Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Οι δικηγόροι καλούν τους λοιπούς επιστήμονες να “αναστήσουν” το κίνημα της γραβάτας: “Χατζηδάκης ως νέος (χειρότερος) Κατρούγκαλος”

Ο Σύμβουλος-ταμίας του ΔΣΑ, Κώστας Καρέτσος γράφει στο dikastiko.gr για τις εξαγγελίες περί φορολόγησης πως “η κυβέρνηση επιδιώκει να χαρακτηριστούν αδιάκριτα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως φοροφυγάδες” και παραλληλίζει τον Υπουργό Οικονομικών με τον πρώην υπουργό Εργασίας και συντάκτη του νόμου που προκάλεσε τη σχηματοποίηση του κινήματος της γραβάτας. Οι επαφές Κασσελάκη με δικηγόρους και άλλους φορείς της Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικηγόροι καλούν τους λοιπούς επιστήμονες να “αναστήσουν” το κίνημα της γραβάτας: “Χατζηδάκης ως νέος (χειρότερος) Κατρούγκαλος” Eurokinissi

Το κίνημα της γραβάτας, των ενωμένων επιστημόνων, που έβγαλε στους δρόμους ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρούν να επανασυστήσουν οι δικηγόροι. Αφορμή στάθηκε η κυβερνητική εξαγγελία για οριζόντιο φόρο, κατ΄ελάχιστον, 1.444 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση υπολογισμού ως τεκμαρτό ελάχιστο εισόδημα, τον κατώτατο μισθό επί 14. 

Ήδη οι δικηγόροι αποφάσισαν έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας το επόμενο Σάββατο 11/11 , με ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης το γεγονός ότι θα γίνει με φυσική παρουσία στην Αθήνα.

Ξεχείλισε το ποτήρι”

Ενδεικτικό είναι πως οι δικηγόροι απευθύνονται ήδη στους λοιπούς επιστήμονες ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν αποδέχονται με κανέναν τρόπο το μέτρο: “…Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ. Περαιτέρω, ένας ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός δικηγόρων χρησιμοποιεί την κατοικία τους και ως γραφείο, λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα επαγγελματικά τους έξοδα. Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών”.

Κίνημα της γραβάτας

eurokinissi

Τι ζητούν

Η συντονιστική λοιπόν αποφάσισε: 

-Την άμεση συνάντηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου και τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας.

-Τον συντονισμό της δράσης της με τους λοιπούς φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.

-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

-Την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17:00 στην Αθήνα με φυσική παρουσία των μελών.

-Την δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο.

-Σε περίπτωση που τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά από απόφαση της Ολομέλειας

Αντιδράσεις

Ενώ λοιπόν οι δικηγόροι προαναγγέλλουν ουσιαστικά κινητοποιήσεις, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις τους είναι η καταγραφή που κάνει αρθρογραφώντας στο dikastiko.gr , ο ταμίας του ΔΣΑ, Κώστας Κααρέτσος, για τον παραλληλισμό μεταξύ Χατζηδάκη- Κατρούγκαλου:

Ο κος Χατζηδάκης με τις νομοθετικές αυτές προτάσεις γίνεται ο νέος και μάλιστα χειρότερος κος Κατρούγκαλος στοχοποιώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους προσδοκά με το νέο σύστημα να αυξήσει κατά 874 εκατ. ευρώ τα δημόσια έσοδα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει φορολογικά με τον ίδιο τρόπο τον επαγγελματία που έχει εισόδημα πλην όμως το αποκρύπτει και αυτόν που έχει πραγματικό και δηλωθέν εισόδημα που δεν επαρκεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του. Επομένως γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χαρακτηριστούν αδιάκριτα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και να επιβληθεί σε 500 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους”. 

Κωστας Καρέτσος: Χατζηδάκης ως νέος (χειρότερος) Κατρούγκαλος

“Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης εισήγαγε προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Μεταξύ άλλων μέτρων πρότεινε τη θέσπιση νέου συστήματος φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών επί τη βάση τεκμαρτών και όχι πραγματικών εισοδημάτων. Εξάλλου, διά στόματος του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, υιοθετήθηκε ο νέος αυτός οριζόντιος κεφαλικός φόρος για όλους συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες, όταν παραμένει, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, το τέλος επιτηδεύματος έστω και μειωμένο κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος πριν από λίγους μήνες διακήρυττε ότι δε θα αυξηθεί κανένας φόρος, αλλά αντιθέτως υποσχόταν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την μείωση τεκμηρίων χωρίς αστερίσκους.

Ο κος Χατζηδάκης με τις νομοθετικές αυτές προτάσεις γίνεται ο νέος και μάλιστα χειρότερος κος Κατρούγκαλος στοχοποιώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους προσδοκά με το νέο σύστημα να αυξήσει κατά 874 εκατ. ευρώ τα δημόσια έσοδα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει φορολογικά με τον ίδιο τρόπο τον επαγγελματία που έχει εισόδημα πλην όμως το αποκρύπτει και αυτόν που έχει πραγματικό και δηλωθέν εισόδημα που δεν επαρκεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του.

Κώστας Καρέτσος

dikastiko.gr

Επομένως γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χαρακτηριστούν αδιάκριτα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και να επιβληθεί σε 500 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, άρα και στην πλειοψηφία των δικηγόρων, νέα βαριά φορολόγηση αναντίστοιχη με την πραγματική οικονομική και εργασιακή κατάσταση των συναδέλφων μας οδηγώντας τους κατ’ αυτό τον τρόπο εκτός επαγγέλματος.

Να σημειωθεί ότι ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχει κριθεί αντισυνταγματικός, εντούτοις η κυβέρνηση τον επαναφέρει, ενώ παράλληλα ομολογεί απερίφραστα ότι μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης έχει αποτύχει πλήρως στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και στην αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους καταναλωτές προκειμένου να καταπολεμήσει την μεγάλη φοροδιαφυγή.

Είναι βέβαιο ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς ενωμένοι, σύσσωμοι, με θεσμικό τρόπο και με το δικηγορικό σώμα στην πρωτοπορία θα σταθούν απέναντι στις αποκεφαλιστικές αυτές διατάξεις που στόχο έχουν την εξεύρεση πρόσθετων εσόδων σε βάρος των επιστημόνων ιδιαίτερα των νεότερων και των οικονομικά ασθενέστερων”.

*Δικηγόρος Αθηνών

Σύμβουλος-Ταμίας ΔΣΑ

Συνάντηση Κασσελάκη με επιστημονικούς φορείς

Όπως ανακοινώθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, στις 10:00 π.μ., θα έχει συνάντηση με τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων της χώρας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι: Βερβεσός Δημήτρης, πρόεδρος ΔΣΑ, Κόλλιας Κωνσταντίνος, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Στασινός Γεώργιος, πρόεδρος ΤΕΕ, Γαρδικιώτης Μενέλαος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Μιχαλοπούλου Κωνσταντίνα, αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Ρούσκας Γεώργιος, πρόεδρος συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας, Μπρουζούκη Μαρία, Γενική Γραμματέας Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, πρόεδρος ΠΙΣ και η Τραχήλη Αθηνά, πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ