Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο κίνδυνος “σοβαρής βλάβης” στη χώρα καταγωγής επιτρέπει ειδικό καθεστώς πρόσφυγα σε γυναίκες θύματα εγκλημάτων τιμής, αναγκαστικού γάμου και ενδοοικογενειακής βίας

Οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα του ΔΕΕ για τις προϋποθέσεις όπου μία υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να τύχει διεθνούς προστασίας, παρά το γεγονός πως δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο κίνδυνος “σοβαρής βλάβης” στη χώρα καταγωγής επιτρέπει ειδικό καθεστώς πρόσφυγα σε γυναίκες θύματα εγκλημάτων τιμής, αναγκαστικού γάμου και ενδοοικογενειακής βίας Freepik

Τη δυνατότητα να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα βάσει της ιδιότητάς της ως μέλους «ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας» επισημαίνει ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ),  J. Richard de la Tour, αποσαφηνίζοντας τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να τύχει διεθνούς προστασίας όταν διατρέχει κίνδυνο «σοβαρής βλάβης», όπως έγκλημα τιμής, αναγκαστικός γάμος και ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του ΔΕΕ «εφόσον η αρμόδια εθνική αρχή διαπιστώσει ότι σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής της η γυναίκα διατρέχει τον κίνδυνο να εκτελεστεί στο όνομα της τιμής της οικογένειάς της ή της κοινότητάς της ή να υποστεί βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία που απορρέουν, μεταξύ άλλων, από πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, η εν λόγω αρχή υποχρεούται να χαρακτηρίσει τις πράξεις αυτές ως «σοβαρή βλάβη» κατά την έννοια της οδηγίας σχετικά με τη διεθνή προστασία».

Υπό τις συνθήκες αυτές, αναφέρει, «η ενδιαφερομένη μπορεί να υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας. Προκειμένου να κρίνει αν είναι βάσιμος ο κίνδυνος αυτός, η αρμόδια εθνική αρχή υποχρεούται να διαπιστώσει αν οι αρχές του τρίτου κράτους ή των ομάδων ή των οργανώσεων που το ελέγχουν παρέχουν προστασία έναντι αυτής της σοβαρής βλάβης».

“Δικαστικές” εκλογές

Freepik

Καθεστώς πρόσφυγα σε περίπτωση κινδύνου: Οι προβλέψεις της Οδηγίας

Ο εισαγγελέας παραπέμπει στην Οδηγία 2011/95 σχετικά με τη διεθνή προστασία, η οποία προβλέπει «τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση, αφενός, του καθεστώτος πρόσφυγα και, αφετέρου, επικουρικής προστασίας των οποίων μπορούν να τύχουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών. Μεταξύ των λόγων που δύνανται να οδηγήσουν στη χορήγηση του καθεστώτος πρόσφυγα περιλαμβάνονται η δίωξη λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή ιδιότητας μέλους ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας».

Στην οδηγία διευκρινίζεται επίσης σύμφωνα με το ΔΕΕ ότι «η επικουρική προστασία προβλέπεται για κάθε υπήκοο τρίτης χώρας που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, αλλά σε σχέση με τον οποίο υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι να πιστεύεται ότι, εάν επιστρέψει στη χώρα της καταγωγής του, θα αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη».

Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Freepik

Το ερώτημα προς το ΔΕΕ

Το διοικητικό πρωτοδικείο Σόφιας σύμφωνα με σχετικό ερώτημά του, διατηρούσε αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα και ως προς το είδος της διεθνούς προστασίας που πρέπει να χορηγηθεί σε διαζευγμένη Τουρκάλα υπήκοο, κουρδικής καταγωγής και μουσουλμανικού (σουνιτικού) θρησκεύματος, υπό το πρίσμα ιδίως της φύσεως των πράξεων βίας στις οποίες θα μπορούσε να εκτεθεί άπαξ και επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της.

Η εν λόγω γυναίκα εξαναγκάσθηκε σε γάμο, κατόπιν δε πολυάριθμων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και απειλών εις βάρος της, τόσο από τον σύζυγό της όσο και από τη βιολογική της οικογένεια και την οικογένεια του συζύγου της, αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη συζυγική εστία. Συνήψε θρησκευτικό γάμο με άλλον άνδρα το 2017, έναν χρόνο πριν την έκδοση του διαζυγίου από τον πρώτο της σύζυγο. Επί του παρόντος βρίσκεται στη Βουλγαρία και υποστηρίζει ενώπιον των αρμοδίων αρχών ότι φοβάται για τη ζωή της σε περίπτωση που υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ