Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Οι “χάκερς” των εξετάσεων στο στόχαστρο εισαγγελικών και άλλων Αρχών: “Κανένα θέμα με τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων”, βεβαιώνεται – ΒΙΝΤΕΟ

Τι θα ψάξουν οι υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την παραγγελία Ντογιάκου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι “χάκερς” των εξετάσεων στο στόχαστρο εισαγγελικών και άλλων Αρχών: “Κανένα θέμα με τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων”, βεβαιώνεται – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Καθησυχαστικές είναι οι Αρχές, διαβεβαιώνοντας πως τα κρούσματα “χάκερς” που καταγράφηκαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στην Τράπεζα Θεμάτων κατά τις προσχολικές διαδικασίες, δεν θα επηρεάσουν τις Πανελλήνιες.

Όπως τονίζεται από τις αρμόδιες Αρχές δεν τίθεται θέμα για τις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις. «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων. Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τράπεζα Θεμάτων: Οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η εντολή Ντογιάκου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρμοδίων αρχών και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα κρούσματα, που οδήγησαν να καταρρεύσει η Τράπεζα Θεμάτων στο πλαίσιο των ενδοσχολικών εξετάσεων στα Λύκεια, ενώ ήδη για το θέμα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε σε παραγγελία για να διαπιστωθούν τα αίτια και να εντοπιστούν οι δράστες.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για την Τράπεζα Θεμάτων και την κατάρρευσης της πλατφόρμας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα.

Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Τα “χτυπήματα” των κυβερνοεπιθέσεων

Όπως επισημαίνεται υπήρξαν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες βάσει των οποίων έγινε η κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων από τους χάκερς μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπλοκάροντας τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τη νέα κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα Λύκεια, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Έμπειροι αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ μπορεί να γίνουν και κατασχέσεις ευρημάτων, ώστε η ΕΛΑΣ να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ