Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Δικαιωθήκαμε στο ΣτΕ – 2.400 δικηγόροι θα βγάζουν συντάξεις του ΕΦΚΑ

Παρέμβαση στο Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ της συμμετοχής τους στις διαδικασίες. Επισημάνθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του δικηγορικού λειτουργήματος και η ανάγκη επίλυσης ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοινωνικού προβλήματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Δικαιωθήκαμε στο ΣτΕ – 2.400 δικηγόροι θα βγάζουν συντάξεις του ΕΦΚΑ

Συντάξεις δικηγόρων: Έτοιμοι να συνδράμουν στην επιτάχυνση απονομής συντάξεων, ενισχύοντας τις δυνάμεις του e-ΕΦΚΑ, δηλώνουν για άλλη μία φορά οι δικηγόροι, χαρακτηρίζοντας δικαίωση των θέσεων του δικηγορικού σώματος την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με αυτήν, όπως επισημαίνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η αρμόδια Επιτροπή Αναστολών του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής που άσκησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) κατά της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, με την οποία καθορίσθηκαν οι προϋποθέσεις, οι κανόνες και η διαδικασία για την πιστοποίηση επαγγελματιών, οι οποίοι μπορούν να συμπράττουν στην διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων και επικουρικών συντάξεων) από τον e-ΕΦΚΑ. Δικηγόροι

Ήδη, με την κατάθεση των αιτήσεων ακυρώσεως και αναστολής ως προς τη συμμετοχή δικηγόρων στην διαδικασία έκδοσης των συντάξεων από τις Ομοσπονδίες, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων είχε αποφασίσει να παρέμβει – όπως και έπραξε – ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ του κύρους αυτής, λαμβανομένου υπόψη του δημοσίου χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος και της ανάγκης επίλυσης ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοινωνικού προβλήματος.

Συντάξεις δικηγόρων: Στην «πρώτη γραμμή» 2.400 δικηγόροι

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ συνιστούν δικαίωση των θέσεων του σώματος, και διασφαλίζουν τη συμμετοχή στη διαδικασία των 2.400 δικηγόρων, που έχουν ενταχθεί στους σχετικούς καταλόγους προς πιστοποίηση για απονομή συντάξεων του ΕΦΚΑ» τονίζεται χαρακτηριστικά από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Όπως σημειώνει, με τις εκδοθείσες αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκε μεταξύ άλλων ότι οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως, συνιστάμενοι ιδίως σε αντισυνταγματικότητα των ανωτέρω διατάξεων του ν. 4798/2021 και σε υπέρβαση των ορίων της παρασχεθείσας νομοθετικής εξουσιοδότησης, δεν παρίστανται προδήλως βάσιμοι.

Περαιτέρω, απορριπτέος κρίθηκε ο λόγος σχετικά με την αναίρεση του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ κατά το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, η οποία θέτει ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασφαλισμένων, κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής. υπουργική απόφαση

Ενδεικτικό της πρόθεσης των δικηγόρων να συμβάλλουν στο εγχείρημα είναι και η προ ημερών επιστολή προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να υπάρξει μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης, που διοργάνωσε ο φορέας, και απέτυχαν.

Ειδικότερα, με αυτήν ζητούν να μπορέσουν να πάρουν εκ νέου μέρος στις επόμενες εξετάσεις του Δεκεμβρίου εκείνοι που δεν πιστοποιήθηκαν, ώστε να κατορθώσουν να λάβουν το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ