Ο Ν. Παππάς πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου – Έρευνα από την Εισαγγελία για τις καταθέσεις της γραμματέως Καλογρίτσα – ΒΙΝΤΕΟ

Η υπόθεση Παππά έκλεισε δικαστικά με μια ομόφωνη (13-0) απόφαση, αλλά ανοίγει νέος κύκλος δικαστικής έρευνας για τις καταγγελίες της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα “περί τσαντών με χρήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ”. Στήριξη από όλο τον ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Παππά με δηλώσεις και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα και σειράς πρωτοκλασάτων στελεχών.

NEWSROOM
Ο Ν. Παππάς πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου – Έρευνα από την Εισαγγελία για τις καταθέσεις της γραμματέως Καλογρίτσα – ΒΙΝΤΕΟ

Το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες έριξε αυλαία, με την ομόφωνη καταδίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά. Ωστόσο, ένας νέος κύκλος ερευνών ξεκινάει μετά την απόφαση του Δικαστηρίου να διαβιβάσει και τα πρακτικά της δίκης με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμάντη στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Στόχος είναι να διερευνηθεί το περιεχόμενο της κατάθεσης και να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της περί διαδρομών μαύρου χρήματος από το γραφείο του επιχειρηματία στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται πως η κυρία Διαμαντή από το βήμα του μάρτυρα είχε κάνει λόγο για «φακέλους και τσάντες με χρήματα που έφευγαν από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)». Όπως είπε, «τα χρήματα δινόντουσαν και σε δημοσιογράφους και σε άλλα πρόσωπα τα οποία σχεδίαζαν την λειτουργία του καναλιού και της εφημερίδας».

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ζητήθηκε από τον Καλογρίτσα να βοηθήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού  που θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος «στο οποίο κουμάντο θα έκανε ο κ. Παππάς και το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)». Σε σημείο της κατάθεσης της η κα. Διαμαντή ανέφερε ότι ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τον κ. Καλογρίτσα κάθε μέρα.

Ειδικό Δικαστήριο: Η απόφαση

Σε μία ομόφωνη κρίση του το Δικαστήριο με 13-0 και αποτελούμενο από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, μεταξύ τους και αντιπρόεδρο του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, προχώρησε στην καταδίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά επιβάλλοντας μάλιστα την ανώτερη ποινή που προβλέπεται για το αδίκημα που είχε παραπεμφθεί.

Ειδικότερα, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή επί τριετία, εκτιμώντας πως είναι ένοχος για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Δικαστήριο έκρινε ένοχο και τον Χρήστο Καλογρίτσα για συνέργεια στην υπόθεση, ορίζοντας όμως μόνον χρηματική ποινή 5.000 ευρώ και αναγνωρίζοντας την συμβολή του στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Η τελική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου ήρθε σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση της Όλγας Σμυρλή που ανέφερε πως θα πρέπει να απαλλαγούν οι δύο κατηγορούμενοι, αλλά και εκείνης του Δημήτρη Ασπρογέρακα, ο οποίος την αντικατέστησε λόγω ασθένειας στην διαδικασία της Παρασκευής και εισηγήθηκε χαμηλότερες ποινές για τον πρώην υπουργό Επικρατείας.

Προσφυγή στο ΕΔΔΑ από τον Ν. Παππά

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης άμεση υπήρξε η αντίδραση του ίδιου του κατηγορούμενου, καθώς και των συνηγόρων του. Για πολιτική δίκη και προσπάθεια “να χτυπηθεί η παράταξη μας” έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Νίκος Παππάς αμέσως μετά την καταδικαστική για εκείνον απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που όπως είπε “είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS”.

Προσέθεσε πως “για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους «γαλάζιους κοριούς» και τις «γαλάζιες ακρίδες»”.

Το επόμενο βήμα του Νίκου Παππά, όπως προαναγγέλθηκε από τους δικηγόρους του, είναι η προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Σε αυτό αναφέρθηκε ο συνήγορός του Γιάννης Μαντζουράνης. «Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών. Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία» σημείωσε.

Ειδικό Δικαστήριο: Η πολιτική αντιπαράθεση

Πλήρη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ο Νίκος Παππάς μετά την απόφαση. «Ο Νίκος Παππάς, μετά τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΝΔ στην προανακριτική Επιτροπή, καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο για πλημμέλημα επειδή τήρησε το Σύνταγμα με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επειδή για πρώτη φορά τηρήθηκε ο νόμος για τις δημόσιες συχνότητες των καναλιών και έφερε στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ.

Είναι μία απόφαση σε πλήρη αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που αποδόμησε όλο το κατηγορητήριο, σε αντίθεση με την αθωωτική απόφαση Κρέτσου που έκρινε για την ίδια υπόθεση ότι ο διαγωνισμός ήταν άρτιος και δεν ήταν «στημένος», σε αντίθεση με την κοινή λογική και την αλήθεια» ανέφερε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να εισπράξει την απάντηση από την Πειραιώς. Η ΝΔ μετά την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ανέβασε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της δημοκρατίας για άλλη μια φορά νίκησε το σκοτάδι». Και το σχόλιο της ΝΔ είναι: «Ναι. Υπάρχουν όντως δικασταί εις τας Αθήνας. Και καταδίκασαν ομόφωνα τον συνεργάτη σας. Ομόφωνα και αμετάκλητα ένοχος ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για παράβαση καθήκοντος».

Ειδικό Δικαστήριο: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιόρθωτος» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Θα συνεχίσει ο κ. Τσίπρας να μιλά για δικαιοσύνη όταν σήμερα ο στενός του συνεργάτης κ. Παππάς κρίθηκε αμετάκλητα ένοχος; Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας μας έλεγε ο κ. Τσίπρας. Του απαντώ ναι υπάρχουν και καταδίκασαν αμετάκλητα τον στενότερο συνεργάτη του. Ο κ. Τσίπρας κρατά τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς κρατά ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα».

Την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Παππά και Καλογρίτσα σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο twitter.

«Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου», σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως «οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό».

«Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», αναφέρει και ξεκαθαρίζει: «Αυτή ήταν και παραμένει η θέση μου και έτσι έπραξα ως πρωθυπουργός».

Θα είναι στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ ο Παππάς

Παρά τις αιχμές που υπήρξαν για την παραμονή του Νίκου Παππά στην Κουμουνδούρου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε την πλήρη στήριξή του και διαβεβαίωσε πως θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

H εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου σχολιάζοντας την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό τόνισε ότι “ο Νίκος Παππάς διώκεται για μια υπόθεση η οποία έβαλε χρήματα στα δημόσια ταμεία”.

Σε συνέντευξη της στο ethnos.gr, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι ο Νίκος Παππάς θα είναι κανονικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, και υποστήριξε ότι η περίπτωσή του δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Σοφίας Νικολάου καθώς «ο κ. Παππάς έβαλε λεφτά στα κρατικά ταμεία ενώ η κ. Νικολάου έβλαψε το δημόσιο».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε πως «το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο για παράβαση καθήκοντος τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Παππά -τον παλαιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα- για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Του επέβαλε μάλιστα την ανώτατη για το αδίκημα αυτό προβλεπόμενη ποινή. Η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς» Και αναρωτήθηκε: “Ο κ. Τσίπρας θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά;”

Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζιος. «Σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Το ειδικό δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά, και τον φίλα προσκείμενο στην τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρηματία, Χ. Καλογρίτσα, για παρεμβάσεις στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε.

Αναρωτιόμαστε: Τι θα πει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση όπως έκανε προ ημερών πανηγυρίζοντας για την εισαγγελική πρόταση, μιας και παγίως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη Δικαιοσύνη α λα καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές; Ή θα παραδεχτεί και σήμερα “ότι υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας”;».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ