Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Οι δικαστές χρεώνουν υποκρισία στους πολιτικούς για την κριτική του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Ανακοίνωση- φωτιά της ΕνΔΕ σχετικά με προαγωγές στα Ανώτατα Δικαστήρια, καταγγέλλοντας πως οι αναφορές των πολιτικών αποτελούν “άλλοθι για βολές σε βάρος της Δικαιοσύνης”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικαστές χρεώνουν υποκρισία στους πολιτικούς για την κριτική του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης Eurokinissi

Ευθείες βολές κατά των πολιτικών εξαπέλυσε σε μία ανακοίνωση- φωτιά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), όπου έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «υποκρισία του πολιτικού συστήματος και άλλοθι για βολές σε βάρος της Δικαιοσύνης».

Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις σχετικές με τις προαγωγές στις θέσεις των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, όπου όπως σημειώνει «σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 90 παρ. 5 του Συντάγματος … ενεργούνται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με όμοιο διάταγμα ενεργείται και η προαγωγή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Και προστίθεται πως «η διάταξη αυτή υπάρχει στο Σύνταγμα της χώρας από την έναρξη της ισχύος του και ουδεμία Κυβέρνηση έχει εισηγηθεί μέχρι σήμερα την αναθεώρησή της».

Ανακοίνωση- φωτιά της ΕνΔΕ κατά πολιτικών: «Διαχρονικά υποκριτική και προσχηματική η κριτική»

Όπως υπογραμμίζει η ΕνΔΕ:«Η κριτική των πολιτικών για τη διάταξη αυτή είναι, διαχρονικά, υποκριτική και προσχηματική: Όταν βρίσκονται στην Αντιπολίτευση διαφωνούν με το περιεχόμενό της αναζητώντας στην ανωτέρω διάταξη άλλοθι (!!), για να βάλλουν κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των κομματικών τους σκοπιμοτήτων. Και όταν βρίσκονται στην Κυβέρνηση σιωπούν και το αφήγημα αυτό αλλάζει σκυτάλη».

Διευκρινίζεται δε πως «η εν λόγω διάταξη θεσπίστηκε διότι ο Συνταγματικός Νομοθέτης έκρινε, ότι στη δομή της Δικαιοσύνης θα πρέπει να ενυπάρχει το στοιχείο της λαϊκής κυριαρχίας, δεδομένου ότι στη Δημοκρατική Πολιτεία μας όλες οι Εξουσίες πηγάζουν από το Λαό. Εξ αυτού του λόγου και προτάσεις που διατυπώνονται, κατά καιρούς, προς την κατεύθυνση της αναθεώρησής της, εισηγούνται όπως η τελική κρίση να μην ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δικαστική Εξουσία».

Οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος οφείλουν να μην απαξιώνουν τους δικαστικούς λειτουργούς – “Αυτοί κινούν τις διαδικασίες αναθεώρησης”

«Οι εκπρόσωποι δε του πολιτικού συστήματος της χώρας υποχρεούνται να είναι συνεπείς στα λόγια και στις διακηρύξεις τους: Αν διαφωνούν με το περιεχόμενο μιας συνταγματικής διάταξης και θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για συνταγματικές μεταβολές οφείλουν να κινούν τις διαδικασίες για την αναθεώρησή της» υπογραμμίζουν δικαστές και εισαγγελείς.

Με την δριμεία ανακοίνωση της ΕνΔΕ να καταλήγει: «Μέχρι τότε, όμως, οφείλουν να σέβονται το Σύνταγμα, στο οποίο έχουν ορκιστεί και να μην απαξιώνουν τους θεσμούς προσβάλλοντας τους Δικαστικούς Λειτουργούς και ομιλώντας αντιθεσμικά για διορισμένη Δικαιοσύνη, παραπληροφορώντας, με τον τρόπο αυτό, τους πολίτες της χώρας και την κοινή γνώμη».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕνΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ