στο νομό Αττικής σύμφωνα με το νέο Δικαστικό Χάρτη.

Απο την Τρίτη 22 Απριλίου, τυπικά έως και την Μεγάλη Τρίτη, αλλά πρακτικά λόγω των διακοπών του Πάσχα έως και την Δευτέρα του Θωμά, οι δικηγόροι της χώρας με απόφαση της Ολομέλεια τους , κατέρχονται σε καθολική αποχή με άδειες ουσιαστικά δίδονται μόνο αν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

Δικαστικοί Υπάλληλοι

Οι δικαστικοί υπάλληλοι επίσης αντιδρούν έντονα και την Τετάρτη 24 Απριλίου κατέρχονται σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους: Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών· την τραγική υποστελέχωση, τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων, τα κάθε είδους εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική τομή – μέρος ενός ευρύτερου παζλ (που συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι), είναι ενάντια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα πλήξει περαιτέρω τα δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των “συναλλασσόμενων” με τη Δικαιοσύνη”, αναφέρουν και συμπληρώνουν: “Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των καταργούμενων – συγχωνευμένων υπηρεσιών θα μεταφερθούν στα κατά τόπους κεντρικά Πρωτοδικεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα είναι εν δυνάμει μετακινούμενοι – νομάδες όπου και όποτε χρειαστεί. Για παράδειγμα ο δικαστικός υπάλληλος που σήμερα υπηρετεί στο Αγρίνιο μπορεί – μ’ ένα απλό “εντέλλεσθε” να μετακινηθεί στο Μεσολόγγι ή τη Ναύπακτο. Η πρόβλεψη κάλυψης των σχετικών δαπανών μετακίνησης αποδεικνύει του λόγου το αληθές”.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr