Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Newspaper Awards: Η “δημοκρατία” υποψήφια ως “Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024”

Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Τρίτη 26 Μαρτίου στο επίσημο γκαλά στο Λονδίνο, στο ξενοδοχείο «London Hilton Bankside», εκεί που θα βρίσκονται εκπρόσωποι απ’ όλες τις διεθνείς ναυαρχίδες του Τύπου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Newspaper Awards: Η “δημοκρατία” υποψήφια ως “Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024” dimokratia.gr

Υποψήφια για τη «Διεθνή Εφημερίδα της Χρονιάς» στα 2024 Newspaper Awards είναι η εφημερίδα «δημοκρατία» με το επίτευγμα να είναι σημαντικό όχι μόνο για την ίδια την εφημερίδα αλλά συνολικά για τον ελληνικό Τύπο.

Τα Newspaper Awards είναι από τα πιο σπουδαία βραβεία του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλειστικά για εφημερίδες.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Τρίτη 26 Μαρτίου στο επίσημο γκαλά στο Λονδίνο, στο ξενοδοχείο «London Hilton Bankside», εκεί που θα βρίσκονται εκπρόσωποι απ’ όλες τις διεθνείς ναυαρχίδες του Τύπου.

Τα Βραβεία Εφημερίδων 2024 συμπεριλαμβάνουν 13 ξεχωριστές κατηγορίες, στις οποίες διαγωνίζονται κάθε χρόνο εφημερίδες απ’ όλο τον κόσμο. Οι κριτικοί του διαγωνισμού, του μόνου αποκλειστικά για εφημερίδες, εξέτασαν εξονυχιστικά εκατοντάδες μεμονωμένες εφημερίδες και στις 13 Φεβρουαρίου 2024 ανακοίνωσαν τη «δημοκρατία» ως υποψήφια στην τελική λίστα των διεκδικητών σε μια κατηγορία που δεν αφορά μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά το σύνολο του δημοσιογραφικού αποτελέσματος.

Τα Βραβεία Εφημερίδων 2024 «θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στην αναγνώριση της έντυπης αριστείας δήλωσε ο Γκάρι Κάλουμ, διευθυντής των Newspaper Awards. «Τα Βραβεία Εφημερίδων 2024 θα επικεντρωθούν στην παραγωγή και την καινοτομία σε εθνικές, διεθνείς, περιφερειακές, εβδομαδιαίες και υπερτοπικές εφημερίδες. Θα αναγνωρίσουν την ικανότητα και την τεχνογνωσία όλων των εργαζομένων που εμπλέκονται στην παραγωγή της έντυπης έκδοσης» πρόσθεσε.

Από το 1997, όταν θεσμοθετήθηκαν τα υψηλού κύρους Βραβεία Εφημερίδων, πάνω από 12.000 στελέχη εφημερίδων έχουν παρευρεθεί στην απονομή των βραβείων μαζί με χορηγούς, προμηθευτές και παράγοντες επιρροής του κλάδου. Οι νικητές των περσινών κατηγοριών αναδείχτηκαν ανάμεσα σε 700 ξεχωριστές εφημερίδες!

Για τον φετινό διαγωνισμό η «δημοκρατία» κατάφερε να ανακηρυχθεί υποψήφια για το βραβείο «INTERNATIONAL NEWSPAPER OF THE YEAR Premier Award», που αφορά όλες τις διεθνείς ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών. Αξιολογούνται αποκλειστικά για τη θεματολογία τους, τη δημοσιογραφική πληρότητά τους, την ποιότητά τους κ.λπ.

“Το γεγονός ότι στην ίδια κατηγορία με τη «δημοκρατία» για την ανάδειξη του τελικού νικητή είναι έντυπα όπως η «China Daily», η «FAZ» ή η «Le Monde» είναι ένα επίτευγμα που δεν θα φάνταζε ποτέ δεδομένο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να παρέχουμε κάθε μέρα στους αναγνώστες μας ακέραιη, εμπεριστατωμένη και έντιμη δημοσιογραφία” δηλώνουν στελέχη της εφημερίδας. 

Οι άλλοι έξι διεκδικητές του βραβείου

Στην κατηγορία για τη «Διεθνή Εφημερίδα της Χρονιάς» η «δημοκρατία» θα διαγωνιστεί με άλλες έξι εφημερίδες που προσφέρουν υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία στους αναγνώστες τους.

«ABC»: Είναι η παλαιότερη και πιο ιστορική πανεθνική εφημερίδα της Ισπανίας και η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα. Η ημερήσια κυκλοφορία της είναι 364.000 φύλλα, με επιπλέον 46.820 συνδρομητές. Κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά του 1903. Στις σελίδες της γράφουν πολλοί από τους εγκυρότερους δημοσιογράφους στην Ισπανία.

«China Daily»: Ιδρύθηκε το 1981 και έχει τη μεγαλύτερη έντυπη κυκλοφορία από οποιαδήποτε άλλη αγγλόφωνη εφημερίδα της Κίνας. Διαθέτει γραφεία στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Κίνας καθώς και σε πολλές ξένες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Η μέση ημερήσια κυκλοφορία της είναι πάνω από 600.000 φύλλα σε περισσότερες από 150 χώρες και 300.000 εντός Κίνας.

«Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (FAZ): Είναι η κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), της θεωρούμενης πιο έγκυρης γερμανικής εφημερίδας. Υπάρχει από το 2001 και η κυκλοφορία της είναι 188.469 φύλλα. Η «μητρική» καθημερινή FAZ ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1949 και είναι η πολυνίκης του θεσμού των συγκεκριμένων βραβείων.

«Le Monde»: Από τις μεγαλύτερες και πλέον ιστορικές εφημερίδες στη Γαλλία, αλλά και παγκοσμίως, η «Le Monde» ιδρύθηκε το 1944, κατόπιν αιτήματος του στρατηγού Ντε Γκολ, μετά την αποχώρηση του γερμανικού στρατού από το Παρίσι. Η μέση κυκλοφορία της είναι 480.000 φύλλα, συμπεριλαμβανομένων 40.000 στο εξωτερικό.

«Børneavisen»: Η συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα από τη Δανία πρωτοπορεί παγκοσμίως απευθυνόμενη αποκλειστικά σε νεανικό κοινό, ιδίως μαθητές. Δημιουργήθηκε για να προσφέρει στα παιδιά πρόσβαση στο πιο αξιόπιστο μέσο, τις εφημερίδες, σε μια εποχή που λαμβάνουν τις πληροφορίες τους κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εχει αναδειχθεί διεθνώς για την ποιότητα και την αμεσότητα που προσφέρει. Το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2018.

«The National»: Είναι αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα που δημοσιεύεται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ιδρύθηκε το 2008 και προσφέρει κάλυψη και ανάλυση των γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Αμπού Ντάμπι, ενώ διαθέτει γραφείο και στο Λονδίνο καθώς και ανταποκριτές σε όλες τις μεγάλες πόλεις παγκοσμίως. Η κυκλοφορία της την πρώτη χρονιά ξεπερνούσε τα 60.000 φύλλα.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες

Εκτός από την κατηγορία «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς», στην οποία διαγωνίζεται η «δημοκρατία», οι υπόλοιπες κατηγορίες για τα Βραβεία Εφημερίδων 2024 είναι:

• Κατηγορία: «Εθνική – Βρετανική Εφημερίδα της Χρονιάς». Υποψήφιες: «Financial Times», «Independent», «The Daily Telegraph», «The Guardian», «The Times».

• Κατηγορία: Περιφερειακή – Βρετανική Εφημερίδα της Χρονιάς (το Βραβείο Newsprinters για όλες τις περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες).

• Κατηγορία: Εφημερίδα της Χρονιάς Σαββατοκύριακο (το βραβείο για όλες τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου).

• Κατηγορία: Τοπική Εβδομαδιαία Εφημερίδα της Χρονιάς.

• Κατηγορία: Υπερτοπική Εφημερίδα της Χρονιάς (το βραβείο για ανεξάρτητες κοινοτικές εφημερίδες).

• Κατηγορία: Εθνικό Ενθετο/Περιοδικό της Χρονιάς (το βραβείο για όλα τα εβδομαδιαία ένθετα και περιοδικά εθνικών – βρετανικών εφημερίδων).

• Κατηγορία: Εθνικό Ενθετο/Περιοδικό (μ η εβδομαδιαίο).

• Κατηγορία: Περιφερειακό Ενθετο/Περιοδικό της Χρονιάς (το βραβείο για όλα τα ένθετα περιφερειακών εφημερίδων και περιφερειακά περιοδικά).

• Κατηγορία: Εξειδικευμένη Εφημερίδα της Χρονιάς.

Εκτός από τις παραπάνω, υπάρχουν άλλες τρεις κατηγορίες βραβείων για τεχνικά θέματα και εταιρίες εκτύπωσης εφημερίδων.

Newspaper Awards: Οι νικητές του 2023

Στον περσινό διαγωνισμό Βραβεία Εφημερίδων νικητής στην κατηγορία «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς» ήταν η «Børneavisen» από τη Δανία, ενώ ιδιαίτερος έπαινος απονεμήθηκε στους «Financial Times», που είχαν κερδίσει το 2022. Εθνική Εφημερίδα της Χρονιάς αναδείχθηκαν πέρυσι οι «Financial Times».

Οι πιο πρόσφατοι νικητές στην κατηγορία «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς», στην οποία θα διαγωνιστεί για το 2024 η «δημοκρατία», είναι:

  • 2023: «Børneavisen» (Δανία),
  • 2020-21-22 (λόγω πανδημίας): «Financial Times» (Βρετανία),
  • 2019: «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (Γερμανία).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ