Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Novartis: Με… κουκούλα οι μάρτυρες και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Παράταση για δύο χρόνια του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων αποφάσισε η Οικονομική Εισαγγελία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Με… κουκούλα οι μάρτυρες και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου EUROKINISSI

Την διατήρηση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis αποφάσισε η οικονομική εισαγγελία.

Novartis: Με… κουκούλα οι μάρτυρες και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η προστασία και η ανωνυμία των δυο προστατευόμενων μαρτύρων πρέπει να διατηρηθεί και στην υπόθεση που αφορά στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η Οικονομική Εισαγγελία με διάταξη που εξέδωσε, αποφάσισε ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο για την άρση της εν λόγω ιδιότητας τους. Novartis: Με… κουκούλα οι μάρτυρες και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Κατά συνέπεια, προχώρησε στην έκδοση της διάταξης για να παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» για άλλα δύο χρόνια, «κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της ΥΜΕ (Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων) προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες «υπαγωγής στο πρόγραμμα προστασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» εξετάστηκαν τελικά από την ανακρίτρια,  στον Άρειο Πάγο, διατηρώντας την ανωνυμία τους,  με άκρα μυστικότητα. Σημειώνεται, ότι η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, αφού έχει ήδη υποβληθεί κατάλογος μαρτύρων  υπεράσπισης, προτού κληθούν σε απολογία ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και τα τυχόν άλλα πρόσωπα που προκύψουν ως εμπλεκόμενα.

Novartis: Με… κουκούλα οι μάρτυρες και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση είχε φτάσει στην οικονομική εισαγγελία έπειτα από την έκδοση βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου, το οποίο είχε συνεδριάσει το προηγούμενο διάστημα για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων που είχε τεθεί με την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου.

Η εισαγγελική λειτουργός είχε εισηγηθεί τον αποχαρακτηρισμό των  δύο μαρτύρων στην «υπόθεση Παπαγγελοπούλου» με το σκεπτικό ότι η προστασία τους αφορούσε μόνο την βασική υπόθεση της Novartis. Μετά από αυτή την εξέλιξη συνεδρίασε τον δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, τα μέλη του οποίου έκριναν ότι οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ