Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και Fight Impunity: Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Σε αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης. Απαιτείται νέο πλαίσιο για την πάταξη της ατιμωρησίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και Fight Impunity: Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ DELPHI

Την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δικαιοσύνης, την επέκταση ποινικών ευθυνών και στις επιχειρήσεις, αλλά και η θεσμοθέτηση ενός νέου διεθνούς νομικού, εποπτικού και κατασταλτικού πλαισίου προκειμένου να παταχθεί η ατιμωρησία, η οποία είναι η πηγή για όλων των ειδών παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν τα κύρια συμπεράσματα της εκδήλωσης “Fighting Impunity in the 21st Century” που διοργανώθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Fight Impunity και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και Fight Impunity:Συζήτηση για τη Δικαιοσύνη

Στην εκδήλωση πήραν μέρος διακεκριμένες προσωπικότητες από τον πολιτικό, νομικό και δικαστικό χώρο έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση, προτείνοντας λύσεις στις αδυναμίες και αστοχίες του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρώην Επίτροπος και νυν μέλος του Honorary Board του Fight Impunity, Δημήτρης Αβραμόπουλος, άνοιξε τη συζήτηση επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες των ελεύθερων και δυτικών χωρών κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτός των ορίων τους, είναι ανεπαρκής. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ακόμα έχουμε θανάτους αμάχων, δολοφονίες δημοσιογράφων, γενοκτονίες και 80 εκατ. πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο από τη βία του πολέμου και τα απολυταρχικά καθεστώτα. Ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εξάλειψη της ατιμωρησίας μέσα από ενδυνάμωση και εμβάθυνση όλων των διαδικασιών, ξεκινώντας από εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε διεθνές. Για παράδειγμα, πρώτα θα πρέπει να περιοριστούν ακραίες εθνικιστικές τάσεις και στη συνέχεια να υπάρξουν διεθνείς αλληλεπιδράσεις τόσο σε νομικό, όσο σε διπλωματικό, γεωπολιτικό και οικονομικό τομέα διεθνώς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρώην Επίτροπος, «κράτη, Οργανισμοί, επιχειρήσεις – όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε στη συλλογική προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας την καθιέρωση της λογοδοσίας ως κεντρικού πυλώνα της διεθνούς δικαιοσύνης». Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και Fight Impunity:Συζήτηση για τη Δικαιοσύνη

Η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος του μη κυβερνητικού οργανισμού Fight Impunity, με έδρα τις Βρυξέλλες, Pier Antonio Panzeri, ο οποίος ανέδειξε τις αιτίες της ατιμωρησίας και της αύξησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως εξήγησε ο κ. Panzeri, η μελαγχολική αυτή διαπίστωση οφείλεται στην ενδυνάμωση της φωνής διεθνών οργανισμών και δικαστηρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον περιορισμό των χώρων δικαιοδοσίας με την ύπαρξη απολυταρχικών καθεστώτων, αλλά και στην πολυπλοκότητα του ζητήματος, καθώς περιλαμβάνει και οικονομικά ζητήματα. Η λύση που προτείνεται, σύμφωνα με τον κ. Panzeri, είναι η χρήση της λεγόμενης “οικονομικής ανάπτυξης με την υποστήριξης της άυλης υποδομής”, δηλαδή την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τον εκδημοκρατισμό, τη λογοδοσία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακριβώς αυτή την περιπλοκότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς πλαισίου, μέσα από πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ όλων των κρατών, προκειμένου να αναπτυχθεί νομική βάση πρόληψης και καταστολής του αδικήματος που αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και Fight Impunity:Συζήτηση για τη Δικαιοσύνη

Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και ο κρατικός τομέας κάθε μέλους της Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες που συμμετείχαν στο ίδιο πάνελ. Συγκεκριμένα, οι Thor Halvorssen, πρόεδρος του Human Rights Foundation, Cecilia Wikström, πρώην ευρωβουλευτής (2009-2019) και μέλος του FIGHT IMPUNITY, και Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής και μέλος της Subcommittee on Human Rights, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, υπογράμμισαν το ζήτημα της πολυπλοκότητας, η οποία μπορεί να περιοριστεί με εναρμόνιση του σχετικού δικαίου εντός της Ε.Ε. με κύριο στόχο την πάταξη της ατιμωρησίας.

Αυστηροποίηση ποινών και καθυστερήσεις

Σε μεγαλύτερο νομικό βάθος και ειδικά για την ελληνική πραγματικότητα εισήλθε το δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης, στο οποίο συμμετείχε ο υπ. Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Δημήτριος Σκαλτσούνης (Συμβούλιο της Επικρατείας), Μαρία Γεωργίου (Άρειος Πάγος) και Ιωάννης Σαρμάς (Εποπτικό Συνέδριο), αλλά και η πρόεδρος της ελληνικής ανεξάρτητης αρχής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κυρία Μαρία Γαβουνέλη.

Ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των ποινών που θα αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως για παράδειγμα η έναρξη περιόδου παραγραφής αδικήματος σε ανήλικο από την ενηλικίωσή του, αλλά και την κατάργηση των χρηματικών ποινών και την αντικατάστασή τους με φυλάκιση. Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και Fight Impunity:Συζήτηση για τη Δικαιοσύνη

Επίσης, ανέφερε ότι οι αλλαγές αυτές κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση της αυστηροποίησης του ποινικού κώδικα που αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τέλη Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου. Στη σημασία της αυστηριοποίησης του ποινικού κώδικα και στην ανάδειξη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενδοοικογενειακή βία αναφέρθηκε και η βουλευτής της ΝΔ, κυρία Άννα Καραμανλή.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κυρία Γεωργίου, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κυρία Γαβουνέλη, ανέδειξαν το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα που αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώντας το δικαστικό σύστημα να εκσυγχρονιστεί. Μάλιστα, η κυρία Γαβουνέλη πρότεινε και την θεσμοθέτηση ποινικών ευθυνών σε νομικά πρόσωπα που δεν σέβονται ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να περιληφθούν και οι καταστροφές του περιβάλλοντος. Ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι το Εποπτικό Συμβούλιο εκσυγχρονίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση των υποθέσεων, ενώ ο κ. Σκαλτσούνης μίλησε για μια μεταβατική περίοδο εκσυγχρονισμού των πλαισίων και για μεταβατική δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ